Izvor: objektiv.rs
09.05.2024 u 10:49
0

SVAKE GODINE SE PITAMO: Do kada mogu da se jedu uskršnja jaja?

U ovu salatu ne stavljamo majonez, već savršenu zamenu - pomešan grčki jogurt sa malo senfa - preukusno je i zdravije od majoneza

Vaskrs je prošao, a svima su nam ostala nepojedena jaja u korpicama. Koliko god da smo ih delili, kucali se sa njima, isto tako smo ih i dobijali od prijatelja i porodice. Epilog je – nepojedena tvrdo kuvana vaskrđnja jaja.

I šta sad sa njima, a greota je da se baca hrana?

Istraživali smo šta kažu lekari, do kada je bezbedno da se konzumiraju jja. Koliko smeju da stoje tako skuvana? Naišli smo na vrelo precizan odgovor nutricionistkinje Dr Veroslave Stanković. Ona kaže da je deset dana od kada je jaje tvrdo skuvano, maksimalno dug period u kom možemo bezbedno da ih konzumirano, a nako toga – nikako.

Zato, ne preostaje nam ništa drugo osim da brzo potrošimo preostala uskršnja jaja, te vam u tom cilju donosimo predlog recepta za jednu ukusnu salatu koja se pravi brzo i lako sa tvrdo kuvanim jajijama

Recept dana: Mramorni kuglof sa čokoladnim prelivom

Potrebni sastojci za salatu:

10-ak tvrdo kuvanih jaja

750 ml grčkog jogurta

malo senfa (po ukusu)

200 gr kukuruza šećerca

200 grama pečenog kikirikija

10-15 kiselih krastavčića (zavisi koliko su veliki)

2-3 velike sirove šargarepe

100 gr susama

veza peršuna ili mirođije (šta više volite)

Priprema:

Jaja narendati na najkupnije rende ili ih iseckati na sitinije kockice. Krastavčiće isto tako. Skuvati šećerac kratko, osediti i ostaviti da se ohladi i ocedi potpuno (kukuruz može i ranije da se skuva i ostavi u đevđiru da se cedi, pa da kasnije bude odmah spreman za pripremu salate). Susam prepeći na tihoj vatri na suvom tiganju da dobije lepu zlatnu boju (ali strogo paziti da se ne prepeče i ne pocrni). U grčki jogurt umešati manje od jedne pune kafene kašičice senfa, pa dobro umutiti viljučkom. Potrebno je da se vrlo homogeno sjedine senf i grčki jogurt. Prvo stavite malo senfa, pa probajte i onda možete da “doterate” ukus prema sopstvenom nahođenju. Samo pazite da ne preterate sa senfom, jer će njegov ukus da preuzme onda primat nad svim ostalim u salati, ako ga prviše dodate. Kikiriki usitnite, ali da ostanu i neki krupniji komadi – možete da ga seckate, meljete ili uzmete oklagiju ili tučak za meso i malo ilupate kikiriki dok je još i kesi. Šargrepu samo narendajte, tako sirovu. Na kraju sve sastojke lepo pomešajte, jaja poslednja dodaete u salatu, a ako je potrebno možete malo da posolite i pobibetite po ukusu. Kad servirate salatu u činiju, odozgo je pospite naseckanim peršunom ili miođijom.

Uz parče tosta, ovo je savršena obrok – salata, a uz to – utrošili ste preostala ukršnja jaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter