Izvor: jutarnji.hr
03.05.2023 u 18:31
0

Kada se u HRVATSKOJ poslednji put dogodila PUCNJAVA U ŠKOLI? „Ubio je mladić zatrovan mržnjom SRPSKIH NACIONALISTA“

Za razliku od Amerike, u Evropi ovo nije često

Za razliku od SAD-a gde je samo prošle godine ubijeno ili povređeno rekordnih 6.000 dece tokom masovnih pucnjava u školama, u Evropi je u poslednjoj deceniji zabeleženo desetak masovnih pucnjava na prostoru škole ili fakulteta.

Poslednji poznati slučaj školskog masakra u Evropi dogodio se 2019. kad je u Poljskoj 18-godišnjak, bivši učenik škole u gradu Brzešć Kujavski, otvorio vatru na učenike i učitelje. Godine 2017. na jugoistoku Francuske je 17-godišnjak pucao iz pištolja i ranio četvoro školskih kolega. U Španiji je 2015. godine 13-godišnjak ubio jednog učitelja i ranio četiri svoja školska druga u srednjoj školi u Barseloni. Napadač je bio naoružan samostrelom i mačetom.

U poslednjih deset godina na Starom kontinentu zabeleženo je još šest slučajeva masovnih pucnjava u školama – jedna u Estoniji, jedna u Nemačkoj i četiri u Rusiji.

Na prostoru regije, najbliže masovnoj školskoj pucnjavi bila je Slovenija 2021. kad je uhapšen 20-godišnji mladić koji je oružjem naručenim u SAD-u preko dark neta nameravao da izvrši više ubistava iz osvete. Mladić je planirao da upotrebi oružje protiv njemu poznatih osoba iz osvete, među ostalim i u srednjoj školi koju je pohađao. Uhićen je nakon dojave američke službe nacionalne sigurnosti.

U Hrvatskoj se poslednje poznato ubistvo u školi dogodilo 1972. kad je na stepeništu zgrade zadarske gimnazije 19-godišnji učenik ubio profesore istorije. Kako su tada pisali mediji, ubio ih je mladić zatrovan patološkom mržnjom srpskih nacionalista u doba hrvatskog proleća, a u čast na poginule profesore školska je biblioteka dobila njihova imena.

Nemačka je između 2002. i 2009. imala niz masakra u obrazovnim ustanovama, a između 1996. i 2008. masovne pucnjave u školama dogodile su se u Finskoj i Škotskoj. Nakon niza napada Nemačka je zadužila brojne akademike i stručnjake da osmisle smernice kako rano da uoče potencijalne napadače. U Švajcarskoj, jednoj od evropskih zemalja s najvećim brojem vatrenog oružja po stanovniku, nikad nije bilo pucnjave u školi.

Naime, obrazovni sistem u zemlji rano uči decu da traže kompromise umesto da ulaze u otvorene sukobe, a upotreba oružja u Švajcarskoj obično sledi stroge društvene norme. U Velikoj Britaniji bio je dovoljan samo jedan slučaj masovnog pokolja u školi, 1996. u Dunblaneu, da se donese zakon koji zabranjuje posedovanje pištolja kalibra većeg od 5,6 mm.

Iako nema mnogo masovnih pucnjava, regiju potresaju brojni slučajevi vršnjačkog nasilja i nasilja nad učiteljima.

U martu ove godine 18-godišnjak je ušetao u Klasičnu gimnaziju u Zagrebu noseći sa sobom mačetu dugačku 47 centimetara i pretio jednom od učenika. Napadnutog učenika spasio je razredni kolega. Godine 2021. u Srbiji je učenica osmog razreda osnovne škole napala i posekla nožem po licu nastavnicu matematike.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter