Izvor:
01.09.2023 u 09:40
0

EVO ZBOG ČEGA JE FRENKI SIMATOVIĆ RANIJE PUŠTEN IZ HAGA!

Franko Simatović, Frenki (73), osnivač i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), oslobođen je izdržavanja kazne po haškoj presudi i juče je prevremeno pušten na slobodu iz zdravstvenih razloga.  Simatović je nedavno zbog teške bolesti operisan u Hagu, a raniji izlazak iz zatvora opravdan je neophodnom terapijom koju on u zatvorskim uslovima ne može da prima.

SRAMNO DELO HAKERA: Ime čuvene Valjevske na Google mapama promenjeno u ime ubice iz Ribnikara

Simatović je redovnom linijom iz Amsterdama sleteo juče nešto posle 13 sati na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ i po dolasku je, kako saznajemo, prvo pozvao porodicu, kratko im rekao da je dobro i otišao da završi proceduru oko svog puštanja na slobodu.

– Samo je rekao: „Dobro sam, odoh ovo da završim“ (zvaničnu proceduru po puštanju iz Haga, prim. aut.) – kaže naš dobroobavešteni izvor.

Simatović je do juče bio na izdržavanju kazne zatvora. On je zajedno s bivšim rukovodiocem Službe državne bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 13. marta 2003, dan posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, i tada je i podignuta optužnica. Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođena, ali se tužilaštvo žalilo. Presuda je ukinuta 2015. i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u junu 2021. proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora. Na ovu presudu žalili su se i Simatović i Stanišić, ali i tužilaštvo.

Posle dve decenije i najdužeg sudskog procesa u istoriji Haškog tribunala, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu u maju ove godine izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Oni su osuđeni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je doveo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu. Simatović i Stanišić su tokom suđenja puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo više od osam godina, a Stanišić više od sedam.

Ovaj slučaj, inače, predstavlja poslednji predmet Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju.

Advokat Novak Lukić kaže za Kurir da su sudije i u nekim ranijim slučajevima donosile odluke o prevremenoj slobodi zbog humanitarnih razloga.Pošto još nemamo obaveštenje i odluku suda, mogu samo da pretpostavim da je i u ovom slučaju razlog prevremenog puštanja bila teška bolest, za koju ne postoje uslovi da se leči u Sheveningenu u Holandiji. Zdravstveni razlozi su verovatno takve prirode da mu se ne može više pružiti lečenje u zatvorskim uslovima, niti u bolnici u Holandiji, i da je zato predsednica suda odlučila da Simatovića iz humanitarnih razloga pusti na slobodu, da bude uz porodicu i eventualno na lečenju u Beogradu. Ovim se njegovo izdržavanje kazne završava – objašnjava Lukić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter