Izvor: RT.RS
19.08.2023 u 12:50
0

DA LI SE SRPSKOJ PRUŽA ŠANSA ZA NOVE ARANŽMANE?: Nemačka obustavlja projekte u Republici Srpskoj

Mnoge zemlje su zainteresovane za energetske projekte – Kina, Srbija, Mađarska, a taj spisak će da bude i veći kad se sukob u Ukrajini završi, ističe analitičar Srđan Perišić

DODIK OŠTRO ODGOVARA ŠMITU: On je štetočina koja udara na Srpsku! Ostaću predsednik!

Najava ambasade Nemačke u Sarajevu da obustavlja ekonomsku pomoć i projekte u Republici Srpskoj zbog neslaganja sa političkim koracima vlasti tog entiteta otvorila je debatu u tamošnjoj javnosti o tome kakav će uticaj „sankcije“ imati na građane i političke vođe, piše „Politika“.

Jedno od pitanja jeste i da li odluka najmoćnije ekonomije Evrope stavlja Srpsku u neku vrstu izolacije, ili se, kako veruju u Banjaluci, novac Nemačke lako može nadomestiti na drugim mestima. Berlin je odlučio da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj, čija je vrednost 105 miliona dolara.

sumnja se na migrante!
YOUTUBE PRINSCREEN

-Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika. Reč je o projektima rehabilitacije hidroelektrane ‘Trebinje’ (faza tri i četiri), vetroparka ‘Hrgud’, te zbrinjavanje otpadnih voda u ‘Gradišci'“, saopšteno je iz ambasade Nemačke.

Ta najava je sa radošću dočekana u Sarajevu, ali se njeni efekti oprečno tumače u Banjaluci. Deo analitičara veruje da će taj vid sankcija pogoditi i građane, a ne samo političke predstavnike.

Drugi deo analitičara u najavi Nemačke pronalazi i razloge za zahvalnost, jer, kako kaže analitičar Srđan Perišić, Berlin je time otvorio vrata za povoljnije aranžmane s onima koji ne postavljaju političke uslove.

PANIKA U BANJALUCI: Dojave o 11 bombi u Kliničkom centru
tanjug/srna/sinisa konjevic

Perišić je za “ naveo da su ocene Nemačke o „secesionističkoj politici“ u suprotnosti s ocenama renomirane međunarodne agencije „Standard end purs“ koje je povećala kreditni rejting BiH jer veruje u političku budućnost zemlje.  Očigledno je da Nemačkoj smeta to što Srpska ne priznaje Šmita, što se ne uklapa u njihovo viđenje BiH kao protektorata. Mnoge zemlje su zainteresovane za energetske projekte – Kina, Srbija, Mađarska, a taj spisak će da bude i veći kad se sukob u Ukrajini završi“, smatra Perišić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter