Izvor: blic
10.09.2024 u 19:09
0

ZDRAVSTVENI ALARM: Drastične oscilacije u vremenu izazivaju haos u organizmu

Nagle promene temperature izazivaju pravi šok za organizam - juče je bilo 32 stepena, danas svega 17, a prognoze kažu da se već prekosutra ponovo očekuju tropske vrućine. Dr Radmila Šehić koja je 40 godina svoje profesionalne karijere provela u Hitnoj pomoći, objasnila je kako takve oscilacije utiču na ljude.

Pad temperature za 15 stepeni, a onda nagli porast za 16 stepeni, koji se očekuje u četvrtak, nesumnjivo će uzrokovati tegobe kod dela građana, pre svega hroničnih bolesnika i starijih ljudi, upozoravaju ovih dana lekari. A na koje simptome naročito treba obratiti pažnju i kako sve može reaguje organizam u tim uslovima – priča dr Radmila Šehić.

Svaki čovek je na neki način meteoropata

– Svaki čovek je na neki način meteoropata, to ne znači da je bolestan, nego da reaguje na sve ono što se dešava u prirodi, jer je čovek deo prirode i sve ono što je u njoj – to je i u čoveku – kaže doktorka za naš portal.te

Šehić je objasnila da su ovo zaista veoma vrtložne promene u klimatskim uslovima, i da smo svedoci brutalnih klimatskih promena u dnevnim dešavanjima.

– Organizam mora maltene ekspresno da se prilagođava novonastalim promenama, a za to je odgovoran centar za termoregulaciju koji se nalazi u velikom mozgu i koji ja volim da nazovem klima uređajem našeg organizma. On je pod velikim opterećenjem jer treba da izbalansira sve ono što organizam primi kao informaciju iz spoljašnje sredine – rekla je ona. Dodaje da što se tiče vrelih letnjih dana, visoke temperature naročito pogađaju one koji imaju problem sa krvnim pritiskom, i da je to velika grupa ljudi.

Posebno obratiti pažnju na decu

Dodala je da se kod dece centar za termoregulaciju razvija tek oko 12. godine života i da njih treba nadzirati brižno pogotovu u vreme visokih temperatura zbog mogućih dehidratacija, dok u ovakovom periodu deca neće imati značajnijih problema jer oni imaju zdravu i jedru cirkulaciju.

Doktorka kaže da ovaj pad temperature i kiša, koja donosi veliku vlažnost vazduha, pogađaju još jednu kategoriju hroničo obolelih, a to su oni koji imaju astmu ili hronični bronhitis. „Njima jako smeta ova promena, kao i ljudima sa oscilantnim krvnim pritiskom“.

 Što se tiče ljudi koji imaju problem sa alergenima, ambrozija je još uvek aktivna, a ona je snažan alergen, tako da ona daje burne alergijske reakcije. Kiša smanjuje nivo alergena u vazduhu pa je to neka sreća za te ljude, ali to ne znači da je njima mnogo lakše u ovim danima, jer visoka vlažnost vazduha jako smeta toj grupi ljudi- , objasnila je ona i dodala da će oni imati još većih problema u narednim godinama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter