Izvor: KURIR
20.05.2024 u 09:53
0

IRAN: Hamas, Huti i Hezbolah tuguju za „VELIKIM BRATOM“ Raisijem, oglasio se i Putin

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom.

To je utvrđeno nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici.

9.48 – U Libanu tri dana žalosti

Liban je proglasio trodnevnu žalost zbog smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, izjavio je libanski ministar spoljnih poslova Nadžib Mikati. Hezbolah sa sedištem u Libanu – jedna od najjačih paravojnih snaga na Bliskom istoku – je verovatno najmoćniji nedržavni partner Irana.

9.45 – Oglasio se i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin oglasio se nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i uputio saučešće narodu Irana.

„Ovo je ogromna tragedija za iranski narod. Raisi je bio izvanredan političar koji je ceo život posvetio služenju domovini“, rekao je Putin.

9.42 – Bivši iranski ministar krivi SAD

Bivši ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je da su SAD delimično odgovorne za pad helikoptera u kojem su poginuli predsednik Ebrahim Raisi i njegova delegacija. U televizijskom intervjuu, Zarif je kritikovao američke sankcije, tvrdeći da one sprečavaju Irance da pristupe kvalitetnoj vazduhoplovnoj opremi

9.36 – Policija upozorila ljude da obrate pažnju ta kače na društvene mreže

Šef iranske sajber policije rekao je da se aktivnosti na mrežama pomno prate i upozorio korisnike društvenih mreža da se uzdrže od objavljivanja sadržaja koji bi mogao „isprovocirati ili poremetiti emocije javnosti“.

9.26 – Saučešća Hamasa, Hutija i Hezbolaha

Hamas, Huti i Hezbolah, militantne organizacije koje imaju podršku Irana, uputile su saučešće Teheranu u vezi sa smrću predsednika Ebrahima Raisija.

– Naše najdublje saučešće iranskog narodu i iranskom vođstvu. Iranski narod će i dalje imati vođe koje su odane svom narodu – poručio je u ime Huta njihov visoki zvaničnik Mohamed Ali al Huti.

CNN prenosi da je Mahdi al Mašat, predsednik vlade ovih pobunjenika iz Jemena, takođe uputio saučešće povodom smrti Raisija.

Hamas je poručio da upućuje „iskreno saučešće, duboko saosećanje i solidarnost“ iranskoj vladi i „bratskom iranskom narodu“.

Hezbolah, čije je sedište u Libanu, Raisija je nazvao „velikim bratom“.

9.15 – Iranska vlada: Raisi žrtvovao život za naciju

 

– Predsednik iranskog naroda, neumorni radnik… žrtvovao je svoj život za naciju – saopštila je vlada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter