Izvor:
27.03.2017 u 17:08
0

POMERANJE SATA UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE: Ovo su zanimljive činjenice o letnjem računanju vremena!

Počela je nedelja u kojem smo prešli na letno računanje vremena. Dok se među ljudima i među istraživanjima još uvijek lome koplja o tome treba li ga ukinuti ili nam ono koristi, evo nekoliko činjenica o pomicanju sata i saveta kako preživeti prolećno buđenje.

1. Bedžamin Frenklin među prvima je navijao za letnje računanje vremena

Franklin bi i danas našao puno istomišljenika u vladama zemalja koje pomiču sat na letno vreme i zimsko vreme. On je još pre postojanja struje primetio da osobe koje "spavaju dugo nakon izlaska sunca,uveče potroše dosta svetla", a kažnjavao je domaćinstva koja bi na prozore stavila nešto što bi danas bile rolete.

2. Na to se nadovezuje današnja težnja za uštedom električne energije

Letnje računanje vremena je način uštede električne energije po istom principu o kojem je govorio Franklin. Njime se kroz mesece maksimalno koristi prirodno sunčevo svetlo (odgađa se paljenje svjetla u domovima i na ulicama). Dakako, ima i onih koji nastoje pobiti tu tezu. Joseph Stromberg je u istraživanju koje je 2015. napravio za Vox zaključio da je još uvek nejasna veza uštede energije i pomicanja sata.

"Studije koje mere uticaj pomicanja sata na štednju energije imaju suprotne rezultate. Dok se u jednima primećuje ušteda električne energije, druge navode da ono povećava korištenje drugih oblika energije, poput plina", naveo je Stromberg. Ipak još nema jasnog zaključka s kojim bi se složila međunarodna zajednica.

3. Kako zapravo dobiješ "tih sat vremena više"

Svrha pomicanja sata jest da se danje svetlo uskladi sa životnim tempom, odnosno radnim vremenom i nastavom u školama. Tako se izbegava da se "rano jutro" troši na spavanje (većina ljudi ipak nije na nogama od 4 ili 5 sati ujutro, ili nije još radno aktivna), a uveče ostaje sat više svetla za druge aktivnosti.

4. Kazaljke na satu pomaknute u više od 70 zemalja

Sa subote na nedelju zemlje Europe pomaknule su sat unapried, osim Islanda. Sve ga počinju i završavaju u isto vrijeme.

Taj model računanja vremena u zadnje vrijeme su napustile Turska i Rusija. Osim Europe, sat je pomaknulo više od 70 zemalja sveta, većinom na severnoj hemisferi.

5. Zemlje koje nikad nisu računale letnje vreme

Letnje računanje vremena nikad nije koristio veliki deo zemalja tropskog pojasa. U tim zemljama leto traje celu godinu, a s njim i dovoljno dnevnog da im ovaj postupak zapravo ne treba. Kazaljke ne koristi ni veći dio Afrike i Južne Amerike, a od njega su odustali i Kina i Japan.

6. Neki naučnici traže vezu između pomicanja sata i manje pljački

Profeskorka Laura Grant sa Claremont McKenna je pobrojila zajedničke koristi pomicanja sata – više rekreacije, manje korištenje električne energije, ali i manje pljački te seksualnih napada.

Koliko god to neverovatno zvučalo, postoje studije koje povezuju činjenicu da letnje račinanje manje pokušaja krađe i silovanja – jer su žrtve manje u mraku.

7.Moguće je da vam se ovih dana poremeti san

Ako ćete se iduća tri do četiri dana osećati umorno, ne brinite. To je samo znak da vam telo reaguje na promjenu ritma i da mu treba malo vremena da se i ono pomakne. Umor obično dolazi i s promenom klime koju donosi toplije vrijeme, tako da pomicanje kazaljke na satu nije jedini krivac na kojeg treba upirati prstom.

8. Samo ostanite smireni i organizujte se

Neki od načina borbe protiv uticaja prelaska na letnje vreme je, raniji odlazak i krevet, vežbanje i dobra hrana. Treba odmor, vode i manje soka, i strpljenje. Moguće je da će i osobe oko vas osećati prelazak, pa ako budu malo razdražljivi – sve je u redu! I oni samo osećaju da je stiglo proleće.

Izvor:Jutranji.hr
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter