16°C

Beograd

MILORAD DODIK: "Ako su grb i zastava Republike Srpske problem, onda o čemu pričamo?"

Milorad Dodik kaže da "histerija" nastala nakon njegove izjave ne služi ničemu osim podgrevanju unutrašnjih političkih prilika.

- Uniforma je deo tradicije. Oznake koje imaju uniforme Vojske Republike Srpske su i na uniformama Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka i uopšte ne vidim čemu histerija. Ako su grb i zastava Republike Srpske problem, onda o čemu pričamo? O kakvim oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli Srpske u njoj nisu prihvatljivi - rekao je Dodik.

Dodik je govoreći o izjavama hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića i drugih političkih predstavnika u Federaciji BiH date tim povodom, rekao da nije pozvao pripadnike bošnjačke ili hrvatske vojne komponente da obuku uniforme Vojske Republike Srpske, već srpske, koja je i nastala iz Vojske Srpske i koja i po zakonu baštini njenu tradiciju.

On je istakao da reakcije koje su usledile pokazuju da su neki Srbima namenili odredjenu ulogu u BiH, pa ako neće da igraju kako oni sviraju nastaje problem.

- Pozivam Komšića neka održi reč i prijavi me za izazivanje pobune. Od zlatnog ljiljana se više i ne očekuje. Uostalom Komšić se borio u takozvanoj Armiji RBiH, znači protiv Vojske Republike Srpske i jasno je odakle vuče traume - rekao je Dodik.

On je poručio "onima koji bi da kritikuju njegove izjave i tumače Dejtonski sporazum, a da ga nisu ni pročitali", da Oružane snage BiH nisu tekovina Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, uniforma Vojske Republike Srpske je deo tradicije, a oznake koje se nalaze na njoj su i na uniformama pripadnika Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka.Izvor: B92
Foto: Twitter/YugoslawAlien

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar