Izvor: kurir
24.07.2022 u 16:48
0

POČINJE BITKA ZA STARATELJSTVO: Evo ko će doneti konačnu odluku kome će pripasti mala Jana

Šta će sada biti sa detetom, pitanje je koje se nameće nakon što je Zoran Marjanović uhapšen pošto je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge pevačice Jelene Marjanović.

Njihovo dete, koja je u vreme ubistva imalo samo pet godina, navodno je bilo poslednja osoba koja je Jelenu videla živu, samo nekoliko minuta pre nego što je, kako je obrazložio sud, pevačicu Zoran Marjanović namamio da siđe niz nasip gde ju je, kako je presuđeno, brutalno do smrti tukao.

ZORANOV ADVOKAT DUMNIĆ ZNA MOGUĆU SLAMKU SPASA? Odbrana tvrdi da će tražiti novog sudiju, a iskaz malene Jane im je ključan!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dete je, pošto je Jelenino telo pronađeno u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči, čuvala baka Zorica, majka njene ubijene majke, a sve do njene smrti, samo pola godine od ubistva ćerke Jelene, provodilo je najviše vremena sa njom.

Od Zoričine smrti, tvrdi rodbina ubijene pevačice Jelene, njen suprug Zoran Marjanović je dete izolovao od njih, te je mnogi nisu videli godinama. Dete je živelo sa ocem Zoranom, njegovim sinom iz prvog braka Urošem, njegovim pokojnim roditeljima Vladimirom i Zoricom, kao i Zoranovim bratom Milošem i snajom Milicom.

Upravo su snaja Milica i Zoranov brat Miloš bili detetovi privremeni staratelji gotovo 10 meseci u periodu 2017. i 2018. godine, pošto je 17 meseci od ubistva Jelene uhapšen Zoran Marjanović. Oni su se navodno, piše list, nakon prvog hapšenja Marjanovića venčali i to kako bi dobili privremeno starateljstvo nad maloletnim detetom Marjanovića.

Međutim, hoće li ga i sada dobiti zavisi od uslova koje im postavi Centar za socijalni rad, ali i odluke pevačicine rodbine koja je sudeći po izjavi Jelenine tetke Ljubice, nakon što je Zoran osuđen, rekla za Blic da će tražiti starateljstvo nad njom.

Samim tim, Centar za socijalni rad u Beogradu imaće zadatak da pronađe porodicu koja će detetu pružiti neophodnu brigu i potruditi se da prođe sa što manje posledica.

Prema rečima psihološkinje i specijaliste za socijalni rad Tatjane Daničić u slučaju kada maloletno dete ostane bez roditeljskog staranja, ono se stavlja pod starateljstvo. Kako objašnjava, princip dobijanja starateljstva je isti za sve situacije i prvo se određuje privremeni, a potom stalni staratelj.

– Potrebno je da se zaštiti interes deteta dok se postupak postavljanja stalnog staratelja ne završi. Ovaj postupak vrši Centar za socijalni rad koji na kraju postupka donosi rešenje ko će o detetu voditi računa – pojašnjava sagovornica.

Prema njenim rečima, privremeni staratelj se dodeljuje po hitnom postupku, ali se jednako obraća pažnja o osobi koja će dobiti tu ulogu, kao i kada je u pitanju stalni staratelj.

– Procenjuju se njegove karakteristike, psihofizičko stanje. Bira se osoba koja može da brine o detetu – objašnjava Daničić i naglašava da se procena vrši kod svih potencijalnih staratelja, a to su i članovi porodice majke i bližnji detetovog oca.

– Interes deteta je da ima kontakte sa obe strane i da zna ko su članovi porodice i sa jedne i sa druge strane. Dete treba da bude u kontaktu sa svima, da ih obilazi. Onaj ko bude to mogao da ostvari će dobiti i status staratelja – pojašnjava ona.

Kako se podseća, Zoran Marjanović u petak je proglašen krivim za ubistvo supruge i pevačice Jelene Marjanović. On je osuđen na 40 godina zatvora, nakon čega je slobodno išetao iz sudnice.

Nakon što se nakratko vratio u porodičnu kuću u Borči, intreventna jedinica sa desetak specijalaca došla je po njega, uhapsila ga i odvela u Policijsku stanicu u Ulici despota Stefana Lazarevića odakle je sproveden u Centralni zatvor.

Zoranov advokatski tim ima pravo da u roku od dve nedelje uloži žalbu na presudu Apelacionom sudu koji će potom utvrditi da li je presuda doneta na zakonit način. Takođe, Apelacioni sud ima mogućnost da presudu obori i vrati na ponovno suđenje, da je potvrdi ili umanji kaznu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter