Izvor: HAPPYBSC
24.05.2024 u 15:48
0

PA ŠTA JE TO SA ŠAMPIONOM: Novak Đoković čudnom igrom punom oscilacija izgubio u polufinalu turnira u Ženevi

Najbolji teniser planete Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale turnira u Ženevi posle poraza od češkog igrača Tomaša Mahača u tri seta.

 

Srpski igrač je meč otvorio napetim gemom u kom je Mahač imao dve šanse da odmah napravi brejk. Videlo se da će Mahač krenuti agresivno i da će probati da napada kad god mu se ukaže prilika.

Nije iskoristio u startu dve prilike za brejk, zbog čega je kažnjen u četvrtom gemu prvog seta.

Novak je tada došao do dve brejk lopte na 15:40, prvu je propustio posle agreisvne igre rivala kada je pogodio mrežu, ali je druga već bila ona dobitna.

Videlo se da srpski igrač nije fizički idealno, uranjao je glavu u peškir i na stolici se držao za glavu, ali se to nije toliko videlo kada se razmene razviju.

Štaviše, postajao je sve precizniji, pa je tako savršenom bekhend paralelom završio gem za 4:1, a onda i u šestom gemu pogodio fantastično u liniju kada je Mahač ipak sprečio novi brejk dobrim servisima i dubokim udarcima.

Sa njima se nastavilo i u narednom gemu kada su obojica upisala po jednu grešku rizikujući što bolje udarce.

Novak je izašao na mrežu posle skraćene lopte tada i pogodio elegantnu bekhend paralelu i onda nakon toga prepustio dva poena protivniku za brejk šansu.

Nije mu funkcionisao forhend, to ga je frustriralo, a ni servis u tim trenucima nije pomagao. Požalio se svom boksu u jednom trenutku dok je Mahač pokušavao da iskoristi nalet u svojoj igri.

Na 15:15 u osmom gemu Đoković je imao gotovo savršenu situaciju i otvorenu paralelu, ali je pogodio mrežu. Došao je tada ipak do brejk lopte uz nekoliko kvalitetnih forhenda i svejedno se Mahač izvukao.

Asom je završio taj gem, potpuno poravnao rezultat i uveo set u napetu završnicu, u kojoj je Đoković morao da spašava još jednu brejk loptu u devetom gemu.

Jednu jeste, ali drugu nije mogao. Izašao je napred posle servisa, Mahač je poslao pasing šot i Đoković je odavao utisak čoveka koji nije ni mogao, niti želeo da je stiže.

Klonuo je fizički u završnici tog dela igre, pa je Mahač napravio brejk za 5:4 i onda servisima priveo set kraju.

Na startu drugog je bez većih problema dobio svoj gem, a onda je u drugom sa tri sjajna udarca za 30:30 nagovestio bolje momente.

Kada je Mahač ispucao lopticu u aut za brejk loptu Đokovića, činilo se da se Đoković vratio u meč, ali je Tomaš izborio novi „đus“, a onda izbacio bekhendom loptu van.

Precenio je Mahač svoj forhend kada je krenuo napred i usledio je silovit pasing šot Novaka posle čega je Čeh kažnjen brejkom.

Potvrdio ga je srpski igrač uz malo muke i po jedan pad i uspon u kvalitetu igre i udaraca i poveo sa 3:0. Mahača je tada izdala koncentracija i u sledećem gemu je praktično jedini momenat fokusa bio kad je pogodio as za 30:40 da spasi prvu od dve brejk lopte.

Drugu nije uspeo, pogodio je drop-šotom vrh mreže i Đoković je poveo sa 4:0. A gde su dva brejka, tu su i sva tri, pa je Mahač dobio „krompir“ i prepustio i treći svoj servis srpskom igraču.

Đoković je i na startu trećeg seta nastavio svoju seriju od sedam gemova, pre nego što je Mahač prekinuo taj niz.

Bio je srpski igrač ljut na Miljana Amanovića kada mu je na 15:30 sugerisao da ode nazad na riternu. Usledila je greška Srbina, novi poeni Mahača i osvojen gem.

Posledica je, čini se, ostala i u narednom gemu kada je Đoković naređao neke nerezonske greške i prepustio brejk Mahaču, uporedo pridikujući Amanoviću i govoreći mu: „Ovo su tvoji gemovi, tvoji“.

Nije iskoristio šansu da vrati brejk, što se osvetilo odmah u petom gemu kada je nastavio da promašuje i dopustio je protivniku da dođe do duplog brejka na 4:1.

Ni tada nije moglo sa sigurnošću da se kaže da je meč gotov, jer je prvi reket sveta imao te faze u toku meča kada je u nekoliko udaraca menjao tok gemova.

Međutim, Mahač je pri rezultatu 4:1 promašio polje na 15:15, odmah u sledećem poenu je brzo poravnao na 30:30, da bi agresivnim udarcima dobio i poen za gem loptu tako što je Nole pogodio mrežu.

Najbolji u istoriji je potom stvorio sebi situaciju forhendom da odigra skraćeni volej pre nego što je linijska sutkinja kasno reagovala i viknula „aut“ u poenu u kom je Đoković pogodio liniju.

Eva Azderaki, sutkinja u stolici je izvršila korekciju, ali je šteta već bila načinjena, pa je Mahač povratio koncentraciju i sa 40:40 osvojio dva poena i vinerom završio gem za 5:1.


Prvi set u toku Đoković – Mahač  4:6, 6:0, 1:2

16:49

4:6, 6:0, 1:6 Novak nastavio da šokira i ispao u Ženevi

Šteta, imao je šansu Đoković u ovom gemu da napravi nešto više. Videli smo u njemu i njegove greške i dobre udarce Mahača, onda i jednu grešku linijske sutkinje koja je zakasnelom reakcijom izbacila Novaka iz poena u kom je imao inicijativu. Nakon toga je Čeh dobio još dva poena za 5:1. U sedmom gemu je Đoković brzo osvojio tri poena, Mahač je samo ležerno šamarao lopticu misleći da sačeka svoj servis, a onda kada se desila jedna dupla Novaka, pa jedan strašan ritern Čeha, a onda i greška srpskog igrača, začas je bilo 40:40. Đoković je bekhend vinerom stigao do prednosti. Novi promašaj iz bekhenda značio je i novo izjednačenje, a onda novi as i novu gem loptu. Nije to iskoristio, Mahač je dobio dva poena i pobedio.

16:37

Novak gura sebe ka porazu, dupli brejk za Mahača

Došao je Novak do šanse da uzme gem posle dobrog naleta Mahača, ali Čeh sada vadi veći stepen energije dok se kod Đokovića vidi bes, pa je Novak spasao prvu, ne i drugu brejk loptu. Umesto toga je lopticu poslao u mrežu za Mahačovih 4:1.

16:33

Novak imao šansu, Čeh je potvrdio brejk

Nerezonske greške Novaka se nastavljaju, ali ni Mahač nije u savršenom ritmu, pa su obojica na 30:30. Đoković je Miljanu dobacio: „Ovo su tvoji gemovi, tvoji“, a onda odigrao idealan bekhend uz liniju za brejk loptu. Prvu nije iskoristio, Mahač se izvukao i potvrdio brejk.

16:26

4:6, 6:0, 1:2 Novak pretrpeo brejk niotkuda!

Sklonio je Mahač u stranu Novaka posle riterna na 15:30, a onda bekhendom pogodio mrežu za 30:30. Mahač je ipak napravio brejk nakon toga i to uz obilatu pomoć našeg igrača.

16:22

Naljutio se Novak na Miljana i prigovarao mu

Imao je šansu Novak u gemu kada je imao 15:30 i kada je Miljan Amanović na drugom servisu Mahača sugerisao da Novak ode malo nazad. Tada je Đoković pogrešio, Mahač je iskoristio to kao zamajac i završio gem za vođstvo.

16:16

Ova serija sada traje već sedam gemova

Daleko bolje sada već na terenu deluje Novak i kada greši, pa je sa 40:30 došao do gem lopte za 1:0. Mahač je probao da rizikuje sa forhendom i ispalio je lopticu u aut za Novakov gem.

16:06

4:6, 5:0 Đoković se spasao, na gem do izjednačenja

Popustio je malo Novak i dozvolio Mahaču da uzme tri poena za dve brejk lopte, pre nego što je ispalio dva žestoka forhenda, u svaku stranu terena po jedan za 40:40. Forhend je izneverio Đokovića za treću brejk loptu Tomaša, ali ga je onda i spasao kada je loptica završila praktično na liniji za novo izjednačenje posle čega je Novak vezao dva poena za 5:0.

16:00

Dupli brejk za Novaka!

Rano hvata ritern Đoković za 15:40, sada se Mahač već nervira i gubi malo koncentraciju. Čeh je prvu brejk šansu spasao as servisom, na drugoj je prvi servis torpedovao daleko van, pre nego što je pogodio vrh mreže pokušajem drop-šota – 4:0.

15:55

4:6, 3:0 Novak i kad deluje izmučeno pokazuje klasu

Uzeo je Mahač prva dva poena posle slabije faze Đokovićeve igre, posle koje je pogodio forhend uz liniju pa iznudio dve greške protivnika. Mahač je i treću napravio iz bekhenda poslavši lopticu van. Đokoviću je vidno loše i to kao da mu je muka.

15:52

2:0 Novak otvorio drugi set brejkom!

Odmaže Novaku poprilično to što se Mahač osokolio, pa trči mnogo bolje, gađa i linije posle servisa, pa lako dobija dva poena i pravi vinere za 30:0. Pogodio je mrežu Čeh za 30:15, a onda je Novak odigrao tri strašna udarca i treći je bio forhend za 30:30. Prvu brejk loptu Đoković nije iskoristio, drugu jeste posle ne baš savršenog forhenda Mahača, pa je prvi „načeo“ protivnika u ovom setu – 2:0.

15:47

4:6, 1:0 Konačno neki koliko-toliko dobar znak za Đokovića

Uzeo je dva poena Đoković, jedan uz malo sreće i izlazak na mrežu, da bi Mahač vinerom iz defanzive osvojio poen za 30:15. Novak je pogrešio za 30:30, a tek onda je srpski igrač odservirao as za 40:30. Servisom je Novak došao do prvog gema u drugom setu.

15:42

4:6 Mahač uzeo prvi set!

Novak izgleda potpuno umorno, kao da ni u jednom pokretu nema energije. Imao ju je tek toliko da u drugom poenu pogodi preciznu paralelu za 15:15. Mahač je lako uzeo poen za 30:15, a onda i onaj za dve set lopte. Servis mu je bio saveznik i njime je završio ovaj deo igre.

15:38

Šta se ovo dešava sa Novakom?!

Nije u fokusu Novak, pokazuje se to i u tri poena do 15:30 za Mahača. Tek onda je srpski as odservirao baš to – as, za 30:30 i dobio jedan lakši poen. Nažalost, novi nekontrolisani forhend daleko iza osnovne linije značio je i novu šansu za brejk češkog igrača, koju on srećom nije iskoristio. Servis duboko u polje, Mahačova loptica u mreži i eto đusa – 40:40. Imao je Mahač još jednu šansu, Novak je krenuo napred odmah posle servisa i dobio pasing šot uz liniju. Čeh servira za set – 5:4.

15:31

Đoković imao brejk loptu, mnogo sreće za Mahača

Veliku šansu je Novak propustio na 15:15 kada je posle drop-šota došao do situacije da Mahač pošalje nešto slabiji udarac i otvori Đokoviću paralelu i gde je Beograđanin pogodio mrežu. Mahač je poveo 30:15, pa napravio duplu grešku za 30:30, a onda ga je Đoković jakim forhendima oterao daleko iza osnovne linije. Na kraju je poen za brejk loptu završio forhendom u ćošak. Spasao ju je Mahač maltene slučajno kada je slabim udarcem iznenadio rivala, posle čega je sa asom završio gem za 4:4.

15:23

Ovo ne valja, Novak je olako prokockao brejk!

Nanizao je Novak nekoliko dobrih udaraca a onda jedan nekontrolisan forhend poslao daleko u aut, pre nego što je i Mahač u razmeni dubokih udaraca poslao jednu lopticu pored polja. Đoković je na skraćenu loptu posle servisa odreaogovao izlaskom napred i bekhend paralelom za 30:15, posle čega se iznervirao i izgubio dva poena za brejk loptu. Nju Mahač nije ispustio, lansirao je strašan forhend uz liniju za 4:3.

15:18

Ne predaje se ni Mahač tako lako

Sjajan pogodak u ćošak Đokovića donosi mu jedan poen, posle čega Mahač servira odlično i ne dozvoljava srpskom igraču da se previše odlepi i dođe do novog brejka – 4:2.

14:42
Meč je počeo
14:37
Novak će prvi servirati
Dobio je na podbacivanju novčića srpski teniser i izabraio je, kao i uvek, da prvi servira.

14:34
Teniseri izlaze na teren, uskoro će početi zagrevanje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter