Izvor: Kurir.rs
22.05.2020 u 21:10
0

OVO SU SRBI NAJVIŠE ČEKALI: Počinje noćni život, splavovi i klubovi uz OVO OGRANIČENJE

Iz­me­nje­na na­red­ba Broj gra­đa­na ko­ji se mo­gu oku­pi­ti na jav­nom me­stu,

u otvo­re­nom ili za­tvo­re­nom pros­to­ru, po­ve­ćan je sa 50 na du­plo vi­še,

što po­sle vi­še me­se­ci pau­ze oo­gu­ća­va or­ga­ni­zo­va­nje proslava

Iz­me­nom na­red­be mi­ni­stra zdra­vlja Zla­ti­bo­ra Lo­n­ča­ra broj lju­di ko­ji se mo­že oku­pi­ti na jav­nom me­stu, u za­tvo­re­nom i otvo­re­nom pros­to­ru, po­ve­ćan je sa 50 na 100 gra­đa­na, uz pri­me­nu pre­ven­ti­v­nih me­ra za­šti­te od ko­ro­na­vi­ru­sa, kao što su no­še­nje za­šti­t­nih ma­ski i ru­ka­vi­ca.

Ovo zna­či da bi pa­ro­vi usko­ro mo­gli da or­ga­ni­zu­ju ma­nje sva­d­be do 100 zva­ni­ca ko­je su mo­ra­li da ot­ka­žu zbog epi­de­mi­je ko­ro­ne, a gra­đa­ni ra­zne pro­sla­ve, ro­đe­n­da­ne i kr­šte­nja, dok je ve­ći­na spla­vo­va i no­ć­nih klu­bo­va u pre­sto­ni­ci već na­ja­vi­la da po­či­nje s ra­dom po­če­t­kom ju­na.

Ve­n­ča­nja je do sa­da bi­lo mo­gu­će oba­vi­ti isklju­či­vo u slu­žbe­nim pros­to­ri­ja­ma op­šti­na i uz pri­su­stvo sve­ga pet oso­ba, uz mla­de­n­ce, ma­ti­ča­ra i ku­mo­ve, a svi no­ć­ni klu­bo­vi i spla­vo­vi bi­li su za­tvo­re­ni. Ali to se sa­da me­nja za­hva­lju­ći po­pu­šta­nju me­ra za­bra­ne oku­plja­nja, što je obja­vlje­no u Slu­žbe­nom gla­sni­ku.

Odlu­ka stručnjaka

OVO MORATE ZNATI

VUČIĆ SA HEROJIMA BORBE PROTIV KORONE Prijem za medicinske radnike Srbije (VIDEO)

SADA JE SVE JASNO! Bil Gejts PATENTIRAO KORONU JOŠ 2018!

ISPOVEST ČIPOVANOG MLADIĆA IZ MALMEA: Prihvatite istinu, nećete im pobeći, ali… (VIDEO)

OVO NEĆE PROĆI! SPREMAJU NAPAD NA SRBE! Provaljen PODLI PLAN Prištine i Podgorice

KRISTIJAN UDARIO NA MARIĆA Ovo je žestoki momak poručio legendi novinarstva (VIDEO)

Epi­de­mio­log i član kriz­nog šta­ba Pre­drag Kon obja­šnja­va za Ku­rir da je po­ve­ća­nje do­zvo­lje­nog bro­ja lju­di na jav­nim sku­po­vi­ma bi­la za­jed­ni­č­ka odlu­ka stru­č­nja­ka, ko­ja je do­ne­ta zbog po­bo­lj­ša­nja si­tua­ci­je s ko­vi­dom 19 u ze­mlji.

– Sve što je do 100 lju­di, sve mo­že, uz po­što­va­nje me­ra opre­za, na­rav­no. Si­tua­ci­ja je ne­su­m­nji­vo po­vo­lj­na, ali ni­je još uo­bi­ča­je­na i pot­pu­no si­gu­r­na, pa i da­lje ima smi­sla spro­vo­di­ti odre­đe­ne me­re. Po­pu­šta se pos­te­pe­no, pr­vo smo po­ve­ća­li na 100 lju­di ka­ko bi­smo si­g­na­li­zi­ra­li da je si­tua­ci­ja znat­no bo­lja. S dru­ge stra­ne, ne mo­že­te ni odjed­nom sve da pu­sti­te, jer je oprez nu­žan, a po­se­b­no za sta­ri­je i hro­ni­č­ne bo­le­sni­ke, za ko­je je i da­lje po­že­lj­no da izbe­ga­va­ju sku­po­ve s vi­še lju­di u za­tvo­re­nom, ma­lom pros­to­ru. Odlu­ke će­mo me­nja­ti da­lje u za­vi­snos­ti od si­tua­ci­je – ka­zao je Kon 

Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, u Sr­bi­ji se da­lje oče­ku­je izla­zak i pot­pu­no su­zbi­ja­nje epi­de­mi­je.

Pod kontrolom

– Ula­zi­mo u 12. ne­de­lju i još de­se­tak da­na mo­že­mo da oče­ku­je­mo spo­ra­di­č­ne slu­ča­je­ve obo­lje­nja. Ek­sce­sne si­tua­ci­je kao što su bi­le u Vra­nju i Le­sko­v­cu mo­gu to da po­re­me­te, ali na­j­va­žni­je je da su br­zo sta­vlje­ne pod kon­tro­lu. Sve­mu se pri­stu­pa ozbi­lj­no i ne­pre­ki­d­no se vr­še te­sti­ra­nja ka­ko bi svi slu­ča­je­vi bi­li ot­kri­ve­ni na vre­me i au­to­mat­ski su­zbi­je­ni. Sva­ko mo­ra da na­sta­vi da pro­ce­nju­je so­p­stve­ni ri­zik, ia­ko će­mo mi epi­de­mio­lo­zi stal­no upo­zo­ra­va­ti – ka­zao je Kon.

Ve­ći­na pre­sto­ni­č­kih spla­vo­va i no­ć­nih klu­bo­va već je na­ja­vi­la da po­či­nje s ra­dom po­če­t­kom ju­na.

Bra­ni­slav Tiodorović Za­šti­ta neophodna

Epi­de­mio­log Bra­ni­slav Tio­do­ro­vić ra­ni­je je pre­po­ru­čio da bi sva­d­be tre­ba­lo odlo­ži­ti za po­lo­vi­nu na­red­nog me­se­ca jer će ta­da epi­de­mio­lo­ška si­tua­ci­ja bi­ti da­le­ko mi­r­ni­ja, ali i upo­zo­rio da se ne ra­ču­na na vi­še sto­ti­na gos­ti­ju.

– Ni­ko ni od na­ših su­se­da ni­je odjed­nom do­pu­stio ve­li­ki broj lju­di, svi su se ogra­ni­či­li na 50 do 100 lju­di. I da­lje će mo­ra­ti da se po­štu­ju me­re u smi­slu da u tom re­sto­ra­nu gde sla­ve pro­đu kroz de­zo­ba­ri­je­ru, da tu bu­du de­zi­n­fe­k­cio­na sred­stva, da ko­no­ba­ri no­se ma­ske i dru­go – re­kao je epi­de­mio­log.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter