Izvor: happbsc
20.05.2024 u 20:25
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: Poginuo iranski predsednik Raisi, da li će njegova smrt da poljulja Iran i region – i koliki je uticaj zapravo imao

Uticaj međunarodnih faktora, promene na mapi sveta, sve turbulentnija dešavanja na Bliskom istoku, paralela sa ratom u Ukrajini, kao i ostala goruća pitanja iz vizure najeminentnijih poznavalaca trenutne globalno političke situacije samo u emisiji Aktuelnosti na HAPPY TV .

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Amira Abdolahijan poginuli su u padu helikoptera, objavili su u ponedeljak državni mediji i potpredsednik Irana. Koliko je uticajan bio Raisi i da li ova tragedija može da poljulja Iran?Predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom ističe petogodišnji mandat, ali izbori nisu održani. Da li su mogući izbori pod ratnim stanjem i kakva je uloga Ustavnog suda? Ove i druge goruće globalno političke teme kakav je njihov uticaj na svet u kome živimo kako bi mogla da izgleda nova globalana podela u svetu. Za Happy TV govore najeminetniji poznavaoci geopolitike.

In this photo provided by Moj News Agency, rescue team members work at the scene of a crash of a helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi in Varzaghan in northwestern Iran, Monday, May 20, 2024. Raisi, the country’s foreign minister and several other officials were found dead on Monday, hours after their helicopter crashed in a foggy, mountainous region of the country’s northwest, state media reported. (Azin Haghighi, Moj News Agency via AP)

 

  • Sama retorika i podrška Irana prema Hezbolahu ovaj događaj, jeste malo čudan, ne bih ulazaio u teorije zavere, sada je prvi potpredsednik preduzeo vlat. Ovi događaju daju nam neke upitne stvari i prosto zbog dešavanja na Bliskom istoku i za sam Iran je velika žalost, naročito zbog njegove retorike.

Sam bliski istok je svojevrsno bure baruta i svakai najmanji potres može preokrenuti svet u veliki sukob. Drgoljub Kojčić kaže

  • Sam svet je toliko nabijen i samo je potrebna mala kapusla i da sve bude zapaljeno. Podsetiću ni jedan atentant do kraja nije rasvetljen . Ne zna se ko je ubio Ulofa Plamea, Pinzo Abea Kenedija, i jednostavno teško je da shvatimo kad jedna takva ličnost strada uglavnom nikada nećemo saznati. I ovo je idelana primer da manipulacije mogu da odu gde hoće.

Da bi bilo jasnije koliki je uticaj imao Raisi, važno je podsetiti se predsedničkih ovlašćenja u Iranu, ali i njegovih ograničenja. Predsednik se bira na svake četiri godine uz maksimalno dva mandata, i prema ustavu, on je drugi najmoćniji funkcioner u državi.

Predsednik Irana ima značajan uticaj, ali deluje unutar jedinstvene političke strukture koja ograničava njegovu moć u poređenju sa drugim predsedničkim sistemima. On je šef izvršne vlasti odgovoran za sprovođenje Ustava i svakodnevne poslove vlade, ekonomsku politiku, zdravstvo, obrazovanje. Jovo Drobnjak ima mišljenej da se sve odigralo sa namerom i njegova smrt je jedna velika šteta za čitav svet . Naročitzo za Irance.

 

Takođe bilo je govora o sve jačem otporu i protestima protiv ubijanja palestinaca, ovi proesti dešavaju se diljem Evrope Amerike i sveta

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter