Izvor: HAPPY BSC
14.01.2023 u 21:05
0

Dr Bojan Dimitrijević za „AKTUELNOSTI“: Rusija ima jaku relanu ekonomiju koja se jedina računa u ratu, u ekonomskom smislu prednjače u odnosu na Ukrajinu“

Gosti večerašnje emisije Aktulenosti na Hepi televiziji osvrnuli su se na goruće teme kada je rat u Ukrajini u pitanju.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se trenutnom stanju na frontu, toku specijalne vojne operacije u Ukrajini i  događajima koji su obeležili današnji dan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

O trenutno najaktuelnijim događajima koji beleže stanje na frontu sa akcentom na napad na Kijev baltističkim raketama sa severa, govorili su naši gosti: prof. dr Bojan Dimitrijević – ekonomista, Aleksandar Pavić – politikolog i pukovnik Žarko Pecić. 

Prof. dr Bojan Dimitrijević tokom svog izlaganja u našoj emisiji osvrnuo se na trenutna ruska gađanja infrastrukture u Kijevu, gde je naglasio da ovakvi udari imaju više aspekata, a jedna od najupečatiljivih je svako psihološki aspekt koji pogađa ukrajinsko stanovništo, koje sve više pokazuje nezadovoljstvo lokalnim vlastima.

– Kombinacija sa svežim snagama mobilisanih u kombinaciji sa ovim udarima na infrastrukturu je nešto što postepeno počinje da donosi prevagu. Ovi udari imaju nekoliko aspekata, pre svega psihološki aspekt. Zamislite vi to stanovništvo koje svakog dana živi u konstantnom strahu, jer kada krenu udari beže i traže skloništa, nakon toga dolazi do toga da nestaje struja, voda i sve ostalo što udari vuku za sobom. Tu se onda kod njih pored psihološkog osećaja stvara i neka vrsta nezadovoljstva i pritiska na lokalnu vlast. To je recimo jedan aspekt uništavanja infrastrukture, drugi aspekt je što se tim udarima umanjuje borbena moć ukrajinske vojske, u pogledu snadbevanja logistike, naoružanja, prebacivanje vojske i opreme. Treći aspekt je što se snaga onda mora angažovati na sređivanje posledica toga u gradu, na pomoć lokalnom stanovništvu, što dovodi do toga da se još jedan deo snaga isključi iz borbe, a to je veliki problem, s obzirom na to da Ukrajina svakako već ima problem sa brojem vojne snage, zaključio je dr Dimitrijević.

STEVAN IGNJATOVIĆ U „AKTUELNOSTIMA“: „Ukrajinci ostali bez 90 posto visoko tehnološkog naoružanja, jer su Rusi imali kontralek“

Prof. dr Dimitrijević iz ugla ekonomsite komentarisao je trenutnu ekonomski situaciju jedne i druge strane, zaključivši da je Rusija koja ekonomski prednjači u svakom smislu, ono što je posebna pogodnost za rusku stranu je to što je Rusija zemlja koja je sama sebi dovoljna, što dovodi do toga da iz svake sitaucije mogu sami da se izvuku, bez traženja pomoći bilo koga u bilo kom smislu, pogotovo ekonomskom.

–  Ovo je očigledno rat iscrpljivanja, tu ključne uspehe moraju da postignu vojnici na frontu, ali će rezlutati zavisiti od toga ko ima veće resusre u pozadini. Analitičari govore da ofanziva koja sledi biće loša za Ukrajinu, jer Rusija ima bolju sitauciju u smislu zaliha hrane, oružja i slično. Nezamislivo je u 21. veku da vam se ljudi smrzavaju, to je samo jedan od pokazatelja koliko je Ukrajina nespremna. Ako gledamo sad malo širi ekonomski aspekt, i vojni uslovno rečeno, postoje informacije da je Ukrajina od SAD dobila više novca nego što je Rusija u 2022. godini odvojila za potrebe vojske. To je negde preko 100 milijardi dolara. A ruski vojni budžet je oko 84 milijardi, rekao je dr Bojan i dodao:

– Ekonomija otpora je dobra za izbegavanje sankcija, a Rusija je pametna zemlja koja to koristi. Rusija ima jaku relanu ekonomiju, koja se jedina računa u ovakvim kritičnim situacijima. U ratu se živi od realnih resursa, treba da imate hranu, gorivo, ono što ide za opremanje vojske, ako to nemate, ne možete se suprotstaviti. U ovom ratu sa ekonsmke strane Rusija stoji bolje, a pored toga, ono što je važno, ima podršku Kine, međutim jedna od olakšica za Rusiju je to što je ekonomski ona sama sebi dovoljna. Sve ono što je potrebno za rat, oni uglavnom mogu da proizvedu sami, istakao je gospodin Dimitrijević.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter