Izvor: Politika
16.07.2021 u 21:35
0

TIKVICE SU SAVRŠEN IZBOR ZA LETO! Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku!

– Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer tikvice s jedne strane skoro i da nemaju ugljene hidrate, a sa druge strane smanjuju resorpciju glukoze

PROČITAJTE JOŠ:

METEOROLOG NAJAVIO: Evo kada nas očekuje još padavina

SELAKOVIĆ PORUČIO IZ BEČA: Ne vidim bolji način od dijaloga

SUDAR VOZA I AUTOMOBILA KOD LOZNICE: Povređena žena!

– Tikvice su, poput krastavca, namirnica koja obeležava leto, iako ih možete naći i u drugim godišnjim dobima. Energetska vrednost tikvica je 16 kcal/100 g. Tikvice sadrže i nešto minerala: magnezijuma, fosfora, bakra, gvožđa, cinka, kalcijuma. Tikvice sadrže i vitamine Be kompleksa, vitamin Ce, kao i nešto vitamina Ka. baš kao i krastavci, tikvice su sjajne za razne dijete za mršavljenje, jer sadrže vlakna i vodu. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida.

Tikvice su odlične kako za zdrave osobe tako i za obolele:

Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer tikvice s jedne strane skoro i da nemaju ugljene hidrate, a sa druge strane smanjuju resorpciju glukoze. Preporučujem ih i trudnicama koje imaju gestacijski dijabet.

Ako imate problem sa hipertenzijom, kalcijum i magnezijum iz tikvica deluju na sniženje krvnog pritiska.

Delovanjem na regulaciju masti i šećera tikvice preventivno utiču na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Fitonutrijenti u tikvicama deluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija.

Leto je pravo vreme za ovu namirnicu, pa nikako nemojte preskočiti tikvice u rashladnoj vitrini u prodavnici ili vama najbližoj pijaci. Kada birate, neka to bude tikvica sa sjajnom korom bez oštećenja. Kora ne sme da bude previše tvrda, jer je onda tikvica prezrela. Čuvajte ih u frižideru, u donjoj fioci. Takođe možete da ih zamrznete, ali će njihova struktura nakon odmrzavanja biti puno mekanija. Pre zamrzavanja, isečene tikvice potrebno je blanširati u kipućoj vodi oko 2 minuta.

Tikvice možete kuvati, grilovati, kuvati na pari, rendati u supe i čorbe, puniti sa mesom ili povrćem ili žitaricama, a postoje i oni manje zdravi načini pripreme poput pohovanja i prženja u dubokim masnoćama. Recepata zaista ima mnogo, pa šteta je da vam prođe leto, a da ne probate ovo veoma zdravo povrće. Ipak izaberite zdrave načine pripreme i uživajte.

Boranija (ili kako je na zapadu Balkana nazivaju mahune), najkraće rečeno jeste nedozreli pasulj (grah) koji se uzgaja, bere i konzumira pre nego što se pasulj potpuno razvije, dakle ostane u omotaču (mahuni). Postoje nekoliko sorti boranije koje se kao takve koriste i upravo sada je pravo vreme da ih sveže nađemo na našim zelenim pijacama. Najcenjenije su sorte koje nisu končaste, a pored svežih, možete tokom cele godine lako pronaći i smrznutu boraniju u najbližoj prodavnici.

Boranija ima raznih: pljosnatih, širokih, uskih, kratkih ili dugačkih, ravnih ili povijenih, a po boji to su zelena, žuta, žuta sa ljubičastim prugama ili zelena sa ljubičastim prugama. Ako je boranija mlada, onda je najbolja, nije končasta, ima najbolji ukus i lako se kuva.

Boranija je niskoenergetska namirnica i često je na jelovniku osoba na dijetama. U 100 grama boranija ima samo 18-28 kalorija u zavisnosti od vrste. Što je boranija starija, kalorijski je jača. Sadrži dijetna vlakna koja su važna za pravilno funkcionisanje probavnog sistema, kao i vitamine Be kompleksa, provitamin A i vitamine Ce i Ka. Od minerala u boraniji možete naći gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor, mangan i cink.

Boranija termičkom obradom gubi protein lektin koji može biti toksičan u većim količinama, pa je veoma važna pravilna priprema. Boraniju možete kuvati na pari, u vodi, peći u rerni, ili pripremati u voku (prži-mešaj). Možete je kombinovati sa piletinom, bademima, pavlakom. Recepti za pripremu boranije su brojni, granica je samo vaša mašta.

Godišnja svetska proizvodnja boranije je oko 21 milion tona, a vodeći svetski proizvođač i potrošač je Kina sa oko 16 miliona tona. Možda je ova činjenica tajna vitkog stasa stanovnika Kine, ali bilo kako bilo, boranija treba da bude neizostavni sastojak i u vašoj ishrani.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter