Izvor: kurir
25.06.2024 u 08:17
0

ODBRANA KAPETANA ŽELJKA KOJI JE PREVOZIO 5 TONA KOKAINA! Detalji optužnice protiv „balkanskog kartela“: Droga sa logom Drine

Kriminalnoj grupi „balkanski kartel“, čiji su pripadnici Miroslav Starčević, Mladen Lazarević, Radisav Ralović, Milovan Zdravković, Zoran Jakšić, Ljubiša Lindo, Vladan Soldo i ostali optuženi, sudi se u Specijalnom sudu u Beogradu.

Evo detalje optužnice protiv grupe u kojoj je detaljno opisano kako je ona funkcionisala, ali i sve o zapleni 5.108 kilograma kokaina na Arubi, koji je bio namenjen evropskom tržištu droge.

Pomenuta kriminalna grupa tereti se da je od početka decembra 2019. do 25. februara 2020. godine, na području Južne Amerike, Arube, Grčke, Zapadne Evrope i Republike Srbije krijumčarila kokain prekookeanskim brodovima.

U optužnici detaljno se navodi sve o pošiljki kokaina, koji je zaplenjen 2020. godine na Arubi, a iza koje je stajao „balkanski kartel“. Naime, službenici obalske straže za područje Kariba na Arubi su 24. februara 2020. godine presreli brod „Aresa“ i nakon opsežne pretrage broda zaplenili 211 vreća paketa sa kokainom, ukupne težine 5.108 kilograma.

Kapetan ne zna za koga radi

Prilikom zaplene uhapšena je čitava posada broda, svi crnogorski državljani – Željko D, Tripo B, Andrija M, Mihailo Đ, Vidoje L, Vasko R, Nikola M, Dragoljub Ž, Zoran G, Nikola M, Dragan M.

Kapetan broda, Željko D. uglavnom je odbijao da odgovora na postavljena pitanja nakon što je uhapšen.

Ipak, ispričao je da je bio zaposlen kao kapetan na brodu „Aresa“, te da je od vlasnika broda primao informacije o lukama koje je trebalo da poseti, a da je od odeljenja za operativnu podršku primao informacije o lukama i tovaru. Prema njegovim tvrdnjama, tovar se sastojao od starog gvožđa, a sve vreme je kontaktirao sa osobom čije je ime, kako je ispričao policiji, zaboravio.

O zaplenjenom kokainu, kako je rekao, nije imao informacije, a detaljno je opisao i putanju broda – ukrcao se u Las Palmasu na Majorki, zatim su u Senegali pristali u dve luke, potom isplovili za Brazil, zatim u Venecuelu, gde je gvožđe utovareno. Tokom plovidbe primio je instrukcije da se snabde gorivom na ostrvu Kurasai ili na Arubi, te da mu nije bilo dozvoljeno da pristane, pa je kružio 24 sata.

Istakao je da je sa vlasnikom broda održavao kontakt preko telefona i da je reč o osobi koja se zove Sergej. Naknadno je na saslušanju rekao i da je posao kapetana dobio preko interneta, preko konkursa koji je raspisala firma čijeg se imena, kako je izjavio, „ne seća“.

Kokain od „Patrona“, na paketima „Drina“

Prema navodima iz optužnice, deo ukupne količine koja je zaplenjena na Arubi nabavljen je od lica koje se upisivalo kao „Patron“ na Skaju. Njegov identitet nije poznat, a radi se o količini od 3.020 paketa droge, a izvesna količina droge imala je na sebi logo „Drina“.

Među organizatorima grupe, koja je stajala iza pošiljke zaplenjene na Arubi, jesu optuženi Starčević, Lazarević, više puta hapšeni Lindo, ali i vođa klana „Amerika” Zoran Jakšić, zatim vođa kavčana Radoje Zvicer.

Jakšića su optuženi u postupku označavali u prepiskama kao „Visokog“, ali i „General“. O tome koliki je uticaj imao na pripadnike kriminalne grupe nesumnjivo govore poruke sa Skaja.

„Vidiš kako General zna biznis u dušu i šta se dešava? Nema stres“, navodi se u optužnici protiv balkanskog kartela.

ODREĐEN TERMIN SASLUŠANJA NOVIH SVEDOKA U SLUČAJU DANKE ILIĆ Evo kada je će svedočiti

 

 

Čuven pokušaj bekstva iz zatvora

Inače, narko-bos Zoran Jakšić dobro je poznat ne samo domaćoj, već i svetskoj javnosti.

Jakšić je 2021. pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina. Policija ga je uhvatila na delu, dok je ugovarao kupovinu „dve, tri tone“ kokaina koji bi poslao u Evropu.

U bezbednosnim krugovima označen je ključnim čovekom u distribuciji kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Šira javnost ga pamti po spektakularnom pokušaju bekstva iz zatvora. Naime, tokom 2020. godine, policija u Peruu otkrila je podzemni tunel dugačak oko 200 metara koji nije bio do kraja završen.

Kako su mediji tada prenosili, ulaz u tunel nalazio se u jednoj radionici za popravku vozila, dok je kraj trebalo da vodi do dela zatvora sa najmanje obezbeđenja, a ubrzo je peruanska policija ustanovila da je Jakšić trebalo da pobegne tim tunelom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter