Izvor: N1
24.05.2024 u 21:34
0

SKRNAVLJENJE OBRENOVAČKOG GROBLJA: Policija obavila uviđaj na obrenovačkim grobljima

Policija je obavila uviđaj na obrenovačkim grobljima, na kojima je prijavljeno skrnavljenje 42 grobnice, rečeno je portalu N1 u MUP.

Policija je obavila uviđaj i „intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa događajima“.

Potvrdili su da im je prijavljeno sknavljenje grobnica, ali negiraju da je došlo do skrnavljenja i vađenja tela iz sanduka.

„Policijskoj stanici u Obrenovcu prijavljeno je da je u noći 21/22. i 22/23. maja došlo do skrnavljenja 24 grobnice na Novom groblju u Obrenovcu i 18 grobnica u selu Zvečka kod Obrenovca. Policija je obavila uviđaj i tom prilikom je ustanovljeno da nije došlo do skrnavljenja niti vađenja tela iz sanduka. Policija intenzivno radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa događajima“, rečeno je portalu N1 u MUP.

U MUP ističu i da „u dužem vremenskom periodu policija u Obrenovcu nije imala prijave ovakvih događaja“.

Podsetimo, pisac Zlatomir Jovanović, predsednik Udruženja romskih književnika, ranije danas je rekao za portal N1 da je, u utorak na sredu, na groblju u Zvečkoj kod Obrenovca, prema njegovim saznanjima obijena ukupno 21 romska grobnica, a samo dan kasnije, u noći između srede i četvrtka, na obrenovačkom Novom groblju još 19 grobnica, među kojima i grobnica njegovog sina.

On je naveo da je blizu grobnice svog sina video kosture i glave, koji su, kako je naveo, bili „unakaženi i smrvljeni, kao da je neko radio neki ritual“. Za mogući motiv naveo je i pljačku, s obzirom na to da se Romi često sahranjuju sa dragocenostima.

Naveo je, takođe, da su u proteklih 20 godina već šest, sedam puta skrnavljene grobnice na tom obrenovačkom groblju.

Oskrnavljene grobnice su, kako je rekao Jovanović – birane.

„Tačno se znalo koje su pethodnih puta bile otvarane i te nisu dirali. Uglavnom je reč o romskim grobnicama, i mislim da su ploče na srpskim grobnicama okretali da ne bi bilo sračunato da su na meti imali samo romske. Sumnjam da je u svemu ovome učestvovao i neki Rom, koji je tipovao romske grobnice koje do sada nisu dirane“, rekao je Zlatomir Jovanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter