Izvor: Kurir
23.04.2024 u 15:27
2

SRBIN VEHABIJA OSUĐEN ZBOG PLANIRANJA TERORISTIČKIH NAPADA: Pretio i veličao Islamsku državu, a evo za šta je ranije osuđivan!

Igora Despotovića, javnosti poznatog kao Srbin vehabija, Viši sud u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, osudio je danas na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog krivičnog dela podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

– Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajnju od tri godine, u koju mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kao i vreme provedeno na meri zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora – navodi se.

Prilikom objavljivanja presude, predsednik veća ukratko je saopštio razloge presude, a protiv iste dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

ŠIRI SE ISTRAGA ZA UBISTVO DANKE ILIĆ! Ispituju se NOVI SVEDOCI – pred sudom i OVAJ ČOVEK

Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

– Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država – navodi se u optužnici.

Podsetimo, Igor Despotović, koji je hapšen i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad, nalazi se na optužnici zbog sumnje da je podsticao na terorizam, objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom „Sarin“!

Despotović je već osuđivan zbog sličnog dela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda. Radikalni islamista Despotović, tada je u akciji BIA uhapšen 2017. godine kada se spremao da kamionom po uzoru na teroristički čin u Barseloni gazi ljude po centru Beograda.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “SRBIN VEHABIJA OSUĐEN ZBOG PLANIRANJA TERORISTIČKIH NAPADA: Pretio i veličao Islamsku državu, a evo za šta je ranije osuđivan!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter