Izvor:
19.10.2016 u 03:16
0

NAŠI VOJNICI U MEĐUNARODNIM MISIJAMA: Srbija šalje 700 „plavih šlemova“

Pod zastavom Ujedinjenih nacija i Evropske unije Vojska Srbije poslaće 700 oficira, vojnika i medicinskog osoblja. Srpske "plave šlemove" činiće vojni posmatrači, štabni oficiri, medicinari, jedinice ranga voda i čete, kao i tim za zaštitu brodova.

Ovo je predviđeno Godišnjim planom upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama za 2016, koji će se primenjivati i sledeće godine. Plan je upućen u skupštinsku proceduru, a pred poslanicima će se naći na sledećoj sednici zakazanoj za 25. oktobar.

Na mapi učešća srpskih vojnika pod plavom zastavom upisano je 14 destinacija, mahom u Africi, Aziji i na Mediteranu. Reč je o 21 misiji, sa različitim zadacima i ciljevima. Naši mirovnjaci, po svemu sudeći, putovaće u Liberiju, Obalu Slonovače, Kongo, Mali, Sudan, Somaliju, Zapadnu Saharu, Džam i Kašmir. U planu su i operacije na Bliskom istoku i Sredozemlju kao i na Kipru i u Libanu.

Dosada nismo učestvovali u misijama u Zapadnoj Sahari, Maliju, Džamu i Kašmiru, Južnom Sudanu i Sudanu – navode u Ministarstvu odbrane. U ove zemlje naši vojni posmatrači, štabni oficiri i sanitetski timovi biće upućeni tek na konkretan poziv UN, na osnovu takozvanog stendbaj aranžmana. On podrazumeva da je određeno ljudstvo i oprema uvek spremno da na poziv UN uskoči u neku od misija.

Zone država u kojima bi ove i sledeće godine mogli premijerno da se pojave srpski vojnici mahom su politički trusna područja sa slabom centralnom vlašću, u kojima deluju pobunjenici i međusobno zaraćene etničke grupe. Izuzetak čine provincije Džam i Kašmir, gde vlada relativno stabilan mir, zaključen posle rata Indije i Pakistana.

Najviše ljudi ćemo i dalje imati u Libanu, gde smo prisutni već nekoliko godina. Trenutno se u ovoj zemlji nalazi 177 oficira i vojnika. U Centralnoafričkoj republici imamo vojnu bolnicu, u kojoj radi 72 naših pripadnika. Vrlo je značajna misija "Atalanta", u kojoj pod zastavom EU učestvuje naš autonomni tim za zaštitu brodova. U ovoj misiji trenutno učestvuju četvorica štabnih oficira i grupa od 12 pripadnika Specijalne brigade, čiji je osnovni zadatak zaštita plovila od pirata – navode u ministarstvu.

Novinu čini mogućnost učešća u evropskim operacijama u Mediteranu. Cilj naših oficira biće nadgledanje situacije na severu Afrike, kao i praćenje i suzbijanje kretanja migranata i krijumčara ljudi.

Mirotvorni angažman naše vojske u kriznim žarištima u svetu, prema računici navedenoj u Planu upotrebe, koštaće 1,7 milijarde dinara. Budžetom za ovu godinu odvojena je 1,1 milijarda, a ostatak troškova će snosniti Ujedinjene nacije.

Naređenje o upućivanju u mirovne misije u svetu izdaju se samo pripadnicima Vojske Srbije koji se prethodno izjasne da žele ovakav angažman. Na spisku zainteresovanih trenutno se nalazi oko 4.500 oficira, podoficira i vojnika. U VS ističu da je selekcija za "plave šlemove" izuzetno stroga i da u misije u svet odlaze samo psihički i fizički najspremniji vojnici, koji uz to moraju da ovladaju znanjima o zemlji misije, kao i engleskim jezikom.

POLICAJCI

Ministarstvo unutrašnjih poslova svoje pripadnike poslaće u Liberiju, kao i na Kipar i Haiti. Angažman desetak policajaca u svetu koštaće oko 120 miliona dinara. Ovaj novac već je odvojen zakonom o budžetu za ovu godinu.

Novosti.rs
Foto: Vojska Srbije

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter