Izvor: Telegraf
26.07.2024 u 15:52
0

IZGUBLJENI KONTINENT ZEMLJE: Isplivala njena mapa

Možda mislite da poznajete sve kontinente, ali šta je sa Zelandijom?

Prethodno nepoznat kontinent uz obale Novog Zelanda otkriven je 2017. godine, što je izazvalo naslove širom sveta. Zelandija, poznata kao Te Riu-a-Māui na jeziku Māori, pokriva više od 5 miliona kvadratnih kilometara, čineći je dvostruko većom od potkontinenta Indije.

Možda se pitate zašto, onda, nije otkrivena ranije? Razlog je taj što je 95 procenata njene površine potopljeno ispod jugozapadnog Pacifika, nestajući mnogo pre nego što su ljudi postojali na Zemlji. Samo veliki planinski lanac (dva ostrva Novog Zelanda) i neka mala okeanska ostrva su vidljivi na površini, piše Indy100.

Malo toga se zna o nedavno otkrivenom kontinentu, uglavnom zbog njegove gotovo potpune nepristupačnosti. Međutim, tim geologa iz celog sveta sastavio je novu geološku mapu koja uključuje Zelandiju. Mapa je formirana koristeći kombinaciju uzoraka stena prikupljenih sa mora i geofizičkih metoda mapiranja.

Geolozi su otkrili velike formacije peščara i depozite bazaltnih oblutaka, prateći spoljne granice Zelandije dok su tražili uzorke. Smatra se da su peščari stari oko 95 miliona godina i sadrže starije granitne i vulkanske oblutke, što sugeriše da su, kada je Zelandija bila suvo zemljište, reke koje su tekle sa vulkanskih visokih planina punile tektonske basene.

BIĆE NOVIH POVEĆANJA PLATA Vučić se obraća iz Pariza: Za njih ćemo posebno gledati da podignemo primanja

Veruje se da su visoke planine bile aktivan vulkanski lanac najmanje 30 do 50 miliona godina ranije, ali su verovatno erodirane kada je peščar deponovan. Geolozi veruju da je Zelandija postepeno potopljena pre oko 40 miliona godina, zahvaljujući otkriću bazaltnih oblutaka, koji su povezani sa podvodnim vulkanizmom. Studija „Rekognosciranje osnove geologije i tektonike severne Zelandije“ objavljena je u časopisu Tectonics (2023).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter