Izvor: NOVASHOW
03.06.2024 u 19:55
0

TIL LINDEAMN VOLI MIR I MRZI NACISTE: Počeo je kao sportista, radio je u fabrici i kao šegrt, a onda se proslavio kao najpopularniji Nemac u istoriji muzičke scene

Ramštajn, najveći live bend današnjice, održao je dva spektakularna koncerta na Ušču u Beogradu, 24. i 25. maja u okviru velike Stadion turneje i okupio fanove iz različitih delova sveta u prestonici Srbij

Bend koji je muzikom, temamama koje obrađuje i specifičnim nastupima pomerao granice punih 30 godina nastupa sa istim žarom i intrigira javnost provokativnim stilom, a posebnu pažnju pažnju već decenijama privlači frontmen grupe Ramštajn, pevač Til Lindeman.

Pevač Til Lindeman je najpoznatija ličnost nemačkog šoubiznisa i upečatljiva pojava svetske muzičke scene, a njegovu burnu životnu priču obeležile su brojne zanimljivosti.

Til Lindeman rođen je u Lajpcigu 4. januara 1963. godine. Njegov otac Verner je bio pisac, a majka Brigita je radila kao novinarka na „Norddeutscher Rundfunku“ (Severnonemačkom radiju), gde je bila šefica odseka za kulturu.

U tinejdžerskim danima Lindeman je pohađao sportsku školu, te je vremenom je počeo da se profesionalno bavi plivanjem. Til Lindeman je 1978. godine učestvovao na Evropskom prvenstvu u plivanju za juniore u Firenci, gde je završio na 11. i 7. mesu u dvema različitim kategorijama.

Nakon ovog zabeleženog uspeha, nastavio je da se bavi sportom, te je ušao u uži izbor za Olimpijske igre u Moskvi organizovane 1980. godine, ali mu je ova velika prilika u sportskoj karijeri izmakla iz ruku jer je navodno bez dozvole napustio hotel u Firenci.

Zbog zadobijene povrede je prestao da se bavi sportom, te se posvetio drugim poslovima, gde su počele da se nižu neobične zanimljivosti u njegovom životu.

„Nikada nisam voleo sportsku školu, bila je veoma intenzivna. Ali kao dete se ne protiviš“, rekao je svojevremeno Lindeman, piše „Headliner„.

Til se nakon završene profesionalne sportske karijere oprobao u različitim poslovima. Kako se navodi, prvi posao je dobio u fabrici za sečenje uglja, a prema jednoj verziji otpušten je nakon samo tri dana jer nije bio zadovoljan radnim mestom. Potom je radio je kao stolarski šegrt, galerijski tehničar, sekač treseta i tkač korpi.

Za njega se vezuje još jedna zanimljivost iz mlađih dana – Til je izbegao služenje vojske zbog čega je, kako se priča, imao dosta problema.

Nakon što se oprobao u brojnim poslovima, uplovio je u muzičke vode, gde se, kako je vreme pokazalo, proslavio i osvoio svet. Kada je muzika u pitanju, karijeru je u ovoj sferi umetnosti započeo ne kao pevač, već kao bubnjar, te je prvobitno bio deo sastava „First Arsch“ od 1986. godine. Osam godina kasnije Til Lindeman formirao je sastav „Rammstein“ zajedno sa nekadašnjim članovima grupe „Feeling B“ Kristijanom Lorencom Flejkom, Paulom Landersom i Krištofom Šnajderom, kao i sa muzičarima Rihardom Kruspeom i Oliverom Ridlom.

Kako je Ramštajn već dugi niz godina poznat po eksplozivnim nastupima i pirotehnici, te su njihovi koncerti vizuelni i scenski spektakl, put do savršeno režiranih nastupa je bio dug i pun pehova, te je Lindeman na početku imao problema kada je koristio pirotehnička sredstva. U prvim godinama je tokom specifičnih scenskih nastupa opekao uši, kosu i ruke.

„Til se stalno opeče, ali voli bol“, rekao je Lindemanov kolega iz benda Krištof Šnajder, piše pomenuti medij.

Ipak, jedna ozbiljniji incident doveo je do njegove promene pristupu scenskim nastupima koji uključuju pirotehnička sredstva i vatrenu predstavu. U septembru 1996. godine tokom nastupa, deo benda se opekao zbog pirotehnike. Nakon toga, Lindeman je rešio da upiše kurs pirotehnike, te je dobio sertifikat, tako da je bend mogao da nastupa sa pirotehnikom bezbednije nego ranije.

Da je Til Lindeman spojio neobična interesovanje i talente, govore i njegova druga postignuća pored pevačke karijere u bendu Ramštajn.

Popularni pevač voli i pisanje i poeziju, pa iza sebe ima i tri knjige poezije. Najpoznatija je objavljena 2002. godine, nosi naziv “Messer” (“Nož”). Nako jedne veće pauze usledila je knjiga iz 2013. godine “In stillen Nächten” (“U tihim noćima”), a zatim 2020. godine zbirka “100 Gedichte” (“100 pesama”).

U svojim intervjuima, ali i pesmama, dotakao se privatnog života, ali i ličnih stavova kada je u pitanju društvo i politika.

U intervjuu iz 2011. godine, Lindeman je rekao da i dalje ima jake veze sa tradicijom Istočne Nemačke i da smatra da je „detradicionalizacija“ uznemirujuća.

Sa druge strane, a u vezi sa njegovim poreklom i tradicijom, o nacizmu nikada nije imao dobro mišljenje.

„Mi smo sa Istoka (Istočna Nemačka, DDR) i odrasli smo kao socijalisti. Nekada smo bili pankeri ili goti – mrzimo naciste. A onda odjednom dobijemo tako nategnutu optužbu (da je grupa Rammstein nacistička, prim.aut). I danas radimo isto, i nikome u Americi ili Meksiku ne bi palo na pamet da nam pripisuje takve stvari (da su članovi grupe Rammstein nacisti, prim.aut). To se dešava samo ovde u Nemačkoj. Naš odgovor na ova neprijateljstva je bila pesma ‘Links 2 3 4’, čime smo razjasnili gde smo politički“, naveo je Til jednom prilikom, piše „Headliner“.

Pesma “Links 2 3 4”  napisana je upravo kao odgovor na optužbe o fašizmu/nacizmu upućene bendu. Refren kaže da “žele moje srce na desnoj strani, ali kada pogledam dole, ono kuca levo”, implicirajući da su članovi grupe Ramštajn na levoj strani političkog spektra.

Inače, refren numere „Links 2 3 4“ (“Levo, dva tri četiri”) je aluzija na revolucionarnu pesmu “Einheitsfrontlied”, koju je Bertolt Breht napisao za Komunističku partiju Nemačke tridesetih godina prošlog veka i koju je ponovo popularizovao Hanes Vader tokom postojana Istočne Nemačke.

Da je višestruko posvećen umetnosti, govore i njegova ostala dostignuća. Lindeman je 2014. godine predstavio dve skulpture i svoje originalne tekstove pesama u svojoj knjizi “In stillen Nachten” (“U tihim noćima”) u galeriji u Drezdenu. Takođe, 2014. godine napisao je neke tekstove za nemačkog pevača šlagera Rolanda Kajzera, njegov album “Soul Tracks”.

Pored toga, Lindeman se oprobao i u glumi tokom svog života, i to u ostvarenjima “Amundsen der Pinguin” i “Vinzent”.

Iako žestoki rifovi, efektni scenski nastupi i provokativni tekstovi koji ruše tabue i spajaju filozofiju, folklor i nemačku književnost u žanru industrial metala ostavljaju jedan potpuno drugačiji utisak, frontmen Ramštajna suprotno svom muzičkom stilu „mrzi buku“ i da često provodi vreme u malom selu negde u Meklenburgu, u Zapadnoj Pomeraniji. O ovome je detaljnije govorio nakon karantina tokom pandemije koronavirusa.

„Za društvo je to apsolutna katastrofa. Za mene lično, to je bilo nešto najbolje što je moglo da se desi. Prvi put posle 20 godina proveo sam celo proleće na selu u Meklenburgu. Prvo su došle trešnje, pa jabuke. Doživeo sam to od golog drveta do punog cveta“, rekao je jednom prilikom Til Lindeman, veliki ljubitelj prirode.

Za njegovo ime vezuju se i brojni skandali, te je frontmen Ramštajna optužen za seksulano zlostavljanje. O čuvenim „druženjima u bekstejdžu“ se naširoko pisalo i pričalo, govorilo se da Til Lindeman ima čitav razrađeni sistem regrutacije devojaka za ovakvu vrstu „druženja“ nakon koncerata. Pojedine priče završile su na sudu, kada ga je prvobitno njegova obožavateljka Šelbi Lin navela da je tokom „zabave“ pre koncerta njeno piće pomešano sa drogom, pa je optužila pevača za silovanje. Posle njene, usledile su i brojne drughe optužbe. Nakon njih oglasio se i muzičar koji je sve navode demantovao, tvrdeći da nikada nikoga nije primoravao na seksualna iskustva. Nakon procesa, sud je odbacio optužbe na račun muzičara zbog nedostatka dokaza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter