Izvor: BSC happy
06.12.2023 u 20:22
0

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Rusija na Bliskom istoku sve jača, SAD tone sve više „Stvara se novi svet, BRIKS su nove UN“

"AKTUELNOSTI" su emisija na Happy televiziji koja se emituje svako veče od 19.50 časova. Obrađuje mahom političke teme, a od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i rata u Izraelu, bavi se dominantno rusko-ukrajinskim i izraelsko-palestinskim sukobom.

651. DAN SPECIJALNE VOJNE OPERACIJE / 61. DAN RATA U IZRAELU

Predsednik Putin je posetio Saudijsku Arabiju, Ujedinjene arapske emirate takođe, što će biti jedna od teme sa gostima večerašnje emisije, a to su: Slobodan Stojičević, ekspert za informacioni rat, Zoran Anđelković iz Centra za mir i toleranciju i Saša Adamović, istoričar.

U delegaciji koja je pratila Putina bilo je puno javnih ličnosti, što iz vojnog, što iz političkog života. Među njima bio je i Kadirov, koji je rekao: „Naši odnosi su pre svega bratski. I ekonomski i politički odnosi se vrlo dobro razvijaju. I današnji dolazak predsednika će dati impuls i još više će učvrstiti naše bratske odnose. Arapski svet 50odsto podržava našu zemlju i zato treba da budemo prijatelji i da razvijamo odnose.“

Poseta predsednika Putina ovim dvema zemljama u ovom trenutku ima posebnu težinu s obzirom na dešavanja na Bliskom istoku. Zoran Anđelković iz Centra za mir i toleranciju se osvrnuo na način na koji je dočekan Putin i ukazao na njegov značaj.

Zajedno određuju svetsku ekonomiju

-Stvarno jedan veličanstven doček, kojim niko od američkih predsednika, pa ni u najboljim odnosima, nije dočekan. To je poseban pokazatelj koliko je Dubaji zainteresovan za saradnju sa Rusijom – naglasio je Anđelković.

Kao drugu bitnu stvar je istakao krizu koja se dešava na Bliskom istoku, sukob Izraela i Palestinaca, koji je jedan od razloga zainteresovanosti Emirata i uopšte tog dela sveta, koji žele da nađu način da zaštite Palestince, ali da ne budu uvučeni u rat.

-Ovaj proces ozbiljne saradnje sa Rusijom objektivno traje intenzivno već godinu, dve dana i podeže se na sve višu lestvicu zato što su tu veliki ekonomski interesi. Oni usaglašavaju s Rusijom  količinu nafte, koju će da plasiraju na svetskom tržištu, a to određuje svetsku ekonomiju. Interes za saradnju je veliki, ali je to ujedno i poruka SAD-u za oba aktuelna sukoba- naglasio je Anđelković.

Propala izolacija Rusije

Saša Adamović se složio da doček Putina u Emiratima kao i odnos dvojice lidera prelazi diplomatsku granicu, odnosno da su prijateljski.

-Mislim da su najverovatnije već dostigli taj stepen međusobne saradnje da jedan drugog mogu da nazivaju prijateljem. To govori o rastu uticaja Rusije na Bliskom istoku, koji je sada postao očit, dok je sa druge strane, uticaj kolektivnog Zapada i SAD sve manji i manji. Pogotovo od 11. septembra i onog tragičnog događaja kada su SAD praktično za račun Izraela počele da vode ratove na Bliskom istoku  na taj način postali proksi vojska za realizaciju izraelskih interesa na Bliskom istoku. Očito se u arapskom svetu povećala sumnja prema politici, ne samo Izraela nego i SAD. Poslednji pokušaj da ispravi stvari na Bliskom istoku, pokušao je Donald Tramp, ali je on brzo uklonjen posle samo jednog mandata dok je Bajden gotovo odmah vređao lidera Saudijske Arabije, nazivajući ga ubicom – podsetio je Adamović.

Dodao je da je ovo odličan primer kako je propala izolacija Rusije i koliki ugled tamo uživa Putin.

Kakva EU, treba videti gde vetar duva

Slobodan Stojičević složio se sa svim što su sagovornici pre njega rekli uz komentar da smo „svi mi svedoci stvaranja jednog novog sveta“.

-To nije rušenje starog sveta, sada se već uveliko stvara novi svet. BRIKS se širi, on je zametak novih Ujedinjenih nacija. Možemo o tome slobodno da pričamo. Očito da stari sistem ne može više da finkcioniše. To se odnosi na sve, i na međunarodni krivični sud, i na ceo sistem međunarodne pravde, koja će naravno otići u prošlost zbog optužnice, na Ujedinjene nacije koje od naše krize devedesetih nisu sposobne ništa da urade, niti mogu ikakav konzenzus da naprave. Ceo sistem međunarodnih odnosa će se potpuno promeniti. I već se menja. Mi treba da se pravilno orjentišemo i uzmemo učešće u tome. Vreme je da polako napuštamo zastarelu priče o EU i vidimo gde vetar duva i gde je naša budućnost – naglasio je Stojičević

 

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter