Izvor:
10.06.2024 u 20:15
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: Evropski zaokret udesno, kao je došlo do najvećih političkih potresa posle evropskih izbora

Uticaj međunarodnih faktora, promene na mapi sveta, sve turbulentnija dešavanja na Bliskom istoku, paralela sa ratom u Ukrajini, kao i ostala goruća pitanja iz vizure najeminentnijih poznavalaca trenutne globalno političke situacije samo u emisiji Aktuelnosti na HAPPY TV . Da li je svet na ivici i da li hodamo po žiletu da uskro izbije sukob svetkih razmera.

Prognoze velikog uspeha desnice pred izbore za Evropski parlament sinoć su se u velikoj meri ostvarile širom Evrope. Vodeća grupacija u EP, Evropska narodna partija (EPP) desnog centra, je prema projekcijama povećala broj evroposlanika sa 176 na 185 od ukupno 720 mesta. Desnije orijentisani Evropski konzervativci i reformisti (ECR) su u odnosu na prethodne izbore 2019. jači za četiri mesta (sa 69 na 73), dok je najdesija grupa Identitet i demokratija (ID) jača za 9 mesta (sa 49 na 58). Ipak, ove brojke ne oslikavaju celu sliku jer su pojedinačno partije iz grupa EPP, ECR, ID, ali i desničari van njih, u svojim zemljama ili zadržali prednost (poput mađarskog Fidesa i Braće Italije), ili potpuno preokrenuli odnos snaga (poput Nacionalnog okuljanja u Francuskoj). To je ostvareno pre svega na uštrb levičara iz grupe Zeleni i Obnovimo Evropu (Renew), koji su izgubili 19, odnosno 23 poslanička mesta, ali se krah ovih partija najviše osetio u pojedinačnim zemljama, poput Francuske gde je predsednik Emanuel Makron raspustio nacionalni parlament.

Partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin le Pen i mladog lidera Žordana Bardele je u odnosu na 2019. skočila sa 23,3 procenata glasova (23 mesta) na oko 31,5 odsto (30 mesta), čime je, prema pisanju mnogih medija, nanela „ponižavajući poraz“ Makronovoj Renesansi. Ona je prema preliminarnim rezultatima na dalekom drugom mestu, više nego dvostruko slabija od desničara sa 14,6 odsto glasova (13 mesta), dok je 2019. uzela 22,4 procenta (23 mesta).

RN je postala prva francuska partija još od 1984. sa više od 30 odsto glasova, a Bardela kao prvi na listi, poručio je da rezultate prihvata sa osećajem velike odgovornosti i poniznosti.

  • Predsednik Makron je toliko oscilirao u zadnje vreme je ektreman u svojim izjavama. Makron je zauzeo retoriku koja je neprimerena za Francusku koji se smatraju izvorištem demokratije. Kada bi ga uporedili sa De Golom to je ogromna razlika. On je ekstremniji od Šolca od drugih lidera. To je radikalan potez raspušatanja paralemnta ali treba videti socijalne nemire. Veliki broj useljinika koji su posle kolonijalnih promena primljeni u Francusku. Kao da hoće da eskalira sukob sa Rusijom ne oseća probleme unutar Francuske. Čak i ove opomene koje su stizale iz Rusije i pre neki dan sastanak sa Šolcom bio je prema mojim pretpostavkama ništa drugo sem planiranje mogućnosti za rat sa Rusijom.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter