Izvor: tanjug
25.07.2020 u 12:31
0

DRAGAŠ: Nastavkom dijaloga rukovodi Nemačka!

On smatra da su EU, a pre svega Nemacka i delom Francuska, ohrabrivale vladu u Prištini da najpre uvede, a zatim da održava na snazi sankcije u vezi sa srpskom robom i time direktno onemogucavale dijalog.

– Na srecu, sve je to iza nas. Razgovori pod okriljem Brisela su nastavljeni i to je dobro za citav proces, iako nisam optimista da ce se mnogo razlikovati od prethodnih. Bice spori i pitanje je da li sami po sebi mogu da donesu neki opipljiv rezultat. Ali za Srbiju nema dileme, i predsednik Vucic je to pokazao, bicemo kao i do sada izuzetno ozbiljan i odgovoran pregovarac jer Srbiji je najviše stalo do toga da rešenje bude pronadeno –  ističe Dragaš.

On potvrđuje i da je otkazivanje sastanka u Vašingtonu i najavljena prodaja nemackog oružja Kosovu pokazatelj da je Berlin preuzeo sve konce u svoje ruke.

– Nema sumnje da nastavkom dijaloga, koji formalno vode birokrate u Briselu, a pre svih Miroslav Lajcak, rukovodi Nemacka – ističe Dragaš i ddoaje da bi Miroslava Lajčaka pre mogli da nazovemo nemackim, a ne evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine.

Dragaš kaže i da mu je bliska ocena jednog birrtanskog stručnjaka da Lajčakov zadatak nije da pronade rešenje za Kosovo, vec da onemoguci da Amerika dovede do rešenja koje bi podrazumevalo teritorijalno razgranicenje.

Napominje d aje u tome suština onako nagle i iznenadne akcije, kada je samo nekoliko dana pred sastanak predsednika Vucica i Tacija u Beloj kuci objavljena optužnica protiv Tacija i time sabotiran vašingtonski susret.

– Sve posle toga je potvrda nemackog preuzimanja procesa i njenog pokušaja da se skrene sa puta direktnog dogovora Beograda i Prištine i vrati na staru stazu, a to je nametanje rešenja koje bi podrazumevalo da Srbija prizna kosovsku nezavisnost u sadašnjim granicama i da mu dopusti da postane clan svih medunarodnih organizacija. To je cilj koji Berlin ima od samog pocetka i ovim pokazuje da od toga ne odustaje – ističe Dragaš.

On međutim ukazuje i da bi bilo veoma naivno misliti da SAD cekaju bilo koga po bilo kom medunarodnom pitanju, pa i pitanju Kosova, a bilo bi veoma glupo pomisliti da su se povukle posle operacije sa Tacijevom optužnicom.

– Treba imati u vidu da je tom akcijom miniran proces koji je direktno vodila Bela kuca i za ciji je uspeh direktno zainteresovan predsednik SAD, a ne bilo ko u Vašingtonu. Siguran sam da su toga i te kako svesni i u Berlinu. Zato je sasvim realno ocekivati da ce se SAD punom snagom uskoro ponovo ukljuciti u ovaj proces i to je vrlo važna i za Srbiju dobra okolnos –  ističe Dragaš.

On objašnjava da je to važno ne samo zbog toga što imaju odlucujuci uticaj na kosovske Albance vec i zato što su pokazali da žele da se dode do rešenja koje ce iznedriti pregovaracke strane, Srbi i Albanci.

TOP PREPORUKA

PREDSEDNIK SRBIJE SUTRA REAGUJE: Novi ŠAMAR Prištine EU i SAD!

BEOGRAĐANI OBRATITE PAŽNJU: Nove izmene na linijama gradskog prevoza!

NIŠLIJA OSUMNJIČEN ZA OBLJUBU DEVOJČICE (14): Ja sam u nju zaljubljen, želim zajednički život?!

PREMINULA VELIKA LEGENDA: Na društvenim mrežama se OPRAŠTAJU, tuga DO NEBA! (FOTO)

– To je veliki zaokret u dosadašnjoj americkoj politici prema Balkanu, gde su sva rešenja stizala odozgo, iz Vašingtona, a mi smo bili prinudeni da ih prihvatamo. S tim u vezi ohrabruju i ocekivanja predsednika Vucica da Amerika nije napustila pregovore o Kosovu i da ce uslediti njen još snažniji nalet-  navodi Dragaš.

Samtra i da se politika prema Srbiji neće menjati ako na čelo SAD dođe Bajden, ali da bi dolaskom Bajdena bila moguca promena odnosa prema dijalogu o Kosovu, što bi bila krupna promena uvezi sa naporima za ostvarivanje naših interesa.

– I sam Džo Bajden je nagovestio takvu promenu u nedavnom intervjuu za portal albanskih iseljenika u Americi, a to je ono što i u Prištini žele da cuju – povratak na staru politiku, po kojoj Amerika smatra Kosovo nezavisnom državom i tacka – ukazuje Dragaš.

On ističe da su Tramp i njegova administracija svesni da takva politika nije donela rešenje, ni posle 12 godina od proglašenja nezavisnosti, kojoj je Amerika bila i kum i glavni globalni promoter. „Trampov tim želi da donese rešenje za Kosovo, on za to ima i unutrašnje politicke motive, koji za našu stranu nisu nevažni, ali za Srbiju je kljucno to što je otvorio mali prozor kroz koji se nazire rešenje, a koje nije – nezavisno Kosovo i tacka. Sa Trampom u Beloj kuci, Srbija ima možda jedinstvenu priliku da reši svoje najvažnije državno i nacionalno pitanje na nacin koji ce joj sacuvati obraz, interese i maksimum od moguceg  smatra Dragaš.

PROČITAJTE I OVO…

VEČERAS PREMIJERA NA HAPPY BSC PORTALU! Dve devojke režiraju pustolovinu, koja lomi i one najčvršće! (VIDEO)

LEGIJA ZVAO MARIĆA IZ ZATVORA: „I danas imam ožiljak od njegovog udarca“! (FOTO)

MINISTAR FINANSIJA: Plate i penzije stabilne, nema smanjenja

On ocenjuje i da na buducnost dijaloga optužnice protiv bivših komandanata OVK neće nimalo uticati.

– Ko god bude pregovarao u ime Prištine, nosice u torbi one odluke koje bude dobio od Zapada, a pre svega Amerike. U tom smislu, ništa se nije promenilo od pocetka, tako da je predsednik Vucic i sa te strane u pravu kada kaže da o Kosovu ne pregovara sa Prištinom, vec sa Zapadom. Videli smo i u slucaju kratkotrajne vlade Aljbina Kurtija koliko je to tacno – kaže Dragaš.

Upitan kako vidi kraj dijaloga Beograda i Prištine i postoji li uopšte mogucnost kompromisa. Dragaš ističe da će jedini održiv i dugorocan rezultat biti onaj koji proistekne iz kompromisa dve strane, ne iz neke trece laboratorije.

Naglašavav da u Srbiji imamo politiku i lidera koji veoma dobro znaju da naše ranije ponašanje i naše odluke nisu doneli ništa dobro i da je nemoguce ocekivati drugaciji rezultat ako ne promenimo svoju politiku i svoja ocekivanja.

– Svet je oberucke prigrlio ovakvu poziciju Beograda i predsednika Vucica i time smo nemerljivo poboljšali svoj medunarodni položaj, a samim tim i pregovaracki status. Srbija ne želi status kvo, ma koliko se za to zalagale neke uticajne institucije poput Srpske pravoslavne crkve, na primer. I u Prištini su svesni da njihov projekat nezavisne države nije doneo rezultat, a vec je mnogo vremena prošlo od te 2008. godine. U ovoj obostranoj svesti da je promena neophodna treba tražiti tacku kompromisa i ja sam siguran da ce biti pronađena – smatra Dragaš.

On u intervjuu za Kosovo onlajn upozorava da je alternativa dugogodišnje politicko, bezbednosno i, što je najvažnije, ekonomsko i demografsko tavorenje na dnu evropske lestvice, uz stalnu pretnju obnavljanja nasilja nad kosovskim Srbima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter