Izvor: Kurir
24.04.2024 u 21:47
0

DOBIO POSAO U ZATVORU I KRENUO NA PSIHO-TERAPIJE: Evo kako provodi dane u srpskom Alkatrazu

Milorad Ulemek Legija, koji je ponovo došao u žižu javnosti pošto su britanski mediji objavili da čoveka koji je osumnjičen za ubistvo novinarke Džil Dando, zapanjujuće podseća na bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, već skoro 20 godina boravi u najčuvanijem delu požarevačkog zatvora Zabela, takozvanom Alkatrazu čiji je prvi stanovnik bio.

Podsetimo, presudama sudova u Beogradu zbog ubistva Zorana Đinđića, zločina zemunskog klana, ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi, kao i ubistva na Ibarskoj magistali, osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Ulemek se, podsetimo, predao 2. maja 2004., nakon 14 bekstva i poternice koja je za njim bila raspisana u akciji „Sablja“.

Kako je Kurir ranije pisao, Ulemek je bio prvi stanovnik Alkatraza, zatvora koji se nalazi unutar zatvora Zabela kod Požarevca i u njega je prebačen 9. jula 2010., pod neverovatnim merama obezbeđenja i od tada je tek nekoliko puta u pratnji Žandarmerije izvođen iz ovog prostora, i to kako bi svedočio na suđenjima.

– Početkom prethodne godine, dobio je posao u zatvoru i u aprilu krenuo na psiho-terapije. Svakoga dana ima mogućnost da boravi van sobe sedam sati i to tri puta dnevno – dva sata napolju, dva sata u teretani, dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti i od kada je postao radno angažovan i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe – rečeno je prošle godine iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kako jedan od najpoznatijih srpskih osuđenika provodi vreme u Alkatrazu.

NE ŽELIMO DA KOMENTARIŠEMO: Evo šta kaže o šok informacijama da je Ulemek ubio novinarku

Podsetimo, on je tokom prošle godine stupio u štrajk glađu, tražeći bolji položaj ali je ubrzo odustao od tog poteza.

Tada je otkriveno da Legija vreme van sobe provodi u društvu i druženju sa drugim osuđenicima, u čajnoj kuhinji koju koriste i drugi osuđenici.

– Od aprila prošle godine Ulemek pohađa i specijalizovani program Opšti kognitivno – bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške, a tokom boravka iza rešetaka je završio i obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika, a likovnu sekciju takođe može da pohađa svakodnevno – navedeno je tada.

Inače, Legiji porodica nije okrenula leđa i navodno ga supruga i deca redovno mu dolaze u posete. Obelodanjeno je da ga obilaze tri do četiri puta mesečno i da sa njim borave po dva sata. Prvih godina, između njih je stajala prepreka od stakla koja je sprečavala da imaju fizički kontakt sa njim, ali je ona u međuvremenu uklonjena.

Osim ovih prava, Ulemek ima pravo i na 16 telefonskih razgovora mesečno u trajanju do 15 minuta.

– On ima pravo da svakog meseca primi po jedan paket, kao i da dva puta nedeljno kupuje na kantini. Osim prijema paketa i kupovine na kantini, svim osuđenim licima u Posebnom odeljenju je dozvoljeno da naručuju proizvode koje zavod potom dodatno kupuje – objašnjeno je tada iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter