Izvor: Happy BSC
03.12.2021 u 08:45
0

NA DANAŠNJI DAN UMRO JE MOCART! Ovo su sve MISTERIJE o njegovoj smrti

Volfgang Amadeus Mocart, jedan od najpoznatijih kompozitora svih vremena, umro je na današnji dan 1791.godine. O tome kako je Mocart umro, rekli su mu godinama kasnije rođaci, svedoci smrti velikog kompozitora. Među njima je bio sin muzičara. Međutim, misterije koje prate njegovu smrt ni do danas nisu otkrivene.

 GROZNICA

Prema memoarima Sofi Veber – snaha muzičara – nakon što se njegovo stanje pogoršalo, rođaci su odlučili da pozovu doktora. Uzrok smrti Mocarta je kontroverzan, jer su njegovi simptomi bili toliko neuobičajeni da nisu dozvolili doktoru da dođu do konsenzusa o dijagnozi.

Patio je od nepodnošljivog bola, čak i od dodira njegovog tela do njegove odeće. Mocart je postao slabiji svaki dan. Pored toga, njegovo stanje se pogoršalo usled nesavršenih metoda medicine. Pacijentu je redovno davao krv: ovaj terapijski uređaj se u to doba smatrao univerzalnim. Uzrok Mocartove smrti, možda bi bio utvrđen ako bi živeo u 21. veku. U osamnaestom veku metode lečenja bile su, blago rečeno, neefikasne. U sertifikatu o smrti genija stajalo je: akutna proširena groznica.

UBILA GA SUPRUGA?

Postoji i jedna verzija trovanja. Veruje se i da ga je njegova supruga poslala u sledeći svet. Jedna od učenika muzičara joj je pomogla u tome. Ako verujete u glasine, strastvena romansa Konstance i Zismajra bila je praćena razjašnjenjem odnosa i izuzetno emocionalnim pomirenjem. Voljena žena Mocarta bila je vrlo ambiciozan čovek, ako ne i karijerista. Smatra se da je zbog afere ubila svog muža.

RITUALNO UBISTVO

I konačno, najnovija verzija. Ako uzmemo u obzir samo one u kojima se govori o nasilnoj smrti, onda je ovo možda najverovatnije. Kao što je već pomenuto, veliki muzičar je bio u masonskoj kući. Masoni, po pravilu, pomažu njihovoj „braći“. Ali nisu pomogli Mocartu kada je bio u finansijskim problemima. Čak su i ignorisali smrt kompozitora, a da se sledeći sastanak ne ukine kao znak žalosti.

Neki istraživači veruju da je razlog ubistva bila Mocartova namera da stvori svoju grupu masona. U jednom od poslednjih radova – „Magična flauta“ – koristi se masonska simbolika. Da bi pokazali nešto slično nepoznatom, nije prihvaćen. Možda su Mocarta ubila njegova masonska braća?

SAHRANJEN MEĐU SIROMAŠNIMA?

Poznato je gde je pokopan Mozart. Na Markovom groblju. Datum sahrane ostaje kontroverzan, prema zvaničnoj verziji – 6. decembra. Široko je verovanje da je Mocart sahranjen u masovnoj grobnici namenjenoj siromašnima. Ali, prema istoričarima, sahranjivanje se desilo na drugom mestu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter