Izvor:
24.05.2024 u 15:45
0

MEĐUNARODNI SUD HITNA PRESUDA : Sud u Hagu naredio Izraelu da zaustavi operaciju u Rafi

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da zaustavi operaciju u Rafi

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) donele su odluku o hitnom zahtevu da se Izraelu naloži da zaustavi ofanzivu na grad Rafu, na jugu Gaze i da se povuče iz enklave, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid.

Mala grupa propalestinskih demonstranata stigla je ispred suda u Hagu, mašući zastavama, puštajući rep muziku i pozivajući na slobodnu Palestinu, preneo je Rojters.

Izrael je u više navrata odbacivao optužbe za genocid kao neosnovane, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi samoodbrana i da su usmerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra.
Portparol izraelske vlade rekao je uoči odluke da „nikakva sila na Zemlji neće sprečiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi“.

Izrael je u maju pokrenuo napad na Rafu, primoravši stotine hiljada Palestinaca da napuste grad koji je postao utočište za otprilike polovinu od 2,3 miliona stanovnika.

Rafa, na južnoj ivici Gaze, takođe, je bila glavni put za dopremanje humanitarne pomoći, a međunarodne organizacije navode da je izraelska operacija odsekla enklavu i povećala rizik od gladi.

Advokati Južne Afrike zatražili su od MSP prošle nedelje da donese hitne mere, rekavši da izraelski napadi na Rafu moraju biti zaustavljeni kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter