Izvor: novosti
17.08.2024 u 14:36
0

BANKE DAJU ZAJMOVE DOK TREPNEŠ: Skočila potražnja za kreditima

U periodu od 2022. na 2023. godinu nije bilo rasta kreditne aktivnosti, iznosio je tek 0,1 odsto, upravo zato što je novac bio skup.

Porasla je tražnja građana za gotovo svim vrstama kredita u drugom kvartalu ove godine, a nastavak sličnih tendencija očekuje se i u trećem tromesečju.
Istovremeno, u periodu od aprila do juna banke su dodatno ublažile uslove po kojima su odobravale pozajmice stanovništvu.
To se u najvećoj meri odnosilo na dinarske gotovinske kredite i kredite za refinansiranje, a nastavak ublažavanja banke očekuju i u trećem kvartalu, pokazali su rezultati julske ankete koju je sprovela Narodna banka Srbije (NBS).

Sada kada je prisutan trend smanjenja inflacije, popušta i monetarna restriktivna politika – kaže Vasić. – U narednom periodu biće povoljniji uslovi zaduživanja. To bi moglo da znači dugoročno da je trend takav da se smanjuje rizik poslovanja banaka i da će biti povoljnija cena novca. Onda to utiče i na rast tražnje za pozajmicama. Građani se češće odlučuju za uzimanje kredita i za neke veće iznose, upravo zato što će biti niže kamate.

On podseća da u periodu od 2022. na 2023. godinu nije bilo rasta kreditne aktivnosti, iznosio je tek 0,1 odsto, upravo zato što je novac bio skup.

Sada su uslovi povoljniji – dodaje Vasić. – Jeftiniji novac donosi veću tražnju za kreditima, a to je značajno za rast ekonomije.

Kako u Narodnoj banci Srbije objašnjavaju, na ublažavanje standarda za odobravanje kredita stanovništvu uticali su smanjeni troškovi izvora finansiranja i konkurencija na tržištu ovih kredita, dok je situacija na tržištu nekretnina delovala u suprotnom smeru, što je, verovatno, opredelilo nepromenjenost kreditnih standarda kod devizno indeksiranih kredita.

Najavljeni Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim će se ograničiti kamatne stope na stambene, gotovinske i potrošačke kredite, kao i na dozvoljeni minus, što građani s nestrpljenjem čekaju, trebalo bi da bude dostavljen parlamentu za jesenje zasedanje. Javnosti još nije poznato kakva su konkretna rešenja predviđena, a banke su 12. avgusta dobile nacrt tog akta, koji bi trebalo trajno da uredi kamatne stope kod gotovo svih kredita i obezbediti da korisnicima ne mogu biti naplaćene previsoke kamate koje ne odgovaraju trenutnim tržišnim uslovima.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da se očekuje da se svaka banka oglasi pojedinačno o predloženim izmenama, dodajući da bi krajem godine novi zakon trebalo da stupi na snagu, kada istekne trenutna mera o ograničenju kamata na stambene kredite.

– Prvo ćemo razgovarati sa bankama, a zatim sledi javna rasprava gde će celokupna javnost imati mogućnost da se oglasi o tim izmenama – rekla je Tabakovićeva.

Ona je naglasila da će se o detaljima tog zakona govoriti kada se postigne prvo konsenzus sa bankama, a onda će ono što se naziva javnom raspravom biti dostupno i ostalima. Prema njenim rečima, ovaj zakon mora da postigne tzv. vin-vin situaciju, odnosno da niko ne gubi, a da svi dobiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter