Izvor: INFORMER
08.06.2024 u 13:45
0

MAĐARSKA U SUKOBU SA EVROPSKOM UNIJOM ZBOG UKRAJINE CEO SVET ČEKA REAKCIJU RUSIJE: Potvrđene najgore vesti!

Evropska unija bi mogla da razmotri mogućnost oduzimanja prava glasa Mađarskoj zbog stavova Budimpešte o Ukrajini, izjavila je u intervjuu za Politiko ministarka spoljnih poslova Belgije, Adža Lajbib.

– Imamo Evropu koja se teško kreće napred, ali nažalost, neke države – jedna posebno – sve češće pregovaraju, zauzimaju blokirajući stav i koriste pravo veta – rekla je ona.

Lajbib je predložila oduzimanje prava veta Mađarskoj. Ističe se da je ovaj proces započet još 2018. godine, ali je ubrzo zaustavljen.

U julu će Mađarska predsedavati Savetom EU, što će proširiti ovlašćenja Budimpešte u određivanju dnevnog reda i prioriteta Evropske unije za narednih šest meseci.

Ranije je Politiko, pozivajući se na tri neimenovana diplomata, naveo da nekoliko zemalja Evropske unije planira da „kazni“ Mađarsku zbog njenog protivljenja pomoći Kijevu tako što će sprečiti njene predstavnike da zauzmu visoke ministarske pozicije u Evropskoj komisiji.

FICOVA JASNA PORUKA ZAPADU: „Nećemo to raditi“

Kako se navodi, evropski lideri su sve više iritirani otporom Mađarske uvođenju sankcija protiv Rusije i pružanju pomoći Ukrajini. Kako je izvor izjavio za Politiko, ne može biti ni govora o tome da Mađarska zadrži kontrolu nad bilo kojim uticajnim pitanjem.

Agencija Bloomberg je ranije, pozivajući se na izvore, prenela da Mađarska blokira postizanje dogovora među zemljama EU koji bi omogućio početak pregovora o ulasku Ukrajine u blok, dok je Politico izvestio da zemlje Evropske unije strahuju da bi Mađarska mogla da blokira korišćenje prihoda od zamrznute imovine Rusije, koji bi trebalo da budu usmereni na podršku Ukrajini kroz Evropski fond za mir (EPF).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter