Izvor: tanjug
21.09.2021 u 10:46
0

RADOJIČIĆ NAGLASIO:Saradnja sa Sankt Peterburgom od velikog značaja za Srbiju!

Sporazum o saradnji prestonice Srbije i Sankt Peterburga, koji je potpisan prilikom nedavne posete ovom gradu, predstavlja sjajan rezultat izuzetno dobrih odnosa koje predsednici Putin i Vučić neguju godinama unazad, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Radojičić je naveo da su u sporazum uključene oblasti trgovinske, ekonomske, socijalne, humanitarne i kulturne saradnje, saradnja iz oblasti ekologije, kao i plan zajedničkih aktivnosti do 2024. godine.

PROČITAJTE JOŠNOĆ U BEOGRADU: Čak 116 intervencija Hitne pomoći

– Sankt Peterburg je u oblasti ekologije veoma uspešan grad, a tome u prilog govori podatak da se u ovom gradu prerađuje 95 odsto otpadnih voda te je u tom domenu nadmašio Helsinki-istakao je Radojčić.

Dodao je da Srbija u ovoj oblasti može mnogo da nauči od Rusije i da stečena znanja i iskustva primeni u praksi.

Gradonačelnik se tokom posete Sankt Peterburgu sastao i sa zamenikom direktora Muzeja „Ermitaž”, budući da je potpisanim sporazumom predviđena saradnja i u oblasti kulture.

– Vodili smo razgovore u cilju realizacije konkretnih projekata i o načinu da se Beograđanima približi deo kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja koji ima više od tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata- kazao je on.

Prema rečima Radojičića razgovori su tekli u dva pravca, prvi je da se organizuje izložba eksponata „Ermitaža” u Beogradu, za čiju će realizaciju biti potrebno oko godinu dana, dok je drugi pravac razgovora, kaže on, bio u vezi sa organizacijom „Dana Ermitaža” u Beogradu, što će podrazumevati sastanke stručnjaka u ovoj oblasti iz Beograda i Sankt Peterburga.

PROČITAJTE JOŠDRAŠKOVIĆ: U Beogradu će krajem meseca zaživeti novi informacioni sistem

– Zajednički ćemo raditi na tome da u dogledno vreme realizujemo ovu našu želju i dogovore. Ovo će biti vrhunski kulturni događaji za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu- najavio je Radojičić.

On je podsetio da je povod posete Sankt Peterburgu bilo obeležavanje 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog, kao i da je delegacija Beograda prisustvovala otkrivanju njegovog spomenika u sanktpeterburškoj lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

Kako je naveo događaj je počeo svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a potom su se zvanicama i velikom broju okupljenih građana Sankt Peterburga obratili predsednica Saveta Federacije pri Ruskoj dumi, punomoćni predstavnik predsednika Putina za Severozapadni region i gubernator Beglov.

– Patrijarh Kiril je u svojoj besedi rekao da je Aleksandar Nevski bio primer vladara koji je uspešno spojio vlast i duhovnost. Zato mi je drago da će u narednih mesec dana sličan spomenik biti postavljen i u Beogradu, u porti Crkve Aleksandra Nevskog- istakao je gradonačelnik.

PROČITAJTE JOŠVAŽNO! Pad pritiska i isključenje vode na Novom Beogradu od 20. do 25. septembra

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, gradonačelnik Radojičić je naglasio da je situacija u vrtićima stabilna, dok je u školama nešto nepovoljnija, ali da se iz dana u dan svi prilagođavaju uslovima i na osnovu toga se donose odluke o modelu nastave.

Podsetio je da je na temu vakcinacije mladih na nedavno održanoj tribini razgovarao sa studentima Beogradskog univerziteta, koji su predstavili akcije koje su po ovom pitanju sprovele studentske organizacije.
Istakao je da će Grad raditi na tome da se saradnja sa studentima nastavi i unapredi.

– Grad Beograd ostaje otvoren za ideje mladih te je važno da nastavimo da održavamo poverenje koje smo izgradili- zaključio je prvi čovek Beograda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter