Izvor: Tanjug
18.09.2020 u 17:25
0

Izabrani dobitnici književne nagrade „Neven“ za 2019. godinu!

Književnu nagradu „Neven“ za 2019. godinu u kategoriji beletristike dobila je Gordana Miletić za knjigu „Lutanja baštenskih patuljaka“, u kategoriji popularne nauke nagrada je pripala autorkama Dragani Petrović Kosanović i Andreji Leskovac za knjigu „Urnebesna hemija“, dok je za najboljeg ilustratora izabrana Marica Kicušić za ilustraciju knjige „Naša gošća godina“.

Kako je objavilla organizacija Prijatelji dece Srbije, ove godine je na konkurs stiglo 57 naslova, od čega 32 u kategoriji beletristike i 15 u kategoriji popularne nauke i to iz 13 izdavačkih kuća.

OVO MORATE ZNATI

NOVI PRESEK: U Srbiji korona virusom zaražene još 62 osobe, 1 pacijent umro

DODIK PREKAO ISTINU SVIMA U OČI: Agresiju na BiH dogovorili Izetbegović i Tuđman, a ovo su posledice!

SRBI ZBUNJENI NAKON PRELASKA GRANICE Već su nam dali papir za nadzor iako je rečeno posle 18 sati, pominjali su i KAZNE“

NEMAM MENTORE NI U BEOGRADU, NI U RUSIJI, NI U MITROPOLIJI! Crna Gora ima svoje probleme koje mora da rešava!

SEĆATE LI SE DEČAKA KOME SU UKRALI KUPINE? Priča sada ima srećan kraj

Žiri u kategoriji beletristike činili su Jelena Panić Maraš – predsednica žirija, Branko Stevanović i Dušan Pop Ðurđev, koji su za knjigu „Lutanja baštenskih patul?aka”, izdavača Kreativni centar, naveli da je izvanredno ispripovedana i komponova knjiga koja u srpsku književnost za decu reafirmiše svet prirode i apostrofira njenu važnost i značaj.

U svom obrazloženju žiri je naveo i da autorka Miletić veoma vešto roman komponuje prateći paralelno dve perspektive – perspektivu ljudi i perspektivu baštenskih patuljaka.

Kako dodaju, izvesnu kritiku naše civilizacije daju patuljci i ona se u prvom redu odnosi na neku vrstu otuđenja među ljudima, ali i otuđenja od sveta prirode.

SAZNAJTE I OVO

TUŽILAŠTVO IMA DOKAZA NA PRETEK: Optuženi za otmicu i svirepo ubistvo mladog Brčaka ostaju u pritvoru

OSUĐEN PEDOFIL: Četiri godine robije zbog bludnih radnji nad devojčicom!

MILADINU KOVAČEVIĆU ODREĐEN PRITVOR! Ovo mu se stavlja na teret!

TRAGEDIJA NA JUGU SRBIJE! Vož pregazio čoveka na stanici Trupale!

U kategoriji popularna nauka o pobedniku je odlučivao žiri u sastavu Jelena Panić Maraš, Dušan Pop Ðurđev i predsednik žirija Slobodan Bubnjević, a za knjigu „Urnebesna hemija“ u izdanju izdavača „Laguna“, kažu da je duhovit vodič za mlade, radoznale umove koji će odmah osetiti kako „postoji neka hemija“ između njih i te knjige.

Autorka na maštovit, savremen i relevantan način vode čitaoca na uzbudljivo putovanje kroz hemiju i srodne nauke, sa obiljem zanimljivosti, igara, interakcije i iznenađenja, zaključak je žirija.

O najboljem ilustratoru odlučivao je žiri koji su činili Monika Lang, Manja Radić Mitrović i Slavimir Stojanović – predsednik žirija, a ove godine u izboru je bilo 24 naslova.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVI IMATE OVE APLIKACIJE U TELEFONU! Proglašene su za ŠPIJUNSKE i od nedelje ZABRANJENE

ŽREB ZA LIGU EVROPE: Zvezda ide u Sloveniju ili Jermeniju

LJUPKA STEVIĆ POLUPALA DVA SKUPA AUTOMOBILA: Vozi ovu BESNU mašinu!

MALE TAJNE ONLAJN MUVANJA Evo šta znače poruke muškaraca na mreži

Nagrađenu knjigu izdao je Kreativni centar, a kako se navodi u obrazloženju žirija, stil autorke je utemeljen u najsavremenijim svetskim tokovima, razigran, pitak, na ivici dizajna, idealan za integraciju u autorsku celinu dečije knjige.

Takođe, navode i da od jednostavnih, raspevanih vinjeta, preko inteligentnog građenja vizuelnog karaktera likova do sanjivih scena sa druge strane mašte, Milica Kicušić podseća na važnost ilustracije i neophodnost talenta razvijenog do majstorstva.

Dodela nagrada laureatima je 08. oktobra u 13 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, tradicionalno u toku Dečije nedelje.

Dodelu književne nagrade „Neven“ u 2020. godini podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja, a njena realizacija je moguća zahvaljujući donatorskoj kampanji građana i kompanija „Da Neven ne uvene“, koja se još uvek odvija na platformi Donacije.rs.

Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća „Mona“ i Knjigoveznica Paštrmac.

Nagrada „Neven“ ustanovljena je 1955. godine, a podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu.

Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos, a dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter