Izvor: tanjug
15.07.2021 u 14:25
0

NI MANJE ZEMLJE NI VIŠE FUNKCIONERA: Crnogorski poreski obveznici plaćaju 4.659 državnih službenika

 U Crnoj Gori ima 4.659 javnih funkcionera u 1.433 državna službenika, koji imaju obavezu podnošenja izveštaja propisanu posebnim propisima, prema podacima iz izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije.

VAŽNO:

VUČIĆ: Gradimo sve što nije do sada, PRAVIMO 12 NOVIH BOLNICA, i povećavamo plate zdravstvenim radnicima! BUDUĆNOST ĆE REĆI ISTINU (VIDEO)

ČOVIĆ OTKRIO PRAVILA IGRE KOSOVSKIH ALBANACA U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Srbija će priznati Kosovo onog trenutka kada hrišćani otpišu Boga!

DRECUN RAZOTKRIO VUKČEVIĆEVE NEISTINE U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Izveštaji ilegalno dospevali u javnost – TUŽILAŠTVO UGROZILO ŽIVOT SVEDOKU! Ovo je krivično delo za koje ON nije odgovarao!

PRVI PUT NA HAPPY TV: Istinita ispovest Branislava Puhala telohranitelja Ratka Mladića „SRBI, NE STIDITE SE GENERALA!“

Kada se ta cifra uporedi s brojem stanovnika, znači da na 132 građanina dođe po jedan nosilac javne funkcije, a sagovornici lista Dan ukazuju da je taj broj preveliki za Crnu Goru i da je potrebna racionalna javna uprava.

Milan Radović iz Građanske alijanse ocenjuje u razgovoru za Dan da je broj javnih funkcionera preveliki za ovako malu zemlju i njene ekonomske mogućnosti.

-Crnoj Gori je potrebna racionalna javna uprava i realan broj državnih službenika i javnih funkcionera. Nova vlast je obećala racionalizaciju, ali se broj zaposlenih povećao- kaže Radović i ističe da neopohodan radikalan rez u organizaciji vlasti i broja zaposlenih, kako bi crnogorska ekonomija opstala i izbegla dodatna zaduživanja.

PROČITAJTE JOŠ:

BELIVUK U SPECIJALNOM SUDU: Branio se ćutanjem za još dva ubistva!

DETALJI STRAVIČNE NESREĆE KOD ARANĐELOVCA: Maloletnik nastradao, prizor je UŽASAN!

VUČIĆ NAJAVIO ODLIČNE VESTI: Vakcinišite se – u Srbiju stiže i PETA VAKCINA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 15. JUL: Danas veoma toplo, sa temperaturom i do 36 stepeni!

List dodaje da i Vesko Pejak iz organizacije Alternativa Crna Gora smatra da je ovoliki broj funkcionera apsurd za zemlju koja broji oko 600.000 stanovnika.

-Sve javne funkcije i svi državni poslovi mogli bi da se završe sa 500 do 1.000 ljudi. No, mi u Crnoj Gori imamo problem sa zvanjem i ordenjem i sa njima se štošta može kupiti, posebno glasovi- izjavio je Pejak.

On navodi da je pre izbora u radni odnos primljen veliki broj članova DPS-a, te da je „uz prijem novih funkcionera nove vlade, povećan broj zaposlenih za nekih 10 odsto u javnim preduzećima, što znači da je povećan isto toliko i broj javnih funkcionera i drugih službenika“.

Doktor pravnih nauka, profesor Ðorđije Blažić kaže da je preko 4.500 javnih funkcionera preveliki problem za Crnu Goru.

-Mi još nemamo izveden sistem nosilaca javnih funkcija. Mi smo 90-ih godina imali zakon o radu i pravima nosilaca javnih funkcija. Taj zakon danas nemamo… Drugo, što je jako važno za te nosioce javnih funkcija, jeste da mi imamo Zakon o zaradama u javnom sektoru, a nemamo zakon o nosiocima javnih funkcija. A javni sektor je mnogo širi nego što su javne funkcije-objašnjava Blažić.

Dodaje da Crna Gora nema sistem javnih agencija, javnih tela, ni zakonodavstvo, da nema ni zakon o vladi, ni zakon o javnoj upravi, napominjući u tom kontekstu da ima zakon o državnoj i lokalnoj upravi, ali ne o javnoj.

-Nemamo ni zakon koji obuhvata takozvani režim nedržavne uprave -rekao je Blažić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter