Izvor: Objektiv.rs
25.06.2021 u 10:38
0

ČARI HOMOLJSKIH PLANINA: Krupajsko vrelo

Jedno od najlepših mesta u našoj zemlji sa nestvarno čistom vodom

PROČITAJTE JOŠ

BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE!

NOVO ŠOKANTNO OTKRIĆE! Kovid se pojavio mnogo pre zvanične potvrde

NOVAK UZVRATIO NA NAPADE ATP! Šta to krijete od igrača?

Krupajsko vrelo je jedno od najlepših mesta u istočnoj Srbiji, neki čak i tvrde da nigde nećete videti čistiju vodu nego ovde. Za ovo mesto se vezuju legende, misticizam vlaške magije, odlična hrana, ali do prošle godine nije bilo mnogo posećeno. Razlog verovatno leži u tome što nije dovoljno pristupačno za komercijalni turizam. No, i to se menja, domaći turizam je procvetao usled pandemije, pa su mnoga mesta postala znatno posećenija. Nadamo se da će se ovaj trend održati i bez pandemije, jer Srbija ima toliko neistraženih prirodnih blaga. 

Krupajsko vrelo – gde se nalazi?

Mogli bi smo reći da se Krupajsko vrelo nalazi negde između Beograda i Niša. Udaljeno je oko 150 kilometara od Beograda, nalazi se na zapadnom delu Homoljskih planina i na 70 kilometara jugoistočno od Požarevca. 

Ako idete pravcem iz Beograda, vožnja će trajati oko 2 i po sata. Pratite autoput E75, pa onda se isključite sa autoputa kod Male Krsne, na put 33, nakon toga se isključujete sa tog puta kod mesta Salakovac, na put 161. Dalje, kod Krepoljina napuštate put 161 i nastavljate vožnju putem 216 do Krupajskog vrela. Samo pratite put, Krupajsko vrelo je dobro označeno tablom.

Ako idete iz pravca Niša idite do Ćuprije i onda se isključite sa autoputa i nastavite putem ka Despotovcu, prođite Despotovac i nastavite putem do table za Krupajsko vrelo.

Budite oprezni na putu i prilagodite brzinu krivinama, kojih na ovim deonicama ima mnogo. Takođe, naglašavamo da je put do Krupajskog vrela prilično loš, prepun rupa, te ćete morati biti dodatno oprezni. Ovo je verovatno jedan od osnovnih razloga zašto ovo mesto nije posećenije. No, pri vožnji uživaćete u prelepom pogledu na šume i pejzaže ovog kraja.

Homoljski kraj

Ovaj deo Srbije ima ekološki značaj za našu zemlju – neverovatno bistru vodu, pa izgleda kao da plovite vodenim terasama i netaknutu prirodu. Najbolje je da ovo mesto posetite u letnjim i prolećnim mesecima, jer je temperatura oko 10 stepeni niža, pa kako se budete približavali vodi biće vam sve prijatnije.

Prilaz jezeru takođe nije previše prilagođen turistima, jer je toliko uzak, da stazicom može proći samo jedna osoba. Sa jedne strane je jezerce puno ribica, odnosno ribnjak, koje izgleda kao da u njemu možete imati fish spa, a sa druge strane je donje jezero.

Kako se približavate tako ćete sve više čuti huk vode. A loš put i nepristupačnost će pasti u drugi plan, bićete očarani onim što ćete videti ispred sebe.

Krupajsko vrelo je prirodna oaza koja se nalazi na 220 metara nadmorske visine. Ovo mesto je zapravo čitav sistem manjih vodopada i jezerceta koji su podeljeni po nivoima i imaju nekoliko terasa.

Voda je tirkizno, nestvarno plava, a prizor je tako lep, da će vam prosto biti neverovatno da je nešto ovako tako skriveno i ušuškano u šumama. Ponesite obavezno fotoaparat ili mobilni telefon kojim ćete uslikati ove prizore, jer ćete ih sigurno hteti zapamtiti.

Možete imati problema da uhvatite mobilnu mrežu i to će zavisiti od snage vaše mreže. No, ovde vam telefon neće biti ni potreban, sem da uslikate lepotu Krupajskog vrela.

Temperatura vode je od 9 do 11 stepeni celzijusa, te baš i nije prijatna za kupanje. Iz vrela se formira jezero kraškog tipa. Ranije je pećina izbijala voda, ali kada je 1945. godine jezero pregrađeno betonom, što je bitno izmenilo izgled vrela. Uvala se napunila vodom i počela da preliva preko ograde, što je načinilo prelepi vodopad, koji vam prvi padne na pamet kada kažete Krupajsko vrelo.

Iz pećine i dalje izlazi voda, ali danas se vidi samo njen vrh, jer je porasao nivo vode, kako je jezero ograđeno. Dimenzije jezera su sledeće: 40 metara dužine, 17 metara širine, dužina potoka je 435 metara. Providnost vode je na nekim mestima i do 6 metara dubine, postoji dobar razlog zašto se kaže da ovo mesto ima najčistiju vodu u Srbiji.

Nedaleko od vrela nalazi se i česma sa termalnim izvorom čija toplota vode iznosi 26 stepeni. Krupajsko vrelo je izvor Krupajske reke koja se uliva u reku Mlavu.

Ronioci su se spustili na 123 metara dubine i otkrili da se i pod vodom nalazi čudesan lavirint, odakle se može izaći samo uz pomoć kanapa, služećik se njime kao Arijadninim koncem. U suprotnom bi se i najiskusniji ronioci izgubili. Podvodni prolazi imaju sledeće nazive: “Želudac”, “Tobogan”, “Mala soba”, “6 metara”, “Velika soba”, “Glava ovna”.

U pećini su iskopani tuneli, a ako se pitate šta je tome razlog, odgovor je legenda o blagu zakopanom u dubinama Homoljskih planina.

Legenda o blagu

Krupajsko vrelo je pod velom misticizma. Kako legenda kaže u Homoljskim planinama se nalazi zakopano blago. To blago je progutala planina i do blaga se može doći samo iz pećine.

Pećinu čuva bog Tartor, drugačije se naziva “vodenim duhom”, Staracem, ili Albatrnom. On ne dozvoljava meštanima da prođu kroz pećinu i nađu zakopano blago.

Samo na jedan dan u godini Tartor daje meštanima da prođu kroz pećinu na đavolji dan. Tada lupa u zidove pećine i daje na znanje da je ulaz otvoren.

Vlaške žene ulaze u reku i Tartor ih može učiniti moćnim, a sve što traži za uzvrat je da to bude devojka izuzetne lepote. Kako je previše rizično roniti u ovim predelima i to se preporučuje samo profesionalnim roniocima. U vodu nikako nemojte ulaziti, hladna je, pored toga betonski stub je klizav zbog vode koja neprestano prelazi preko njega.

Krupajsko vrelo je odličan izbor ako želite jednodnevni izlet. U njegovoj bilizini se nalazi restoran sa odličnom hranom, poznatim po ribljim specijalitetima. Još jedna znamenitost za avanturiste i obožavatelje prirode je Gospodarev kamen, odakle ćete imati prelep pogled na prirodu istočne Srbije.

Takođe, u blizini Despotovca, nalazi se i manastir Manasija, Resavske pećine – koje se smatraju najlepšim pećinama na ovim prostorima. A usput do Resavskih pećina možete svratiti i do vodopada Veliki buk u Lisinama. Ovo je idealna ruta za jedan nezaboravan izlet po kulturnim i prirodnim znamenitostima Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter