Izvor: SPUTNIK
24.05.2024 u 18:33
0

PUTIN JASANO I GLASNO: Rusija za pregovore, ali da se uzme u obzir realnost – legitimitet Zelenskog okončan

Rusija je za pregovore o Ukrajini, nikome nije branila da ih vodi, za razliku od Zapada čiji cilj bio da pobedi Rusiju, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je istakao da Rusija polazi od toga da je legitimitet Vladimira Zelenskog kao predsednika Ukrajine okončan.
„Svesni smo da je legitimitet aktuelnog predsednika okončana“, rekao je ruski predsednik na konferenciji za novinare u Minsku posle sastanaka sa Lukašenkom u uskom i proširenom sastavu.
Jedan od ciljeva konferencije u Švajcarskoj jeste da sponzori kijevskog režima potvrde legitimitet aktuelnog predsednika ili već neaktuelnog, naveo je on.
„Vidimo da su sad ponovo pokrenute priče o tome da je potrebno vratiti se pregovorima. Neka se vraćaju. Ali, ne polazeći od toga šta želi jedna zemlja, već od onih sporazuma principijelnog karaktera koji su bili postignuti tokom složenih pregovora u Belorusiji i Turskoj i sadašnjeg stanja stvari na terenu. Mi smo za to spremni“, rekao je Putin.
Kako je dodao, pitanje s kim voditi mirovne pregovore nije prazno pitanje. Moskva, kako je rekao, mora da zna s kim može da radi kada je reč o potpisivanju dokumenata , ako dođe do pregovora sa Kijevom.
On je naveo i da su sporazumi iz Istanbula iz 2022. godine u potpunosti odgovarali i ruskoj i ukrajinskoj strani.
Podsetimo, mandat Zelenskog je istekao 20. maja. Izbori predviđeni za 2024. nosu održani a Zelenski tvrdi da se njegov mandat nastavlja jer je u zemlji vanredno stanje.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi u Ukrajini mnogi želeli da upravljaju zemljom, uključujući vojna lica.
„Što se tiče stvarne snage u Ukrajini, dobro poznajete situaciju. Tamo ima i među vojnim licima i među civilima onih koji su spremni da stanu na čelo države i povedu zemlju na nov način u rat i protiv rata“, rezimirao je Lukašenko nakon sastanka sa Putinom.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter