Izvor: KURIR
17.05.2024 u 08:28
1

NACIJA ČEKA REZULTATE TRI TESTA KOJI ĆE REŠITI MISTERIJU: GPS, DNK i psihijatrijsko lečenje, jedan trag bi mogao biti ključan

Gotovo dva meseca prošla su od tragičnog događaja - ubistva Danke Ilić u Boru, a ceo slučaj ostaje obavijen gustim velom misterije. Od 26. marta, do danas, sudbina njenog tela ostaje nepoznata.

Osumnjičeni za stravičan zločin i dalje su iza rešetaka, dok se jedan od njih još uvek brani ćutanjem. Međutim, s nestrpljenjem se očekuju rezultati tri ključna testa koji bi mogli da razreše ovu misteriju, pruže odgovore o ubistvu dvogodišnje devojčice i pomognu u pronalaženju njenog tela.

U očekivanju ishoda DNK i GPS analiza, uz psihološko veštačenje, evo koje informacije donose ova tri testa koja su ključna za rasvetljavanje slučaja Danke Ilić i pronalaženje istine.

MAJKA OSUMNJIČENOG ZA DANKINO UBISTVO TAJNU ODNELA U GROB: „Možda je nešto znala, ako ju je to tištilo… Nije mogla da izdrži“

 

1) DNK test

Pre više od nedelju dana, Više javno tužilaštvo u Zaječaru dobilo je rezultate DNK veštačenja koji su pokazali da u automobilu, za koji se pretpostavlja da su ga osumnjičeni koristili kada su udarili Danku Ilić, nisu pronađeni njeni biološki tragovi.

Kako je istakao Miodrag Canović, tužilac Višeg javnog tužilaštva, pristigli rezultati predstavljaju samo jedan deo veštačenja, budući da se veštači veliki broj predmeta.

– Ovo je rezultat veštačenja delova stvari iz službenog automobila. Stiglo je samo prvih nekoliko izveštaja veštačenja koja je obavio Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a očekujemo i izveštaj veštačenja sa Biološkog fakulteta – rekao je Canović.

Kako je advokat Radomir Munižaba objasnio, DNK test se smatra najznačajnijim u ovom slučaju.

– Rezultati testa potvrdili bi izjavu i istragu da se Danka Ilić nalazila u vozilu osumnjičenih, a koji dokaz bi za tužilaštvo bio najznačajniji. Tu bi se odmah isključio značajan deo mogućih izvršilaca i drugih lica koji su možda bili u kontaktu sa Dankom Ilić – navodi Munižaba.

2) GPS

Ministar Bratislav Gašić je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o detaljima ubistva Danke Ilić pokazao i fotografije na kojima su prikazani detalji sa GPS uređaja koji je bio u automobilu kojim su upravljali osumnjičeni za ubistvo.

Gašić je tada istakao i da je njihovo kretanje „bilo vrlo simptomatično“ da 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, to je dvorište gde je bila Ivana Ilića sa svojim decom, tih 150 metara prešli su za 5,5 minuta.

Putem sistema za praćenje službenog vozila utvrđeno je i da su osumnjičeni otišli do deponije za koju se sumnja da je bila prvo mesto na kojoj su sakrili telo devojčice. GPS je zabeležio da su se na deponiji zadržali 1,41 minut.

Međutim, juče su se oglasili iz VJT u Zaječaru i istakli da je u toku veštačenje kretanja vozila osumnjičenih na osnovu GPS uređaja i očekuje se zapisnik o veštačenju.

Advokat Radomir Munižaba je istakao da bi GPS bio od velikog značaja ukoliko bi otkrio putanju kretanja vozila kojim je upravljao osumnjičeni.

– GPS bi pokazalo da li je automobil bio na mestu ili neposrednoj blizini gde je Danka Ilić poslednji put viđena. Takođe, GPS je bitan i gde se sve kasnije vozilo osumnjičenog kretalo, te da se na taj način utvrdi gde je telo Danke Ilić ostavljeno – navodi sagovornik.

3) Psihijatrijsko veštačenje

Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić su u aprilu bili upućeni na psihijatrijsko veštačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, a nakon što je veštačenje završeno oni su vraćeni iz Beograda.

– U Više javno tužilaštvu u Zaječaru još uvek nisu stigli rezultati – kaže izvor.

Advokat Munižaba objasnio je zašto je psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih važno u ovom postupku.

– Ovo je bitno za dalje vođenje postupka protiv osumnjičenih i da li su sposobni da učestvuju u postupku. Treba sačekati nalaz i mišljenje veštačenja, pa sačekati da se vidi da li postoji bilo šta u vezi amnezije – zaključuje sagovornik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NACIJA ČEKA REZULTATE TRI TESTA KOJI ĆE REŠITI MISTERIJU: GPS, DNK i psihijatrijsko lečenje, jedan trag bi mogao biti ključan”

  1. Oduzilo se ovo previse i kako vreme ide,bice kao i sve u nasoj zemlji,polako cemo zaboraviti na malu Danku a ubice ce odlezati mozda koju godinu i toliko!na sve se nesto ceka,kao da mora tako!?sramota!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter