Izvor: BSC happy
28.11.2023 u 20:22
0

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Rat u Izraelu može prerasti u globalni rat ako Netanijahu ne stane“

Danas je PRVI od DVA dana produženog primirja rata u Izraelu, koji je počeo 7. oktobra napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje. Međutim, pojavili su se izveštaji koji ukazuju da je Hamas prekršio primirje, navodno nisu znali da je produžen za dva dana.

O poteškoćama u sporazumu i dogovoru, kao i o rešenjima danas u emisiji AKTUELNOSTI diskutuju: ekonomista Jovo Drobnjak, prof dr general Vinko Pandurević i Mohamed Nabhan, bivši ambasador Palestine.

Na pitanje može li postignuti dogovor prerasti u duži prekid vatre, u primirje ili mir, Nabhan misli da hoće.

„Dobar momak postao loš“

-Izrael posle 50 dana ratovanja ništa nije ostvario. Upotrebio je sve što ima, samo atomsku nije bacio, a sve ostalo je upotrebio, i bombe od 2.000 kilograma. On nema kud, mora da obustavi vatru. Ne može ovim sredstvima da bilo šta ostvari. Ostvario je da pobije narod, pobio je više od 30.000 ljudi, razorio Gazu kompletnu. Izrael je bio opijen svojom snagom, zato ga treba opametiti. Na početku ovoga, Netanijahu se u Ujedinjenim nacijama pojavio sa mapom Bliskog istoka gde je Izrael centralni mozak, da će prevladati, da nema Palestine više. Nadao se da će sa Arapima sklapati mir i da će to biti rešenje. On je morao da dobije ovakav udarac da bi se opametio, da mora da reši problem kod kuće. Ništa drugo. Rekao je da će osloboditi taoce, uništiti Hamas i da će očistiti Gazu, da bude mirna za neko vreme. I šta je od toga ostvario? Ništa!- kaže bivši ambasador Palestine.

Na konstataciju da je Netanijahu rekao da će nastaviti dalje, Nabhan jasno kaže: „Neka nastavi, da vidimo gde će stići. A verujem da to neće uraditi, jer nastavak tog rata znači da Amerika sve više uvlači u taj sukob. Vidite da imaju probleme sa ljudima u Libanu i Siriji. To može prerasti u globalni rat. Palestinsko pitanje je vrlo osetljivo za Arape. Ja verujem da Amerikanci vrše pritisak na Izrael sa „nemojte više“ jer je ovo svetski skandal. Izrael je bio mezimac svetske javnosti a sad se postavlja kao loš momak.“

Poseban cilj – uništenje Gaze

General Pandurević smatra da je vrlo nezahvalno davati prognoze o ovom sukobu i svemu u vezi sa njim s obzirom na prethodna iskustva o tom sukobu koji traje 75 godina, odnosno od 1948.

-Demokratija na Zapadu je krhka, i sloboda govora i ostale slobode ukoliko se udari na interese plutokratije i onih koji vode ceo svet ili pokušavaju da ga uređuju po svojoj meri. Ovaj rat traje 75 godina i nema stalnog mira. Slažem se da je ogroman vojni arsenal utrošen i da treba još- rekao je Pandurević, pa ukazao da se stvorio još jedan cilj koji nije javno deklarisan.

-To je cilj da se sever Gaze u ovoj fazi rata potpuno razruši, uništi i onesposobi za povratak ljudi na taj prostor – rekao je general.

Ekonomski interesi iznad svega

Jovo Drobnjak je podsetio da su ratovi jedna velika nesreća, gde god i kako god da se dešavaju, a da se uvek vode iz ekonomskih interesa.

-Gasna i naftna polja koja su pronađena na obali Gaze su uglavnom glavni razlog zbog čega se sve dešava. Može se smanjiti ratni uticaj onoliko koliko je svetski policajac za to. Poznato je da je Amerika izgubila uticaj u svim naftnim izvorištima na Bliskom istoku. Poznato je da su se ratovi zbog toga vodili. Ratovi će prestati onda kada oni to kažu ili ostvare svoje ciljeve – siguran je Drobnjak.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter