Izvor: Kurir
24.04.2024 u 18:41
0

DOVODIO SE U VEZU SA RATOM ŠKALJARSKOG I KAVAČKOG KLANA: Mnogo puta je demantovao ikakve veze sa kriminalom

Brano Mićunović, crnogorski kontroverzni biznismen koji je preminuo krajem prošle nedelje u Crnoj Gori nakon teške bolesti, dovodio se u vezu sa ratom škaljarskog i kavačkog klana jer postoji sumnja da je, prema operativnim podacima bezbednosnih službi, organizovao čuvenu krađu 200 kilograma kokaina u Valensiji, koja je bila okidač za krvavi sukob ove dve kriminalne grupe.

Uticaj Brana Mićunovića na srpsko i crnogorsko podzemlje, koje se može posmatrati i kao jedinstvena celina, decenijama je bio predmet interesovanja bezbednosnih službi obe države. Iako je mnogo puta demantovao da je imao bilo kakve veze sa kriminalom, gotovo da nema osobe iz kriminogene sredine sa kojom nije bio povezivan. Tako, prema operativnim podacima srpskih bezbednosnih službi, u koje je Nova imala uvid, Mićunović sa godinama održava veze sa gotovo svim bitnijim kriminalcima sa Balkana.

U periodu od 2003. do 2008. Mićunović je, prema istim informacijama, sarađivao sa Naserom Orićem, a nešto kasnije ulazi u posao sa Darkom Šarićem, kog 2008. upoznaje sa Stankom Canetom Subotićem i u narednim godinama mu pomaže da se skriva dok je za njim raspisana poternica, dok omogućava slobodan prolazak Šarićevoj švercovanoj robi da prolazi kroz Crnu Goru. Kada je reč o švercu narkotika, isti podaci ukazuju na to da je Mićunović, zajedno sa sada pokojnim Dragoslavom Kosmajcem, uspostavio međunarodni kanal za šverc droge, takozvanu „balkansku rutu“.

Veze sa škaljarcima i kavčanima

Kada je reč o dve krimnalne grupe koje su najaktivnije proteklih nekoliko godina na srpskim i crnogorskim ulicama, škaljarskom i kavačkom klanu, čini se da je Mićunović imao uticaja i u redovima ove dve zaraćene strane nekadašnjeg kotorskog klana. Naime, bezbednosne strukure Bosne i Hercegovine označile su Mićunovića kao osobu koja je 2014. godine organizovala krađu 200 kilograma kokaina iz jednog štek stana u Valensiji, zbog čega je došlo do kriminalnog rata koji i danas bukti.

MIĆUNOVIĆ JE NEGOVAO POSEBNE ODNOSE SA LJUDIMA IZ SRPSKOG PODZEMLJA: Kad čujete za koga se šuškalo da mu je KUM…

Tada je kavački deo grupe, prema dobro poznatoj verziji priče, planirao da proda 200 kilograma kokaina mimo znanja dela klana koji je predvodio Jovan Vukotić sa bratom Igorom, što su „škaljarci“ saznali i preduhitrili ih, te oteli tovar. Malo je poznata verzija u kojoj Mićunović organizuje ovaj sukob, o čemu su pomenute bezbednosne službe pisale u svojim izveštajima.

Prema istim informacijama, postoje indicije da se i sam Mićunović našao na meti „škaljarskog klana“ 2017. godine, zbog veza koje je negovao sa suprotstavljenom kavačkom grupom. Prema pomenutom dokumentu, Mićunović je svojevremeno naložio neutralizaciju „škaljarskog klana“ i ponovno aktiviranje Šarićeve grupe, koja bi intenzivno sarađivala s „kavčanima“.

Kumovi i drugovi

Šarić i Kotorani nisu jedini sa kojima je Mićunović bio u dobrim odnosima. Ne treba zaboraviti da mu je Dragoslav Kosmajac bio kum, dok mu drugovi bili Đorđe Božović Giška, Ratko Buturović zvani Bata Kan Kan, govorkalo se da je on jedina osoba koja može kontrolisati kriminalnu grupu okupljenu oko Darka Eleza… Krajem devedesetih godina, u bezbednosnim krugovima, Mićunović biva označen kao pripadnik grupe klana „Amerika“. Grupu je osnovao Boško Radonjić, a Mićunović je bio blizak i s pripadnikom ove grupe Željkom Maksimovićem Makom.

Maka je u srpskoj javnosti poznat kao osuđeni za smrt policijskog generala Boška Buhe, međutim, presuda je naknadno oborena. Upravo Mićunović se sumnjiči da je Maki pomogao da najpre pobegne iz Srbije u Crnu Goru i tako izbegne robiju, a potom i da ode na Kipar, gde je proveo izvesno vreme.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter