Izvor: BSC HAPPY
13.05.2023 u 22:16
0

HAPPY BSC UŽIVO NA EVROVIZIJI: Italija i markantni predstavnik koji je već ranije predstavljao svoju zemlju

22:07- ITALIJA

22:08 – .Italijane predstavlja Marko Mengoni, koji je već ranije predstavljao svoju zemlju na Evroviziji.

YOUTUBE/Eurovision Song Contest

Marko Mengoni (Ronkiljone, Viterbo, 25. decembar 1988) je italijanski pop pevač i tekstopisac koji je stekao slavu 2009. godine, nakon pobede u trećoj sezoni italijanskog talent šoua X Factor.[2] Od tada je prodao preko 2.8 milion ploča u Italiji, sedam puta uzastopno na vrhu italijanske liste albuma i petnaest puta ulazeći u top 10 italijanskih singlova. Pobedio je na muzičkom festivalu u Sanremu 2013. i ponovo 2023. godine.

Njegovom debitantskom produženom izdanju iz 2009. godine, Dove si vola, prethodio je singl sa istim naslovom, koji je dospeo na prvo mesto italijanske top liste za digitalno preuzimanje i takođe je poslužio kao njegova krunišna pesma. U februaru 2010. Mengoni se takmičio na 60. muzičkom festivalu u Sanremu sa pesmom Credimi ancora, plasiravši se na treće mesto u polju od petnaest.[5] Pesma je uključena u njegovu drugu proširenu predstavu Re matto, koja je debitovala na prvom mestu u Italiji. EP je promovisan kroz italijansku turneju, koja je donela live album Re matto live . Mengonijev prvi studijski album u punoj dužini, Solo 2.0, objavljen je u septembru 2010. i dobio je zlatni sertifikat od strane Federacije italijanske muzičke industrije .

Mengoni je 2013. pobedio na 63. muzičkom festivalu u Sanremu sa pesmom L’essenziale. Tokom takmičenja, interno je izabran od strane RAI-a da predstavlja Italiju na Pesmi Evrovizije 2013. u Malmeu, gde je izveo L’essenziale. Pesma je takođe postala glavni singl albuma #prontoacorrere, koji je postao njegov četvrti broj jedan na italijanskoj listi albuma. Mengoni je 2015. objavio albume Parole in circolo i Le cose che non ho, koji su bili deo istog umetničkog projekta, uključujući i live ploču Marco Mengoni Live, a svi su dostigli prvo mesto na listi italijanskih albuma. Nakon saradnje Come neve sa italijanskom pevačicom Đorđom 2017, objavio je svoj sedmi uzastopni album broj jedan Atlantico 2018. godine. Godine 2023, deset godina nakon svog prvog trijumfa, pobedio je na 73. muzičkom festivalu u Sanremu sa Due vite, čime je dobio pravo da ponovo predstavlja Italiju na Pesmi Evrovizije ovog puta u Liverpulu.

Tokom svoje karijere, Mengoni je dobio nekoliko nagrada, uključujući dve TRL nagrade, devet Wind Music Awards, devet MTV italijanskih muzičkih nagrada i Nickelodeon Kids’ Choice Awards [en]. Godine 2010. i 2015. osvojio je MTV evropsku muzičku nagradu za najboljeg evropskog izvođača, postavši prvi italijanski umetnik koji je osvojio tu nagradu. Godine 2013. osvojio je i MTV evropsku muzičku nagradu za najboljeg izvođača u južnoj Evropi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter