Izvor: Kurir.rs
31.03.2023 u 12:11
0

STOLTENBERG UVERAVA U BEZBEDNOST, EVO ŠTA TO ZNAČI: „Finska će se formalno pridružiti NATO-u za nekoliko dana“

Turski parlament sinoć je glasao za prijem Finske u NATO, posle deset meseci neizvesnosti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da će se Finska formalno pridružiti Alijansi za nekoliko dana.

FINSKA ULAZI U NATO: Turska odobrila zahtev, nema više smetnji

Stoltenberg je u video objavi na Jutjub kanalu (YouTube) NATO-a rekao da će pridruživanje Finske tu državu učinti bezbednijom a Alijansu jačom.

„Finska ima veoma sposobne snage i jake demokratske institucije, tako da će doneti mnogo našoj Alijansi“, izjavio je on.

Stoltenberg je dodao da je ovo najbrži proces ratifikacije u modernoj istoriji NATO-a i da je svih 30 članova sada ratifikovalo protokol o pristupanju.

„Upravo sam razgovarao sa predsednikom Saulijem Niinisteom da mu čestitam ovaj istorijski događaj“, rekao je u video obraćanju.

Turska je poslednja članica Alijanse koja je dala „zeleno svetlo“ finskom članstvu.

Međutim Ankara i dalje blokira kandidaturu Švedske, koja je podneta prošle godine, u isto vreme kada i Finska.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter