Izvor: NOVA
23.04.2024 u 08:07
0

DRUGI IZ PORODICE NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Kako je najsuroviji ubica kavčana „oživeo“? Sada bi trebalo da bude izručen Srbiji

Na zahtev Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Španiji u toku je postupak za izručenje Milinka Brašnjevića, osumnjičenog za učešće u ubistvima pripadnika škaljarskog klana u Grčkoj, Srbiji. Brašnjević je široj javnosti poznat kao čovek koji se pominje kao izvršilac najsurovijih zločina kavčana, a za kojeg se proteklih godina sumnjalo da je ubijen i da iza njegove likvidacije stoji klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

Brašnjević je uhapšen u Španiji krajem februara u velikoj međunarodnoj akciji, a sumnja se da je učestvovao u ubistvima škaljaraca Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu 2020. godine. Hapšenja su tada sprovedena i na teritoriji Srbije.

Tužilaštvo je podnelo zahtev za izručenje Brašnjevića i postupak po tom zahtevu u toku je u Španiji.

Ime Milinka Brašnjevića, koji bi trebalo da bude izručen Srbiji, dospelo je na stupce crne hronike još davne 2010. godine kada se MUP oglasio da je razbijena „organizvana krimnalna grupa“ na čijem čelu je bio izvesni Aleksandar Stanković, mnogo poznatiji po nadimku Sale Mutavi, koji je likvidiran pre nekoliko godina kod Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

Jedan član te grupe, koja se bavila trgovinom droge, bio je upravo Brašnjević, koji je zajedno sa još jednim saučesnikom pucao na mladića u naselju Medaković. Poznato je da je bio u dobrim odnosima sa ubijenim Stankovićem, o čemu svedoče i njegove fotografije na kojima nosi majice sa likom ubijenog navijača.

Član te grupe bio je i Nikola Vušović, sada označen kao vođa kriminalne grupe „vračarci“.

Na suđenju Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, Brašnjevića je spominjao i Nikola Spasojević, takođe okrivljeni saradnik u postupku protiv kriminalne grupe. Svedočeći pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, on je rekao da je posle dvostruke likvidacije u Atini dva puta išao u Makedoniju da pucačima klana Milinku Brašnjoviću i Ljubomiru Lainoviću (vodi se kao nestao) da novac.

„Ispričali su mi da su prvo u restoranu prišli za pogrešan sto, a da je Brašnjović prvi prišao Dedoviću i da mu je “prosuo mozak u supu”, a da je Lainović ubio Stamatovića“, kazao je između ostalog Spasojević.

O Brašnjeviću je govorio i okrivljeni saradnik Srđan Lalić, kada je navodio kako su inscenirali njegovu likvidaciju.

Miljković: Pričao si o ubistvu Milija Brašnjevića?

Lalić: Nisam. Pričao sam o insceniranom njegovom ubistvu, uzeli smo tada 200.000 evra od škaljarskog klana. Uzeo je najverovatnije Radoje Živković, a možda i Vušović. Tebe je Miljkoviću isto Živković prevario za 700.000 evra. Tad si poludeo, sećaš se?

Miljković: Ne sećam se. Nemoj da lutaš mnogo

Lalić: Iznervirao sam se,

Miljković: Pa nek popije terapiju. Ja sve pitam konkretno.

Lalić je potom govorio o navodnom zakopavanju Brašnjevića.

Miljković: Kako da sud zna da ga ti nisi zakopao?

Lalić: Pa ja sam kasnije bio sa njim u Turskoj i imam svedoke.

Miljković: Sam kažeš da smo pravili fotografije lažnih ubistava, kako znaš da i ostele žrtve nisu žive?

Lalić: Slike su mnogo drugačije. A nadam se da će se Brašnjević dozvati pameti i uraditi isto što i ja.

Lalić je takođe opisao kako su fotografije delovale autentično, kako je je Brašnjović navodno bio zakopan i kako je sve izgledalo verodostojno jer je Branjšović bio bled jer je strahovao od Miljkovića, znajući da ne preza da ubije i svoje saradnike. Inače, kriminalci bliski „kavačkom klanu“ više puta su pokušavali da insceniraju ubistva svojih pripadnika i da preko osoba koje su bile krtice u suparničkom klanu, izvuku novac za tu likvidaciju.

Druga generacije optuženih

Brašnjoviću, ali ako on završi u Ustaničkoj ulici u srpskom Specijalnom sudu, biće druga generacija optuženih.

Pre njega je to bio njegov otac, Mika Brašnjović, koji je bio optužen u procesu protiv takozvane „stečajne mafije“. Mika je bio čovek koji se odlično snalazio u tranzicionim vremenima, čak i previše dobro, pa je na kraju završio na optužnici u oktobru 2006. godine, pisao je naš portal ranije.

Optužnicom na 200 strana bilo je obuhvaćeno 35 optuženih zbog 105 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala. Među optužeima je bio i tadašnji predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević, a sve je propraćeno pompeznim izjavama nadležnih prilikom hapšenja, podizanja optužnice i početka suđenja.

Tragično okončao

Postupak je dugo trajao da bi na kraju bio završen 2015. godine oslobađajućom presudom, ali ne i za Miku Brašnjovića. Naime, on nije dočekao kraj postupka. Mika Brašnjović pronađen je mrtav u pritvorskoj ćeliji u junu 2006. godine, dok je još trajala istraga. Zvanično, utvrđeno je da se Brašnjović ubio vešanjem. Ali, porodica je sumnjala u zvaničnu verziju.

Takođe, on je bio direktor firme „Eko produkt“ bio već osuđivan jer je prepakivao proizvode kojima je istekao rok trajanja, a na novu ambalažu bi stavljao novi datum i te proizvode bi preprodavao. Ono što je svojevremeno posebno ogorčilo javnost je što je to radio sa čokoladom, energetskim pićima, ali i hranom za bebe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter