Izvor: alo.rs/sputnik.rs
19.08.2023 u 14:01
1

TRAŽE ZABRANU FILMA: DPS pokušava da negira Istoriju, za njih ne postoji ništa pre 21. maja 2006

DPS traži zabranu filma o podgoričkoj skupštini "Udara se na temelje crnogorske državnosti i ruše tekovine 21. maja", kažu u saopštenju.

-Novim video uradkom o Podgoričkoj skupštini u vidu dokumentarnog filma “Crna Gora međa istine i laži” prikazanog u Plužinama, Šavniku i na Žabljaku iznova se iskazuje težnja o ponovoj aneksiji Crne Gore i ukidanju njene nezavisnosti-, saopšteno je iz DPS-a.

DA LI SE SRPSKOJ PRUŽA ŠANSA ZA NOVE ARANŽMANE?: Nemačka obustavlja projekte u Republici Srpskoj

„Stoga pozivamo Ministarstvo kulture i resornu ministarku Mašu Vlaović da zabrani dalje prikazivanje ovog propagandnog filma kojim se udara na temelje crnogorske državnosti i kojim se ruše tekovine 21. maja. kaže se u saopštenjute stranke.

Jasno je da jedni te isti velikosrpski nacionalisti zakleti u ideologiju velikosrpstva pod novim pseudonimom “srpskog sveta” i na ovaj način žele plasirati istorijski falsifikat i predstaviti svoju stranu istorije“, navode u saopštenju iz DPS-a.

Dokumentarni film „Crna Gora – međa istine i laži“, snimljenog na inicijativu Saveza Srba iz Crne Gore, u kome su obrađeni arhivski podaci koji govore o identitetskim pitanjima građana Crne Gore prikazan je sinoć na Žabljaku.
Tema je „velika narodna skupština srpskog naroda“ (Podgorička skupština) koja je održana 1918. godine. O tom za Srbe u Crnoj Gori izuzetno značajnom događaju, decenijama su se širile dezinformacije i laži, što je doprinijelo i razmiricama među građanima Crne Gore. Veliki doprinos u stvaranju filma su dali Luka Karadžić i Sava Obradović, članovi Saveza Srba Crne Gore, dok je scenario napisao Željko Čurović te Sanja Jančić, autorka muzike u ovom dokumentarcu.
„Ovim filmom smo željeli da se istinom suprostavimo lažima. Da bi opstali u vremenu u kojem jesmo moramo pratiti istorijske tokove. U filmu smo čuli akademika Slavenka Terzića koji kaže da je Crna Gora 1905. godine donijela oktroisani Ustav u čijem prvom članu piše da je Crna Gora država srpskog naroda“, kazao je scenarista i predsjednik Saveza Srba Crne Gore Željko Čurović
HAPPY TV

.

U filmu se po prvi put prikazuju snimci koji govore o političkom i društvenom stanju koje je vladalo u Crnoj Gori s početka prošlog veka, uz pregršt foto zapisa autentičnih dokumenata. Akademik Slavenko Terzić iscrpno govori o događajima koji su prethodili Podgoričkoj skupštini kada je jednoglasno donijeta odluka o ulasku Crne Gore u državni okvir Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
-Vrhovna komanda savezničkih armija u Versaju 2. novembra 1918.je donela odluku da francuske, britanske, italijanske i srpske snage zaposednu Crnu Goru radi potidkivanja austrougarskih i nemačkih okupacionih snaga na Balkanu“, navodi Terzić.
O tome da li bi bila potrebna Podgorička skupština da Crna Gora prethodno nije kapitulirala 1916. Terzić smatra da bi situacija bila drugačija.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “TRAŽE ZABRANU FILMA: DPS pokušava da negira Istoriju, za njih ne postoji ništa pre 21. maja 2006”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter