Izvor: BSC HAPPY/VIKTORIJA SAMARDŽIĆ
09.05.2023 u 17:39
0

BSC HAPPY ANALIZA OVOGODIŠNJE EVROVIZIJE: Donosimo vam ko je favorit, zašto je promenjen način glasanja, ko je najveća inspiracija a ko posvećuje svoj nastup ŽRTVAMA MASAKRA

"Ujedinjeni muzikom" je poruka ovogodišnje Evrovizije.

Prvo polufinale biće održano  večeras, drugo polufinale u četvrtak, a u subotu veliko finale.

Analizirajući logo najvećeg muzičkog takmičenja uočeno je sledeće: sastoji se od srca inspirisanim bojama ukrajinske i britanske zastave te je odraz raznolike publike više od 160 miliona ljudi čija srca “kucaju kao jedno”. Boje na logotipu predstavljaju kombinaciju boja zastava Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine kako bi predstavili radost i raznolikost na takmičenju. Inspirisan natpisima od topljenog olova iz 20. veka koji prikazuju imena ulica u Liverpulu i pokazuju bogato nasleđe grada, korišćen je font Penny Lane za potrebe logotipa.

Takmičenje se organizuje u gradu Bitlsa, posebno se treba istaći kako je zapravo ovogodišnji domaćin Ukrajna, pobednik Kalush Orchestra, ali zbog rata nije realizovan spektakl u toj zemlji. Ukrajini je, uz Nemačku, Italiju, Francusku, Veliku Britaniju i Španiju dodeljen status ravnopravnog finaliste. Ukrajinska nacionalna televizija UA:PBC sarađivaće prema najavama s BBC-jem kako bi šou uključivao raznolike ukrajinske elemente.

PEVAČICA, KANTAUTORKA I GLUMICA

Evroviziju u Liverpulu vodiće glumica Hana Vandigam, kantautorka Aleša Dikson i ukrajinska pevačica Julija Sanina, a u velikom finalu 13. maja pridružiće im se popularni televizijski voditelj i britanski eurovizijski komentator Graham Norton.

PROMENJEN NAČIN GLASANJA

Najavljeno je i da će se u polufinalnim večerima bodovi dobijati isključivo televotingom, a potom u finalu će se uz glasove publike oglasiti i žiriji. Zbir bodova publike i žirija odrediće ko je pobednik, a kladionice za sad najveće šanse daju Švedskoj, odnosno Lorin Zineb Nora Talhaoui, poznatijoj kao Loreen.

Podsećanja radi, Loreen je pobedila na takmičenju za pesmu Eurovizije 2012. sa svojom pesmom “Euphoria”, koja je bila na vrhu liste u brojnim evropskim zemljama.

Upravo nju kladioničari vide kao pobednicu ovogodišnjeg Eurosonga.

Takođe, po njihovim prognozama odmah iza nje je Finska koju predstavlja Džer Pojhomen (29), profesionalno poznat kao Käärijä, finski reper, pevač i tekstopisac. U prvom polufinalu peva “Cha Cha Cha”, a većina ga u subotu vidi na pobedničkom mestu. Ovaj reper je muziku otkrio kada je imao samo tri godine. Istakao je kako ga je za ovu pesmu nadahnula grupa Rammstein te otkrio da im je posvetio i svoju tetovažu. Svoju pesmu opisuje kao ludilo, zabavu i mrak, ime Käärijä uzeo je kako bi oslobodio svoju ličnost.

UKRAJNA – OVOGODIŠNJA INSPIRACIJA
Tu nije kraj. Visoko mesto na Evroviziji kladionice predviđaju i Ukrajini koju će ove godine u Liverpulu predstavljati elektro pop-duo “Tvorchi” koji čine Ukrajinac Viktorovič Hutsuliak i Nigerijac Džimo Augustus Kehinde. Numera “Herat of Steel” upozorava na opasnost od nuklearnog sukoba i šalje poruku ljudima da ne odustaju, bore se. Hutsuliak je počeo da stvara pesmu dok je trajala opsada Azovstala.

QUEEN I NORVEŠKA
Dobar plasman imaće i Norveška, čija predstavnica Alesandra Mele s pesmom “Queen of Kings” u utorak otvara prvo eurovizijsko polufinale. Dvadesetogodišnja pevačica norveško-italijanskog porekla kaže kako njena pesma govori o snazi žena, ali i snazi svih ljudi, o tome koliko je važno osećati sebe. Alesandra je takođe naglasila da je njeno iskustvo kao biseksualne žene uticalo na stvaranje ove pesme.

I ONI SU MEĐU FAVORITIMA

Zgodni 34-godišnjak u Italiji je megazvezda, iza sebe ima već sedam albuma i 2,8 miliona prodatih nosača zvuka – pobednik San Rema, Marko Menđoni iz Italije koji na Eurosongu nastupa s moćnom baladom “Due Vite”.

ZEMLJE BIVŠE SFRJ
Što se zemalja bivše Jugoslavije tiče, uz Hrvatsku, takmiče se Srbija i Slovenija. Srbiju predstavlja Luke Black, 30-godišnjak iz Čačka koji godinama živi u Londonu. U Liverpulu peva “Samo mi se spava”. Bivši darker, koji je šokirao Beograd dok je na ulicama šetao vodeći na uzici jastoga, kaže da su ga za pesme inspisale kompjuterske igrice i spavanje. Ovaj nastup posvetiće nevinim žrtvama masakra koji su zadesili našu zemlju.

Slovenski bend Joker Out sa svojom pesmom “Carpe Diem” tokom proteklih nedelja ostvario je ogroman skok na kladionicama, pa se s pretposlednjeg mesta vinuo na sredini lestvice.

Ko će pobediti ostaje nam da vidimo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter