Izvor: happybsc
16.06.2024 u 20:59
3

OVO JE KRAJ: Ukrajinska odbrana je na kolenima, Putin koristi taktiku generala Armagedon

Nedavni ruski udari na ukrajinski grad Harkov pokazali su da vojska Vladimira Putina ponovo koristi taktiku Sergeja Surovikina, koji je poznat kao „general Armagedon“. Dok je komandovao ruskom vojskom u Ukrajini, Surovikin je ostavljao čitave gradove bez struje kako bi oslabio odbranu Kijeva, ali i izmorio vojsku i građane Ukrajine. Sada, Putin čini to isto, samo bez Surovikina.

Građani bez struje

Rusija je nedavno izvršila više napad na civilnu infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, zbog kojih je više od 200.000 korisnika ostalo bez struje, saopštile su ukrajinske vlasti.

U gradu se dogodila serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov.

Harkov napad Foto:Tanjug/AP Photo/George Ivanchenko

Prema rečima načelnika Harkovske vojne oblasti Olega Sinehubova, ruske snage su izvršile najmanje 10 udara na vitalnu infrastrukturu grada Harkova i regiona, a zabeleženi su nestanci struje.

„Ruski napad na istočni ukrajinski region Harkov prekinuo je strujnu konekciju sa više od 200.000 potrošača“, naveo je Aleksij Kuleba, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika na Telegramu.

Rusija je u jednoj od žestokih serija napada potpuno uništila termoelektranu Tripilska u Kijevskoj oblasti, saopštio je šef nadzornog odbora „Centrenergo“ Andri Hota.

On je dodao da su svi zaposleni preživeli granatiranje, a kasnije je lokalizovan požar većih razmera u elektrani.

Harkov Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Taktika Surovikina

Termoelektrana Tripliska je najveća u Kijevskoj oblasti, a preduzeće „Centrenergo“ je najveći snabdevač strujom i Kijevskoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti. Sve ovo sugeriše da Rusija ponovo koristi taktiku Sergeja Surovikina, koji je poznat kao „general Armagedon“ i „kasapin iz Sirije“.

Nekadašnji komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin dobio je nadimak „ministar energetike“. Najnoviju „titulu“ dobio je nakon mnogih napada na brojne ukrajinske gradove, nakon kojih su njihovi žitelji ostali u potpunom mraku. Kako mu i samo prezime kaže, surovi komandant je time još jednom dokazao da ne preza ni od čega, kao i da mu je uništavanje života običnih ljudi prioritet broj jedan.

Dok je on komandovao ruskom vojskom u Ukrajini, stanovnici te zemlje su se svakodnevno borili protiv hladnoće i tame, strahujući da bi situacija mogla dodatno da se pogorša.

Sergei Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Razloga za strah je i te kako bilo, jer je u jednom trenutku 40 odsto ukrajinske energetske strukture bilo oštećeno ili potpuno uništeno – sve zbog taktike Surovikina koja podrazumeva gađanje termoelektrana i infrastrukturnih objekata, kako bi iscrpeo protivnika.

Situacija je po njegovom komandom bila kritična u glavnom gradu Ukrajine, gde su gradske vlasti 2022. godine odlučile da rasporede više od 1.000 grejalica. Uz to, postojala je zabrinutost da će novi napadi potpuno odseći grad od ostatka oblasti, što je pretilo da dovede i do teške prehrambene situacije. Iz tog razloga, lokalne vlasti su strahovale da postoji mogućnost da Kijev potpuno ostane bez struje, zbog čega je bila planirana i evakuacija stanovnika.

Inače, sve ljude koji dobro poznaju lik i delo Sergeja Surovikina njegove odluke uopše ne iznenađuju.

Naime, on je imao velike uspehe tokom građanskog rata u Siriji, gde je Rusija intervenisala i praktično spasila režim Bašara al Asada. Surovikin je arhitekta strategije „nekonvencionalnog ratovanja“.

Harkov Ukrajina ratt Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Harkov – ruska meta broj jedan

Zašto se baš Harkov našao na meti, i to ovakvih udara, objasnio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Ne isključujemo veliki ruski napad na Harkov“, rekao je nedavno Zelenski i tako nagovestio narednu metu ruske vojske. Harkov je, kako sam Zelenski kaže, bitan grad za ruskog predsednika Vladimira Putina zbog simbolike, ali i jer je tamo njegova vojska doživela jedan od najvećih poraza. Rusija je nedavno pokrenula novu ofanzivu na Harkov, a oslabljena Ukrajina je jedva uspela da odgovori na proboj. Ruske snage uspele su da zauzmu neke gradove i sela u Harkovskoj oblasti.

„Putin je želeo da zauzme Harkov jer je to za njega veliki simbol. Harkov je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simbolično značenje, ali Ukrajina je spremna da osujeti planove Rusije za osvajanje. Činimo sve da se to ne dogodi“, poručio je Zelenski.

On je priznao da su napadi Rusije na energetsku infrastrukturu uspešni.

„Ovo ima veliki uticaj na rat“, rekao je predsednik i dodao da napadi na objekte za snabdevanje energijom nanose veliku patnju stanovništvu i gradovima.

Ruske snage su uspešno odbijene iz Harkova u prvim mesecima rata 2022. godine, ali se sada čini da je ruska strategija za zauzimanje grada drugačija.

Nedavna eskalacija napada na Harkov navela je vojne izvore u Kijevu da sugerišu da Rusija planira da grad pretvori u „sivu zonu“ – nenastanjivu za civile.

„Oni neće moći da zauzmu Harkov, ali da ga unište – možda“, rekao je Denis Jaroslavski, lokalni biznismen koji je postao komandant jedne ukrajinske jedinice u Harkovu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski iskoristio je obraćanje Zapadu da pozove ukrajinske saveznike da obezbede protivvazdušnu odbranu i dalju podršku dok je Harkov konstantno izložen napadima dronovima i raketama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “OVO JE KRAJ: Ukrajinska odbrana je na kolenima, Putin koristi taktiku generala Armagedon”

  1. Kaze ispravka krivog navoda: Ruska vojska nije privatna vojska Vladimira Putina kako vi navodite namjerno ili slucajno. Kad vec pisete onda napisite vojska Ruske federacije a ne Putinova vojska.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter