Izvor: Eklinika
26.08.2024 u 12:22
0

UKOČENOST RAMENA KAO POSLEDICA SPAVANJA NA BOKU: Evo kako da ublažimo pritisak i umanjimo tegobe

Lekari skreću pažnju da bol u ramenu može da bude praćen utrnulošću koja se spušta duž ruke

Spavanje na boku je osnova kvalitetnog sna, kičma je u neutralnom položaju, manje je mogućnosti za neprijatno hrkanje i sleep apneju, gorušicu, preporučuje se i trudnicama. Ipak i pored svih prednosti, spavanje na boku može da bude razlog što se budimo sa neprijatnim bolom i ukočenošću u ramenu.

Spavanje na boku i bol u ramenu česti su razlozi za posetu lekaru

Kada nezgodno zaspimo na ramenu posle nekoliko sati javlja se pojačani pritisak i na kraju bol. Ne postoji dovoljno relevantnih studija koje bi mogle sa sigurnošću da ovo potvrde, ali dovoljno istraživanja pronalazi jaku vezu između spavanja na boku i bola u ramenu.

Pojedine manje studije navode da je povreda mišića rotatorne manžetne u velikom broju slučajeva posledica spavanja na boku. Rotatornu manžetnu ramena čine četiri mišića koji okružuju i pružaju potporu kosti ramenog zgloba. Veruje se da i veliki broj osoba potraži pomoć fizijatra zbog bolova u ramenu, posle spavanja na boku i jakog pritiska na rame tokom sna.

Iza bola mogu da se kriju i oštećenja ramenog zgloba

Kada iznose ocene o uzroku bola u ramenu lekari su dosta obazriviji. Hirurg ortoped dr Michael Stone sa Cedars-Sinai Orthopaedics u Los Anđelesu, i pored toga što se bol i ukočenost u ramenu dovode često u vezu sa spavanjem na boku, podeseća da se iza bola u ramenu kriju i oštećenja ramenog zgloba.

– Spavanje na boku nije isključivi uzrok bola u ramenu, ali često može da pogorša simptome kod bolesti zgloba ramena – navodi dr Stone.

Već postojeći problemi, dovode do dodatnog pritiska na rotatornu manžetnu i zglob ramena, i na kraju bola i ukočenosti. Veća je verovatnoća da će posle spavanja na boku, bol osećati osobe koje pate od burzitisa ramena, ukočenog ramena, imaju već povrede rotatorne manžetne.

Burzitis ramena

Burzitis ramena je zapaljenje burze, odnosno, vrećica ispunjenih tečnošću koje okružuju zglobove, tetive i kosti u našem telu i ramenima. Tečnost iz burzi podmazuje zglob ramena i tako olakšava pokrete ruke. Kada dođe do iritacije burze javlja se upala, bol, nekada i otok. U ovom smislu spavanje na boku može da poveća pritisak na rame i dovede do neprijatnih simptoma.

Povrede rotatorne manžetne

Četiri mišića rotatorne manžetne omogućavaju nesmetane pokrete ruke, podizanje, rotaciju. Do povrede dolazi zbog upale rotatorne manžetne (tendinitisa) ili delimičnog ili potpunog pucanja jednog od četiti mišića. Dr Stone navodi da spavanje na boku pogoršava simptome i umanjuje opseg pokreta ramena.

Ukočeno rame

Ukočeno, smrznuto, blokirano rame, nazivi su za adhezivni kapsulitis upalu ramena praćenu bolom, ukočenošću, ograničenim opsegom pokreta. Kapsula ramenog zgloba omogućava veliki obim pokreta, u stanju kada dođe do njenog povlačenja ograničeni su i pokreti ramena. Ipak, zbog jačine bola u ramenu, mala je mogućnost da će pacijenti sa ukočenim ramenom moći da spava na boku, naglašavaju lekari.

Osteoartritis ramena

Osteoartritis ramena je stanje koje je posledica tanjenja, trošenja, oštećenja zglobne hrskavice ramena. U pitanju je degenerativno oboljenje, a simptomi se javljaju tokom pomeranja i opterećenja zgloba. Vremenom rame sve slabije funkcioniše. Usled gubitka hrskavice smanjen je obim pokreta, pacijenti se žale na bol, ukočenost, škripanje, škljocanje u ramenom zglobu.

Preporuka je da ako osetimo da se bol u ramenu češće javlja posle spavanja na boku, javimo lekaru koji može da otkrije da li su simptomi posledica patološkog stanja, ili samo prolazna posledica nezgodnog položaja tela tokom sna. Lekari skreću pažnju da bol u ramenu može da bude praćen utrnulošću koja se spušta duž ruke, ovaj simptom se javlja i kod vratne (cervikalne) diskus hernije.

Spavanje na leđima

U slučaju bola u ramenu savet je da pokušamo da spavamo na leđima ili na ramenu koje koje nas ne boli. Većina stručnjaka savetuje u slučaju bola u ramenu spavanje na leđima, preporuka je i da telo okužimo jastucima kako se tokom sna ne bi okrenuli na bok.

U dogovoru sa lekarom mogu se praktikovati i vežbe za ramena. Neophodan je individualni pristup kako bi došlo do rezultata – bolje fleksibilnosti ramena i smanjenja bola.

Tople i hladne obloge

Kao prva pomoć kod bolova u ramenu može da se primenjuje terapija hlađenjem ili toplotom.  Pacijentima sa osteoartritisom ramena preporučuju se tople obloge koje mogu da ublaže bol, opuste mišiće. Osobama koje pate od tendinitisa savetuju se hladne obloge.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter