Izvor: Kurir.rs
27.08.2020 u 21:37
0

OPREZNO AKO PREDUGO SPAVATE: LOŠE KAO CIGARETE I ALKOHOL

Predugo spavanje i sedenje jednako su nezdravi poput pušenja i unošenja prevelike količine alkohola.

Naučnici s australskog Instituta sproveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina, a koji su ispunili anketu o svojim nezdravim navikama.

Postavljena su im pitanja o tomu jesu li pušači, koliko alkohola unose, vode li računa o zdravoj ishrani, jesu li fizički neaktivni, sede li predugo na poslu, pred televizorom ili kompjuterom (više od sedam sati) i spavaju li previše (duže od devet sati).

Trideset posto odgovorilo ih je pozitivno na dva do tri postavljena pitanja. Nakon šest godina objavljen je podatak da je 16.000 ispitanika umrlo. Ustanovljeno je da je verojatnoća od preuranjene smrti kod osoba koje se nisu bavile fizičkom aktivnošću 1.6 puta veća nego kod fizički aktivnih.

SVE O SPORTU

DEL POTRO NA PREKRETNICI: Noletov prijatelj uradio isto što i Federer, sve u nadi da će napraviti korak napred

MISTERIJA PORODICE MESI: Leo se vratio po siromašnu Antonelu nakon saobraćajke

SRBIN JE NEPRIKOSNOVEN: Ali ovo mora da menja

PREDSEDNIK BARSE O „AFERI MESI“: SVI SU IZNENAĐENI

CRNO-BELI U ISTORIJSKOM MEČU: Partizan protiv RFS-a slave veliki jubilej! FOTO

Studija je pokazala da je kombinacija telesne neaktivnosti, „sedelačkog“ načina života i spavanja dužeg od devet sati bila povezana sa smrtnošću većine istraživača u jednakoj meri kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola.

Pušenje je naopasniji od svih rizika navedenih na listi, a voditeljka studije kazala je da unošenje više od 14 alkoholnih pića nedeljno ne vodi u rizik od preuranjene smrti, ali da se u kombinaciji izgledi za to utrostručuju, a ako osoba uz to previše (ili premalo) spava, rizik od prevremene smrti povećava se za pet puta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter