Izvor: TELEGRAF
19.10.2023 u 21:42
0

„NASTAVIĆE ŽIVOT, A ZA NAŠU DECU JE KASNO“: Za roditelje žrtava poražavajuće što Blažiću preti samo 20 godina

Uroš Blažić za devet oduzetih života i 14 ranjenih ljudi može da dobije maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina jer je u trenutku masovnog ubistva bio mlađi punoletnik.

Protiv Uroša Blažića, koji je ubio devet, a ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona, podignuta je optužnica. Kako je u trenutku masovnog ubistva bio mlađi punoletnik, odnosno nije imao 21 godinu, maksimalna kazna na koju može da bude osuđen je 20 godina zatvora. Za porodice žrtava to je poražavajuće.

Otac Nemanje Stevanovića, koji je ubijen u Malom Orašju, Goran Stevanović za je jedva uspeo da izusti nekoliko rečenica.

– Ja mogu da komentarišem visinu kazne, to je najmanji problem, ali to ne može da se promeni. Advokat mi je rekao da u njegovom slučaju kazna ne može da bude viša jer je to uradio kada je imao 20 godina. Za njega ne postoji kazna koja bi bila dovoljno visoka. To nije ništa, 20 godina… – kaže Goran.

On ističe da roditeljima stradalih mladih najteže pada što ništa ne mogu da promene.

UHAPŠEN NASILNIK NA ZVEZDARI: Udarao ženu, bacio je na pod i čupao!

– Užasno se osećamo sa tim saznanjem da ne može da dobije više od 20 godina zatvora. I advokat nam je rekao da je zakon takav i da moramo da se pomirimo s tim. Ovo je sramota. Da je u saobraćaju ubio nekog dedu od 70 ili 80 godina dobio bi 20 godina, a on je pobio toliko mlade dece i dobiće maksimalno 20 godina… – dodao je.

Kako kaže, ostao je bez reči. Vreme koje prolazi samo čini da im bude gore.

– Prošlo je neko vreme, ali nije nam lakše. Može samo da nam bude teže. Ponavljam, sramota je, 20 godina… A on ima 21. On će sa 40 i nekoj godini da izađe iz zatvora i nastaviće sa životom. To za njega nije kasno, ali za našu decu je već kasno – zaključio je.

Čekali da se vrati…

Nemanja Stevanović imao je samo 21 godinu kada mu je život oduzet. Članovi njegove porodice dugo nisu mogli da prihvate da ga više nema, čekali su da im dođe.

– Njegova majka i sestra su uramile njegove fotografije od kad je bio beba, pa do 21. godine. Ceo zid je u fotogrfijama. Mnogo mi je teško da to gledam i da prihvatim da ga više nema. Majka mu je tu ostavila novčanik, ostavlja mu i nešto da pojede… – rekla je ranije za Telegraf.rs Nemanjina baka.

Kako je rekla, selo je zavijeno u crno. Nijedan od ubijenih mladića nije dočekao godine za ženidbu.

– Za šta smo se mučili, gradili kuću, radili zemlju, kad to nema ko da nasledi? Ostalo je žensko dete, ali ona će da se uda, da ode. Ono što je najgore je što mi sa Blažićevom porodicom imamo rodbinske veze, bili smo i prijatelji… Šta se njemu desilo da uradi tako nešto? Ili je nevaspitan, ili razmažen, ili mu se nešto u glavi desilo. Sve je obrukao. Sveštenik svake nedelje čita molitvu, svi idu u crkvu, ne zna se kome je gore. Na groblju su pokopani svi jedan do drugog – dodala je kroz suze.

Vreme prolazi, ali svima je sve teže. Nemanjina baka potvrđuje ono što su rekli drugi koji su izgubili nekog bliskog – da je najteže preživeti noć.

– Što više prolazi vreme, sve mi je teže. Sve sam mislila naići će od nekud da popijemo kafu, da ručamo. Pojavi se leptirić, sleti, ide po ruci… Duša je 40 dana oko kuće. Onda u jednom momentu shvatiš da nikada više neće doći. Ni drugima nije lako, komšiji koji živi preko puta nas je takođe ubijen unuk. Oni su se svi tako lepo družili. Išli su da proslave što je jedan njihov drugar dobio dete – ispričala je.

Kako je rekla, i unuka je mogla da joj nastrada. Ona je automobilom otišla u Dubonu i stigla u školsko dvorište neposredno pre Blažića. U tom momentu nije ni znala da joj je brat ranjen i da neće preživeti. Uspela je da se izvuče nepovređena, ali trauma je ostala.

– Ona još nije izašla iz auta kada je on naišao. Sam Bog zna, kako je uspela da se sakrije da je ne vidi. Izašla je iz automobila i pobegla u Donju Dubonu, odakle je pozvala policiju. Naš Nemanja je najduže bio svestan, ali je na kraju iskrvario. Kažu da kap krvi u njemu nije ostala. Mislila sam da je strašno kada mlad ostaneš bez roditelja, ali mnogo je teže kada nastrada dete – zaključila je baka.

Njen Nemanja je pogođen sa šest metaka, bio je živ skoro dva sata, pričao je sa ocem i majkom, a onda su iz smederevske bolnice ujutru izašli kao roditelji koji su izgubili svoje dete.

Podsetimo, optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac Radiša Blažić, kao i rođaci Goran i Boris G. iz Kragujevca.

Urošu Blažiću se stavlja na teret da je izvršio krivično delo Teško ubistvo sa krivičnim delima Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, Otmica i Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter