Izvor: HAPPY BSC/Viktorija Samardžić
17.09.2021 u 10:00
0

„VOLEĆU VAS BEZ PRESTANKA“: HAPPY BSC EKSKLUZIVNO NA 103. ROĐENDANU BRANKE VESELINOVIĆ! (FOTO)

HAPPY BSC JOJ ŽELI DA JE BOG JOŠ DUGO POŽIVI I ZAHVALJUJE SE NA GOSTOPRIMSTVU!

PROČITAJTE JOŠ: POSLEDNJI INTERVJU MINJE SUBOTE: Dobio je veoma značajnu nagradu, a ovako je tada GOVORIO!

Ispred svoje skromne kuće na Slaviji, slavna jugoslovenska glumica Branka Ćosić Veselinović juče je u krugu nekoliko bliskih prijatelja i dugogodišnjih saradnika, proslavila svoj 103. rođendan!

– Neću moći ovaj dan nikada da zaboravim, hoću srce da pozlatim i goste moje pozdravim. Baš mi je lepo! Volim što možemo da budemo napolju i da uživamo u mojim rođendanskim trenucima, u mojoj bašti i živoj mašti. Iz srca sam vam dala, od srca vam hvala! Znate šta? Moje sve priče na stihove i pesme liče, Branka se raduje, što vaše glasove čuje, tako ste lepo prošli, što ste kod mene došli… Od srca sam vam dala, od srca hvala! Voleću vas bez prestanka, vaša Ćosić Veselinović Branka! – uputila je jako dirljive reči legendarna glumica svojim prijateljima na skromnom rođendanskom slavlju.

Jedina preostala članica prvog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ambasador UNICEF-a i pesnikinja Branka Veselinović svoju radost nije htela da sakrije!

Uz vino i tortu, najstarija srpska glumica evocirala je uspomene na „Veselo veče“ , pokojnog supruga Mlađu Veselinovića, nekadašnje pozorišne susrete, putovanja širom sveta…

Radosna što je svoje rođendanske trenutke podelila sa onima koje najviše voli, obraćala se Gospodu uz zahvalnost za još jedan divan dan! Srdačnim obraćanjem da u ovim godinama još uvek ima toplog žara da stihove stvara, prisutnima je izmamila osmehe i u njima probudila duboke i iskrene emocije.

 – Ovde smo da proslavimo 103. rođendan naše renomirane glumice Branke Ćosić Veselinović, podsetimo je na radost života i sve ono magično što današnji još uvek letnji dan pruža. Naše bezuslovno prijateljstvo traje zaista dugo, noseći poruku kreativnog altruizma i poštovanja. Rođendan gospođe Branke Veselinović smatram praznikom svih nas koji smo u kulturi i koji volimo i podržavamo umetničku scenu Republike Srbije,  izjavio je novinar i menadžer u medijima Nikola Radanović kog je glumica sve vreme držala čvrsto za ruku.

Rođendanskom malom slavlju prisustvovali su: predstavnica Jugoslovenskog dramskog Pozorišta Jelena Kovačević, jugoslovenska istaknuta glumica Nađa Rodić, prof. muzike i etnomuzikolog Biljana Sedmakov, novinar-član UNS i menadžer u beogradskoj kulturi Nikola Radanović, slikarka Zora Vićentijević i Brankina rođaka Duška.

„Ovo je početak kraja, pun sreće i sjaja“ rečenica koja je dakako obeležila današnji rođendanski dan jugoslovenske dive koja živi život i diše punim plućima.

KRATKA BIOGRAFIJA BRANKE VESELINOVIĆ

Rođena je 1918. godine u Novom Bečeju kao šesto dete majke  Jovanke  i oca  Aleksandra Ćosića . Od 1936. pohađala je Glumačku školu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Posle dve godine studija otišla je na praksu u Novi Sad, gde je glumila u tadašnjem Narodnom pozorištu Dunavske banovine (današnje Srpsko narodno pozorište). Prve profesionalne korake na daskama koje život znače učinila je u predstavi „Čarlova tetka“. U novosadskom pozorištu glumila je do 1940. godine, a zatim se preselila u Beograd.

Udala se za inženjera šumarstva  Andonovića  čije su prezime stariji Beograđani zapamtili, ali brak nije potrajao jer je Brankin suprug, državljanin SAD, hteo da se vrati u Ameriku. Branka je, međutim, ponovo nagazila na ludi kamen 1948. godine, kada se udala za svog kolegu, glumca i prevodioca  Mlađu Veselinovića,  sa kojim je bila u braku skoro sedam decenija. I sama Branka je bila poliglota – govori engleski, ruski, nemački, francuski i mađarski.

Zajedno sa suprugom Mlađom osnovala je Fond „Branka i Mlađa Veselinović“, čiji je rad prvenstveno usmeren na pružanje pomoći deci sa smetnjama u razvoju.

Branka je izabrana za doživotnog ambasadora UNICEF -a, što samo potvrđuje činjenicu da je tokom svog dugog života, osim glume, bila posvećena i humanitarnom radu. I danas se veoma rado odaziva na pozive iz sirotišta i raznih drugih srodnih ustanova, gde izvodi monolog ili recituje, a sve iz velike ljubavi prema ljudima i razumevanja za njihovu patnju.

Kao glumica, Branka je odigrala niz istaknutih uloga, poput uloge Gine u  Nušićevoj  predstavi „Ožalošćena porodica“, za koju je 1964. godine dobila „Sterijinu nagradu“. Iako je igrala i u Ateljeu 212, ipak je najveći broj uloga (preko 40) odigrala u svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Police njene kuće ukrašeni su brojnim predmetima koji je podsećaju na sve što je stekla, primila i zaslužila tokom svog plodnog života – hiljade medalja, nagrada, nagrada, počasnih ključeva Novog Sada, zlatnih mikrofona Radio Beograda, titule doživotnog Ambasador UNICEF -a, nagrade za vreme rada u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali i iz humanitarnog rada posvećenog deci.

Neki od ovih predmeta poklonjeni su u amanet Udruženju Adligat, koje je 10. septembra 2018. godine u okviru svog Muzeja knjige i putovanja, izložilo  spomen sobu  Branke Veselinović, koja je svečano obeležila 100. rođendan, u znak zahvalnosti za sve radila je.u oblasti kulture, umetnosti i humanitarnog rada.

Posebna zahvalnost menadžeru Nikoli Radanoviću na predusretljivosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter