Izvor: Glossy.rs
18.12.2023 u 11:05
0

RECEPT ZA POSNI SLAVSKI KOLAČ: Uz pomoć ovog trika priprema nije teška kao što deluje

Priprema tradicionalnog kolača koji zauzima centralno mesto prilikom proslave krsne slave prava je mala umetnost, ali nije teško koliko deluje, a ovako ćete dobiti najlepšu posnu varijantu.

Slavski kolač priprema se pred obeležavanje porodične krsne slave, a za to bi trebalo da se koristi osveštana vodica.

Običaj nalaže da se kolač nosi u crkvu da se osvešta, a uglavnom ga je u prošlosti pravila domaćica, dok danas neretko kupujemo gotovu pogaču.

Posni slavski kolač za Svetog Nikolu

Sastojci

Za kolač:

posni margarin za podmazivanje

750 g brašna

2 kesice suvog kvasca

400 ml mlake ili tople vode

100 ml ulja

1,5 kašičice soli

2 kašičice šećera

Za ukrase:

100 g brašna

20 g gustina

3 kašičice soli

70 ml hladne vode

Za premazivanje:

  • 60 ml vode
  • 25 g brašna

Priprema

  1. Obložite posudu za pečenje pek-papirom, pa ga premažite posnim margarinom.
  2. Sipajte u činiju malo mlake vode, pa ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, dobro razmutite i ostavite na 10 minuta.
  3. Potom u to sipajte brašno, ostatak vodeulje so i zamesite testo, pa pokrijte krpom ili folijom i ostavite da nadođe, oko 30 minuta.
  4. Potom premesite testo, podelite ga na tri dela, pa trećinu razvucite oklagijom na traku, presecite po dužini na tanje trake i potom ih urolajte i ređajte uz zidove posude za pečenje.
  5. Ostatak testa premesite i podelite na pet jednakih delova i od svakog napravite lopte, pa ih ređajte po kalupu – četiri okolo i jedan deo u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom najmanje 30 minuta.
  6. Zatim pravite premaz: pomešajte brašno i vodu i mešajte sve dok ne razbijete sve gromuljice, a zatim time premažite slavski kolač. Ostavite malo sa strane da kasnije upotrebite kao lepak.
  7. Pecite 45-55 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
  8. U međuvremenu pravite ukrase: pomešajte brašno, so i gustin, pa postepeno dodajte vodu i mesite. Stavite da odstoji pola sata, pa napravite ukrase po želji.
  9. Izvadite iz rerne, premazom odozdo namažite ukrase od testa i ređajte po kolaču. Zatim vratite u rernu na oko 15 minuta dok se ne osuši i ne stegne.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter