Izvor: KURIR
23.08.2024 u 07:24
0

SAZNAJTE KOLIKO JE VITAMIN B1 VAŽAN ZA ZDRAVLJE SRCA: Kardiolog otkriva simtome njegovog nedostatka

Na zdravlje srca, kao i na zdravlje svih drugih ćelija u organizmu, B1 utiče specifičnim hemijskim procesom, odnosno stvaranjem energije.

Vitamin B1, kao i svi drugi vitamini su jako važni za srce, kaže na Instagramu kardiolog dr Svetislav Mališić. I ne samo srce, dodaje, nego za ceo organizam.

– Zašto je tiamin, kao vitamin iz B grupe, baš B1? Pa, zato što je prvi iz te grupe koji je pronađen. Svima je poznata čuvena beri-beri bolest koja je davno opisana, a posledica je hroničnog nedostatka ili avitaminoze vitamina B1 – navodi doktor.

POPULARNA JAPANSKA TERAPIJA VODOM POMAŽE KOD DIJABETESA: Šta kaže nauka?

Na zdravlje srca, kao i na zdravlje svih drugih ćelija u organizmu, B1 utiče specifičnim hemijskim procesom, odnosno stvaranjem energije.

– Utiče stvaranjem jednog molekula, koji se zove adenozin trifosfat, a to je u stvari osnovni energetski pokretač svake ćelije u ljudskom organizmu. Nedostatk vitamina za sobom povlači gubitak energije koja je neophodna za normalno funkcionisanje svake ćelije – objašnjava kardiolog.

Posledice

Srce je tu kao jedan od najvećih radnika, na drugom mestu je mozak.

– Kada se beri-beri manifestuje, onda imate simptome i znake od strane srca, kao i simptome i znake od strane centralnog nervnog sistema. To je jedna kaskada simptoma karakterističnih za tu bolest – napominje.

Dve glavne forme su suvi i vlažni beri-beri. Prvi se ispoljava mišićnom slabošću, gubitkom osećaja u rukama i nogama, bolovima u mišićima, i poteškoćama s hodanjem. Vlažni uključuje simptome kao što su oticanje (edemi), kratkoća daha, ubrzan rad srca, i srčana insuficijencija.

– Kada se vitamin nadoknadi, ti simptomi nestaju – poručuje dr Mališić.

Ko je u riziku

Beriberi je danas retka bolest u razvijenim zemljama, zahvaljujući poboljšanoj ishrani i obogaćenim namirnicama, ali se može javiti u područjima gde ishrana oskudeva u tiaminu, kao i kod osoba sa specifičnim zdravstvenim stanjima koja otežavaju apsorpciju vitamina B1. Ova stanja uključuju:

  • Hronični alkoholizam
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta (npr. Kronova bolest)
  • Dijabetes
  • Dugotrajna dijaliza
  • Anoreksija

Gde ga ima najviše

Vitamin B1 je najviše prisutan u integralnim žitaricama (smeđi pirinač, ovas), mahunarkama (pasulj, sočivo), svinjetini, semenkama suncokreta i orašastim plodovima (bademi, kikiriki).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter