Izvor: Sputnik Srbija
23.08.2022 u 15:46
0

STOLTENBERG: Ukrajinu čeka teška zima!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajinu čeka teška zima i podsetio na obećanje Alijanse da će Kijevu pružiti dugoročnu podršku.

Posvećeni smo dugoročnom partnerstvu sa Ukrajinom. Pomoći ćemo Ukrajini da pređe sa sovjetskih standarda (naoružanja) na standarde NATO-a, sprovede reforme u sektoru odbrane i bezbednosti, pomoći ćemo na putu… oporavka. Predstojeća zima će biti teška… Zbog toga moramo uspostaviti dugoročnu podršku Ukrajini, kako bi Ukrajina bila sačuvana kao suverena i nezavisna nacija“, rekao je Stoltenberg na drugom samitu „ Krimske platforme“, koja se održava onlajn.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

LAVROV: Ubistvo Darje Dugine je varvarski zločin za koji nema oprosta!

On je dodao da je NATO podržavao Ukrajinu tri decenije njene nezavisnosti, „podržavamo je i sada i pružaćemo podršku onoliko koliko to bude potrebno“.

Vojna pomoć Ukrajini

Generalni sekretar rekao je i da trenutno koordiniše dalje povećanje pomoći Ukrajini.

NATO je član kontakt grupe pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država za podršku Ukrajini. Aktivno se bavim koordinacijom sa liderima savezničkih zemalja kako bih ubrzao isporuke velike količine naoružanja i municije Ukrajini“, saopštio je Stoltenberg na drugom sastanku „Krimske platforme“ u Kijevu.

Zemlje NATO-a su se na samitu u Madridu u junu ove godine dogovorile da povećaju vojnu pomoć Ukrajini, a takođe su se dogovorile o sveobuhvatnom paketu dugoročne podrške Kijevu.

Rusija je ranije uputila protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučivanjem oružja Ukrajini.

Drugi samit „Krimske platforme“, organizovan na inicijativu Ukrajine, održava se onlajn 23. avgusta. U njemu učestvuje desetine zemalja i međunarodnih organizacija. Među ciljevima samita kijevske vlasti navode diskusiju o putevima za „deokupaciju“ Krima. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov okarakterisao je ovaj samit kao antiruski i krajnje neprijateljski događaj.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter