Izvor: KURIR
22.07.2024 u 07:40
0

ŠLOG UDARA KADA ŠEĆER NAGLO PADA: Doktorka upozorava zašto se hipoglikemija ne sme ignorisati

Hipoglikemija je veoma ozbiljno stanje, jer samo jedan nagli pad šećera u krvi može da izazove moždani ili srčani udar.

Nagla malaksalost i neizdrživ osećaj gladi, drhtanje ruku, pojačano znojenje, konfuzija, iznenadne smetnje u govoru, razmišljanju i pamćenju ne smeju se ignorisati jer ovi simptomi mogu da ukažu na hipoglikemiju, odnosno nagli pad šećera u krvi.

– Suprotno povišenom nivou šećera u krvi, što je najčešća manifestacija dijabetesa, hipoglikemije predstavljaju izuzetno niske, odnosno vrednosti šećera u krvi manje od tri milimola po litru. Veoma su česte, a najčešće se javljaju kod pacijenata koji su na insulinskoj terapiji, mada nisu retke ni kod pacijenata koji uzimaju tablete za lečenje dijabetesa – objašnjava prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog i načelnik Odeljenja za lipidske poremećaje u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Najčešći uzroci hipoglikemije

Čak 98 odsto obolelih od dijabetesa tipa 1 ima iskustva sa hipoglikemijom, dok veliki procenat pacijenata, posebno s tipom 2 šećerne bolesti, uopšte ne prepozna simptome ovog stanja, što predstavlja posebnu opasnost.

– Čak i samo jedan nagli pad šećera u krvi može da izazove moždani, pa i srčani udar – upozorava doktorka Lalić.

Najčešći uzroci hipoglikemije kod ovih pacijenata su prevelika doza ili neadekvatna vrsta insulina, nedovoljni obroci ili neplanirana fizička aktivnost kojom se šećer naglo potroši u većoj količini.

– Međutim, hipoglikemije se javljaju i kod osoba koje nemaju dijabetes, najčešće kao posledica nepravilne ishrane bazirane na slatkišima, a u retkim slučajevima mogu ukazivati na tumor pankreasa. Svaka hipoglikemija zahteva detaljnije ispitivanje kako bi se otkrio i otklonio uzrok. Posledice mogu biti veoma ozbiljne, poput oštećenja mozga i kognitivnih funkcija, a u određenim slučajevima čak i srčanog udara – upozorava doktorka Lalić.

Neregulisane hipoglikemije poskupljuju terapiju

Problem su hipoglikemije praćene gubitkom svesti. U tom slučaju mora da reaguje hitna pomoć i da se glukoza primi venski. To su ozbiljna stanja koja posle toga zahtevaju i hospitalizaciju.

KAZANDIBI: Turski desert koji će svi zavoleti, pa čak i oni izbirljivi

– Neregulisane hipoglikemije izuzetno poskupljuju terapiju obolelog od dijabetesa i narušavaju kvalitet života. Iz tog razloga je veoma važno na vreme prepoznati hipoglikemiju i reagovati promenom terapije kod dijabetičara, pre svega prelaskom na savremene vrste insulina koji regulišu variranje nivoa šećera u krvi, zatim edukovanjem pacijenata, savetima o ishrani i fizičkoj aktivnosti, navodi doktorka Lalić i podseća obolele od dijabetesa da je izuzetno važno da redovno sprovode samokontrole, odnosno merenja nivoa šećera u krvi.

Zdrava ishrana je jako važna

Zdrave osobe hipoglikemije mogu sprečiti eliminacijom koncentrovanih slatkiša i pravilnom ishranom koja podrazumeva manje, češće i redovne obroke.

Doktorka Lalić napominje da se sa istim uzrocima i simptomima hipoglikemije mogu javiti i kod dece, prvenstveno one koja su na insulinskoj terapiji.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter